Diskuse:Alpské čtyřtisícovky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Má tohle smysl? (již je na Wikipedii seznam nejvyšších hor Evropy). A navíc těch chyb, ani se mi do opravování nechce. Já bych navrhoval smazání.--Supervht 19:51, 14. 10. 2007 (UTC)

Článek pravděpodobně smysl má. K jeho napsání mě dovedl nedostatek informací o alpských 4000kách na české wikipedii. Zřejmě to bylo tím, že jsem článek seznam nejvyšších hor Evropy vůbec nenašel. Proto, co jsem hledal není ani pojmenován ani neobsahuje příliš textu, ve ketrém by se vyskytovaly kombinace vhodných slov.

Výhody článku seznam nejvyšších hor Evropy:

  • Je na wikipedii relativně dlouho a pravděpodobně obsahuje minimum překlepů.

Nevýhody článku seznam nejvyšších hor Evropy:

  • Nepřesné pojmenování - článek je o aplských horách vyšších než 4000 a pojmenování je dost zavádějící.
  • Proč obsahuje pouze 58 vrcholů? Existují různé seznamy hor vyšších než 4000.
  • Článek přímo neuvádí zdroje.
  • Externí odkazy vedou pouze na soukromé stránky jednoho z autorů. Objektivita...?
  • Některé zdroje uvádějí jako nejvyšší horu Evropy Kavkazský Elbrus. Článek se o tom vůbec nezmiňuje a to se nazývá Seznamem nejvyšších hor Evropy.

Nevýhody článku Alpské čtyřtisícovky:

  • Protože je článek celkem nový a dost dlouhý, tak bohužel obsahuje plno překlepů.

Výhody článku Alpské čtyřtisícovky:

  • Článek je pojmenován přesně tak o čem pojednává.
  • Článek má pár externích odkazů na velmi kvalitní zdroje.
  • Článek uvádí alepsoň zmínku o sporu o nejvyšší horu Evropy (Elbrus/Mont Blanc).
  • Článek zmiňuje rozpory mezi různými seznamy alpských vrcholů a uvádí alespoň minimum odkazů na zdroje.
  • Lepší formátování tabulek - možnost řadit tabulku podle obsahu jednotlivých sloupců.

Mimochodem tvrdit, že nějaký článek obsahuje plno chyb bez uvedení zdroje není úplně slušné. Například považuje wikipediasta Supervht za chybu, že v článku Alpské čtyřtisícovky má například Breithorn výšku 4164 a v "jeho" článku 4165? Tak výška 4164 je podle UIAA (odkaz je na stránce uveden). Takže by bylo lepší "chyby" opravdu neporavovat bez nějakých podkladů. Podle mého osobního názoru je článek Alpské čtyřtisícovky kvalitnější a přináší mnohem větší množství informací. A rozhodně si smazání nezasluhuje. Já bych navrhoval ponechání obou článků a časem se ukáže co a jak. (David Sourek 08:25, 27. 10. 2007 (UTC))

Nechci se hádat o tom, který článek je kvalitnější. V tomto jsou fatální chyby jako (Walisské Alpy a podobné) To opravdu nevím z jakých zdrojů si čerpal. Alespoň si to po sobě přečíst by bylo vhodné. Článek seznam nejvyšších hor Evropy jsem nezakládal já a tudíž ani nepojmenovával. Jen jsem ho opravil. V seznamu je pouze 58 vrcholů, protože jsem je tam vypsal já. Nikdo netvrdí, že je seznam uzavřen a každý může dále rozšiřovat. Pravděpodobně by bylo vhodnější se mu věnovat a ne zavádět nové a nové seznamy. Nikdo netvrdí, že by tam neměla být zmínka o Elbrusu apod. Článek samozřejmě není hotov, jako většina na wikipedii čeká na rozšíření a proto bych chtěl poprostit autora (David Sourek) aby články spíše rozšiřoval než zakládal nové seznamy bez většího významu. To by mohla existovat stránka Alpské dvoutisícovky atd. A proč jen Alpské??? Nedává to smysl kolego. Obecně nejsem příznivcem různých sáhodlouhých seznamů, které podle mě nemají smysl. Zavádějící je i hodnocení „kvalitní zdroje“, kde můžu stejně tvrdit objektivitu udávaných (navíc http://www.alpy4000.cz/alpske-ctyrtisicovky.php který zase může být tvůj....) dnes ani nefunguje!!

navrh na slouceni nebo preskupeni obsahu[editovat zdroj]

Dovolil jsem si vlozit sablonu s navrhem na slouceni. I kdyz ted o tom uvazuji, ze jsem asi nevybral spravnou sablonu, slouceni asi nebude uplne nejlepsi napad. Mozna spravnejsi by bylo, kdyby v clanku Seznam nejvyšších hor Evropy bylo pojednani o tom, jestli Kavkaz jo nebo ne. A v clanku Alpské čtyřtisícovky bych nechal dlouhatansky seznam, klidne s externimi odkazy na supervht i na frenkyho s krystynkou. (Mimochodem Davide Sourku zajimalo by me, zda mate s jafrenkymakrystynkou neco spolecneho?) Pricemz clanky by na sebe navzajem nejak velmi zretelne odkazovaly, aby se v tom ctenar snadno orientoval. Jeste bych mel prosbu na Davida Sourka, aby do clanku Stupnice obtížnosti doplnil zminku o jeho stupnici obtiznosti. Predpokladam, ze to neni feratova stupnice, ale spis nejaka svycarska? --Jx 16:37, 28. 10. 2007 (UTC)

