Diskuse:Anno Domini

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smazání z věty v úvodu: "V češtině se dnes častěji používá označení „našeho letopočtu“, zkratka n. l. na rozdíl od „před naším letopočtem“, zkratka před n. l.."

Toto tvrzení je pravdivé, bylo však někým smazáno v důsledku toho, že dotyčný zastává názor o častějším používání "před Kristem".

13 let starý zdroj věnující se problematice "před Kristem" vs "našeho letopočtu" http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=7486

Vzhledem k tomu, že v současné době není většina obyvatel Čestké republiky věřící, považuji původní údaj za pravdivý. Nejen, že celá wikipedie používá "n. l.", ale i veškeré slovníky překládají "A.D." do češkého jazyka jako našeho letopočtu.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ViDRa (diskuse)

K editační válce v článku: V první řadě bych jako čtenář nepochopil, co vlastně daná věta sděluje, podle mě je nevhodně formulovaná. Dobře, asi říká, že se častěji než označení „A. D.“ používá označení „n. l.“, ale co přesně zde má znamenat spojení „narozdíl od př. n. l.“? Dále, pokud zde má být informace, že se v češtině používá „n. l.“ častěji než „A. D.“, očekával bych uvedení věrohodného zdroje, který toto tvrdí. Vhodnější, než rovnou informaci mazat a pak se o ni přetahovat, je vložit požadavek na doplnění zdroje (šablona {{Fakt}}), což je řešení spravedlivé vůči oběma účastníkům.--Jiekeren (diskuse) 20. 10. 2012, 12:27 (UTC)

Větu jsem upravil takto. Nyní by neměl být důvod k dalšímu revertování, které by v každém případě již vedlo k zablokování revertující strany. Pokud nějaké tvrzení nelze jednoznačně doložit zdroji, zpravidla se na Wikipedii uvádí všechny významné pohledy (viz WP:NPOV). Pokud nemáte nějaký důvěryhodný zdroj uvádějící, že zkratka n. l. se používá v češtině častěji než sousloví s Kristem, raději bych do článku otázku četnosti použití vůbec nezatahoval. Díky za Vaši vůli k diskusi a těším se na další příspěvky.--Jiekeren (diskuse) 20. 10. 2012, 13:02 (UTC)

Děkuji. Toto řešení je nejlepší. - diskusi jsem zmeškal, nebyl jsem na PC. 88.146.173.5 20. 10. 2012, 18:06 (UTC)

Zdroj tvrzení[editovat zdroj]

Dotaz na zdroj konkrétního tvrzení: Na stránce se uvádí, že Beda ve své Církevní historii anglického lidu, dokončené roku 731 stanovil standardně pro historiky, že se neuvádí rok nula. Já jsem tu knihu hodně dopodrobna prohlížel a přesně tento text v ní hledal, ale nic takového jsem v ní nenašel. Prosím o sdělení zda jste tuto informaci v ní získal nebo získal jinak a jak. Děkuji. František Sousedík--46.174.154.0 15. 12. 2013, 12:25 (UTC)

Dobrý den, nepochybně se jedná o nepřesné uvedení informací obsažených např. zde: en:0 (year). Tedy, že z praktického používání letopočtů v Historia ecclesiastica vyplývá, že s rokem nula Béda nepočítá, přestože matematický pojem nuly dle jiného spisu zná. Nebojte se článek upravit, nepřesností je tam dost. Zdraví Matěj Orlický (diskuse) 16. 12. 2013, 09:01 (UTC)

Politická korektnost[editovat zdroj]

Pokusila jsem se čtenáře Wikipedie upozornit na fakt, že pojem „před naším letopočtem“ a „našeho letopočtu“ je založený na křesťanských tradicích, byť se za něj schovávají ti, kteří nechtějí s pojem Krist mít nic společného. Nejsem věřící a nesnažím se propagovat termíny př. Kr. (před Kristem), jen se domnívám, že lidé si tuto souvislost neuvědomují. „Př. n. l.“ je normální politicky korektní pojem a upozornit na to není nic subjektivního. Proto mne překvapuje, že byl odstaveček smazán. Česká Wikipedie trpí naším urputnou snahou představovat věci jen podle jednoho „správného“ pohledu, ale takový zkrátka neexistuje. Nelze přece říct, že jiný pohled na věc je okamžitě subjektivní. Chtěla bych apelovat na to, aby byla wikipedie především otevřená všem pohledům na věc a nikoli tendenční. Zdraví Brevon. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Brevon (diskuse)

Viz Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu. Informace je třeba vkládat se zdroji dokládajícími, že vkládaná informace pochází nikoliv z wikipedistovy hlavy, nýbrž od autority. --Palu (diskuse) 21. 8. 2014, 12:49 (UTC)

Nenapadlo mě odkazovat připomenutí toho, že "náš letopočet" se odvíjí od stejného roku jako "léta páně", ale beru to jako férovou připomínku. Díky za komentář a odkaz.--Brevon (diskuse) 21. 8. 2014, 13:32 (UTC)

Dobrý den. Výraz „náš letopočet“ je od křesťanský tradic oproštěn, proto může být preferován jako politicky korektní. Oproštěný od nich nemůže být letopočet samotný. Doložení, odkud informace pochází, se vkládá jako reference. Pokud chcete čtenáře odkázat na tištěné publikace, kde se o tématu dočte více informací, vkládejte prosím pod článek pod nadpis Literatura – a uvádějte konkrétní výtisk a článek časopisu, aby ty informace mohl čtenář najít. Díky a nenechte se odradit. Matěj Orlický (diskuse) 21. 8. 2014, 14:19 (UTC) Doplnil Matěj Orlický (diskuse) 21. 8. 2014, 14:50 (UTC)