Diskuse:Analema

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Merkur ale nemá vázanou rotaci, asi by to chtělo nějak upravit, jenom nevím momenálně jak. Na Venuši je to v pohodě, tam prostě vychází slunce na západě a zapadá na východě (navíc to stejně není z povrchu díky husté atmosféře vidět), ale na Merkuru, tam je to velmi zajímavé, tam Slunce vyjde jednou na západě a jindy zase na východě a dokonce jsou tam okamžiky, kdy slunce vyjde na západě, chvilku stoupá, pak se otočí a začne klesat načež zapadne zase na západě. --82.99.146.33 20:49, 23. 10. 2006 (UTC)

jenze vy si pletete tak trochu dojmy s pojmy :) dojem z toho, jak se na obloze Merkuru pohybuje Slunce je zcela jiny nez zakres analemy - z definice pozice Slunce ve stejnou dobu po sobe jdoucich dnu (pro Merkur je to jen bod na obloze). spojeni vázaná rotace jsem pouzil nevhodne, spravne by melo byt spin-orbitalni rezonance. opravím to. --Power 20:57, 23. 10. 2006 (UTC)

Jasně, zamontoval jsem do toho něco, co s tím nesouvisí, neuvědomil jsem si to (jinak pojem Analema jsem pochopil právě z toho článku a věřím, že správně). Šlo mi jen o tu vázanou rotaci a ta už je upravená - ten pojem spin-orbitální rezonance byl právě ten, který mi chyběl. Díky.