Diskuse:Arcidiecéze olomoucká

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesrovnalostti s německou wiki. Problémy:

  • Konrád z Freiberku a další (Friedrich 1240-1245, Wilhelm von Mähren 1241-1245)
  • číslování Jan a německé Johann
  • 1416-1448 německy: Also Slavatzki
  • na něm. wiki je na začátku hodně biskupů i před r. 1063.
  • František z Ditrichštejna 1598 nebo 1599
--snek01 12:22, 25. 1. 2006 (UTC)
    • František z Ditrichštejna: podle něm. i českého článku v roce 1599... Cinik 12:27, 25. 1. 2006 (UTC)
Šlo mi o ověření z nezávislého zdroje. Je však možné že na něm. seznamu de:Liste der Erzbischöfe von Olmütz jsou to všechno překlepy nebo nepřesnosti. Nevím. --snek01 12:06, 26. 1. 2006 (UTC)
Zdroj cs: článku je uveden pod článkem, dále je zde např. Tento odkaz Cinik 12:15, 26. 1. 2006 (UTC)

Ad návaznost[editovat zdroj]

Byť si dovedu připustit, že tradice mluví o návaznosti (která tu v rovině ideologické nejspíše částečně byla), pak mi opravdu připadá obtížné věřit, že lze s klidným svědomím říci, že diecéze, která vznikla pěkných pár let po zániku arcidiecéze, jejíž arcibiskupské sídlo leželo jinde a která měla podstatně jiné hranice, byla vlastně "obnovením" arcidiecéze. Je to jako tvrdit, že České knížectví bylo obnovením Sámovy říše. Cinik 22:16, 31. 3. 2006 (UTC)

Můžete se pokusit přesvědčit o své představě samotné arcibiskupství, viz [1]. Jinak se obávám, že slůvko tradice je více než jednoznačné. Je mi líto, ale budu muset opravit nově zanesené chyby do článku. --Petr Kovář 23:13, 31. 3. 2006 (UTC)

Historie[editovat zdroj]

Na Velikonoce r. 973 se Boleslav II. dostavil na říšský sněm do císařovy falce v Qedlinburku. Jednání mělo velkolepý ráz. Zaznamenána je přítomnost Oty I. s císařovnou Adelheid, následníka trůnu Oty II. s chotí – byzantskou princeznou Theofano, účast vyslanců Říma i Byzance, Dánského království, Maďarů, Rusů i Bulharů. Kromě Boleslava II. byl přítomen kníže Měšek, jakož i přední říšští vévodové. Velikonoční sněm jistě řešil i problematiku církevní organizace v Bohemii a na Moravě a bývá pokládán za ustanovující datum Pražského biskupství. Boleslavova záležitost však znovu nedošla naplnění. Příčinou byla smrt Oty I. Saský panovník a císař Svaté říše římské krátce po sněmu umírá a na trůn usedá jeho syn, král Ota II. Císař jej dal korunovat již v r. 967, nicméně saská dynastie si musela hegemonii v říši vybojovat. Dětmar od krále Oty II. přijal investituru (biskupskou berlu a prsten), v lednu 976 se mu dostalo biskupského svěcení z rukou mohučského arcibiskupa Willigise. Následně bylo Dětmarovo jmenování stvrzeno na synodě v Mohuči a konečně dovršilo proces ustavení biskupství v Bohemii. Za připomínku stojí, že Morava tehdy biskupa měla. Ač neznáme jméno, v Mohuči r. 976 je jeho účast zmiňována v souvislosti s biskupem pražským. Z tohoto článku na stránkách: http://www.e-vsudybyl.cz/clanky/pocatky-nasi-statnosti-24-biskup-vojtech-saske-vazby-2955.html Morava měla a má svého arcibiskupa již od dob Sv. Metoděje.

působnost olomoucké arcidiecéze[editovat zdroj]

"...avšak několika farnostmi zasahuje v současné době i na severovýchod Čech."

Prosím autora o sdělení, které české farnosti spadají pod tuto arcidiecezi? Prohlídl jsem si na jejich stránkách http://www.ado.cz/arcidieceze/farnosti/farnosti.htm seznam farností, a ani jedna farnost v děkanátu Svitavy, Zábřeh nebo Šumperk (ty sousedí s Čechami) neleží v Čechách...

Pro zajímavost - "hraniční" farnosti jsou tyto: Staré město pod Sněžníkem, Malá Morava, Červená voda, Štíty, Cotkytle, Lubník, Tatenice, Rychnov na Moravě, Mladějov na Moravě, Kunčina, Boršov, Svitavy, Vendolí, Radiměř. Jestliže všechny tyto obce leží na Moravě podél moravsko-české hranice, tak logicky žádná další nemůže být v Čechách...

Děkuji Pavel

Jak jsem vám již psal, tak se mýlíte. K Moravě náleží i katastrální území Ostrý Kámen a řada jiných katastrů, patřící pod farnosti, jejichž "centrální" katastr nesoucí název farnosti, leží v Čechách. --Kirk 17:25, 20. 8. 2006 (UTC)

K farnosti Malá Morava náleží například katastrální území Horní Morava a Dolní Morava, která leží v Čechách. Součástí farnosti Cotkytle jsou podle mapy i česká katastrální území Herbortice a Mezilesí. Kamenná Horka se také skládají z moravské a české části. --Kirk 17:31, 20. 8. 2006 (UTC)


Arcidiecéze Olomoucké nebo Olomoucká arcidiecéze[editovat zdroj]

Co je správně ? Proč psat nějak naopak ? Aby jste si dokázali jací jste dobří a drsní ?--88.146.167.62 17:49, 3. 2. 2008 (UTC)