Diskuse:Anna Kareninová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh přesunu[editovat zdroj]

Přesun navrhuji na základě vyjádření ředitele UJČ:[1]

Šéf ÚJČ nakonec nechal řešení na lidech, aby se sami rozhodovali, ale nabídl i vlastní řešení: „Přechylovat, protože to dovoluje skloňovat, s výjimkami, které jsou historicky zažité.“ Takovými výjimkami by měla být právě jména, na která se ptal čtenář s přezdívkou SokolovP - Marylin Monroe, Agatha Christie a Anna Karenina.
„Všimněte si dvou věcí: zaprvé že ve všech takových případech jde o dvouslovná jména, zadruhé že „Karenina“ už je samo přechýlené od „Karenin“, jen přechýlené v ruštině,“ doplnil k tomu Oliva s tím, že na velmi problematickou otázku prostě dobrá odpověď neexistuje.

Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český (UJČ)

--Faigl.ladislav slovačiny 2. 9. 2011, 18:13 (UTC)

Řekl bych, že k pojmenování tohoto článku jsou dost irelevantní názory na přechylování ženských jmen (i když musím vyjádřit jisté překvapení, že podle pana Olivy se, vypadá to, bude v češtině správně říkat patrně Jelena Dementěva), když je to článek o knize. Ten má být na takovém názvu, pod jakým ta kniha vyšla (i kdyby se někomu zdál gramaticky zcela nesprávně). Čímž se dostáváme k tomu, že tahle kniha v češtině vyšla pod oběma názvy. ;-)
Co jsem tak koukal do NK ČR, zhruba do roku 1930 vycházela v češtině jako Anna Karenina, poté se vlády ujalo Anna Kareninová, až u dvou posledních vydání z 2008 a 2010 se opět použil název Anna Karenina (přičemž to vydání Computer Pressu z roku 2010 je „zjednodušená verze“ v ruštině se souběžným českým překladem, na obálce je hlavní titul v ruštině).
Celkově to tedy úplně jasné není, spíš bych se trochu přikláněl k tomu, že zažitá je spíše (zatím?) přechýlená verze, ale uvidíme, pod jakým názvem vyjde další vydání/překlad.
--Mormegil 2. 9. 2011, 19:52 (UTC)
Pokud je v českých zemích více vyhledávaný titul „Karenina“ než „Kareninová“, tak bych se nebál zrušení přechýlené verze. --Filo (diskuse) 14. 5. 2012, 14:40 (UTC)
Proti. Přechýlený tvar je známější. --Wikipedista:BobM d|p 23. 8. 2012, 09:35 (UTC)