Jeste koukam ke konkurenci na en: wiki a tam maji en:List of mountains, en:List of mountains of the Alps, en:List of Alpine Four-thousanders. Taky to nemaji uplne v poradku, ale kdyz uz jsem to nasel, tak sem aspon davam odkaz. Jeste jsem to nasel nemecky: de:Liste der Viertausender in den Alpen, de:Liste der Berge oder Erhebungen in Europa a taky tam resi, jak to je s tim Kavkazem. --Jx 16:48, 28. 10. 2007 (UTC)

Diskuse z Diskuse:Seznam nejvyšších hor Evropy[editovat zdroj]

navrh na slouceni[editovat zdroj]

Jak jsem si vsimnul v diskuzi o clanku Alpske 4000 jsou tu dva clanky, ktere maji podobny vyznam a kazdy z nich ma sve plusy i minusy. Proto navrhuji jejich slouceni. Prosim diskutujme o jejich slouceni v jiz zminene zapocate diskuzi zde. --Jx 16:28, 28. 10. 2007 (UTC)

Se sloučením souhlasím. Má to podle mě větší smysl než mít dvě skoro stejná hesla. Po sloučení klidně udělám tu masivní opravu chyb v článku Alpské čtyřtisícovky.--Supervht 16:58, 28. 10. 2007 (UTC)


Přepracování[editovat zdroj]

Dobrý den kolego. Prosím tě chtěl jsem se zeptat, zda-li by ti nevadilo pokud bych kompletně přepracoval ten seznam 4000 vrcholů. Je v něm plno chyb (např. co je za vrchol Südgrat? - je to jen jižní hřeben), dále pravopisné chyby Walisské (Walliské Alpy), Parrotspitze nepatří pod masiv Weisshorn (píšeš Weishorn) ale Monte Rosa a mnoho jiných. Navíc mě evokuje ta klasifikace obtížnosti. V tomto případě nejde o nic oficiálního, spíše nějaké osobní hodnocení ze stránek [1]. Mělo by se to předělat dle UIAA (francouzská PD, AD atd.) Myslím, že mám v tomto oboru poměrně velké zkušenosti, tak bych mohl pomoci. Měj se a čau.--Supervht 17:22, 11. 12. 2007 (UTC)

zinalrothorn c+?[editovat zdroj]

Koukam na seznam, stale nevim, co se mysli stupnici A/B/C, ale podle tabulky to vypada, ze Zinalrothorn by mel byt tezsi (C+) nez takovy Matterhorn/Weisshorn/Dent Blanche (C-). Pritom normalky na vsechny tyhle kopce jsou v bezne pouzivane alpske stupnici uvadeny jako AD/AD-. Skoro naopak, nekde jsem i zahledl, ze by Zinalrothorn mohl byt i o chloupecek lehci nez takovy Weisshorn/Matterhorn. --Jx 17:47, 20. 4. 2008 (UTC)

Podle mého zdroje [2] jsou nejběžnější cesty na Zinalrothorn těchto obtížností:

  • jihovýchodní hřeben AD/III.UIAA (normálka)
  • jihozápadní hřeben AD+/IV.UIAA
  • severní hřeben AD/III.UIAA

Jsem pro, předělat tajemnou stupnici A,B,C na nejvíce používanou a srozumitelnější západoalpskou stupnici, doplněnou o UIAA obtížnost, podobně jak jsem zde uvedl já.--Supervht 14:21, 21. 4. 2008 (UTC)

lyskamm east c+?[editovat zdroj]

Lyskamm East je v te pochybne stupnici take psany jako C+, prestoze by nemel nejak vyrazne tezsi nez zapadni vrchol a rozhodne by mel byt lehci nez napr. Matterhorn nebo Weisshorn. --Jx 16. 8. 2008, 23:09 (UTC)

Dalsi podezrele kopce: Stralhorn, Bishorn, Gran Paradiso, Allalinhorn. Za to jsem uz nasel u JaFrenkyhoAKristinky popis stupnice obtiznosti [3]. A/B/C/D... u nej odpovida klasickemu F/PD/AD/D... Naopak u nej uz nemuzu najit puvodni tabulku s kopcema a jejich obtiznosti, ze ktere je tahle nepochybne opsana. --Jx 17. 8. 2008, 09:45 (UTC)
Tak to znova prochazim a dohledavam obtiznosti. Muj navrh, uvazujeme-li normalky a stupnice A/B/C = F/PD/AD = L/WS/ZS:
  • Zumsteinspitze - F [4]
  • Signalkuppe - F [5]
  • Lyskamm East PD [6]
  • (Weisshorn by mohl byt AD, ale o znamenko se hadat nebudu)
  • (Taschhorn PD+)
  • Parrotspitze - PD- [7]
  • Ludwigshohe - F [8]
  • Grand Combin de G. - PD [9]
  • (Castor - PD)
  • (Zinalrothorn - AD)
  • Stralhorn nevim, rozhodne ne ale PD+, podle [10] PD, podle [11] F+, zprumeroval bych to na PD-
  • (Ober Gabelhorn - AD-/AD [12])
  • Gran Paradiso - F+/PD-
  • Allalinhorn - PD [13], podle [14] dokonce F, dal bych PD-
Skouknete to. --Jx 19. 8. 2008, 17:44 (UTC)

oprava výšky u jungfrau 4158m[editovat zdroj]

Nechci machrovat ale správná výška té mladé paní je 4158m.

ahoj Petr-- Tento příspěvek přidal(a) 109.123.227.140 (diskuse)

Ahoj, díky za upozornění. Pokud najdeš chybu v nějakém dalším článku, můžeš ji bez obav opravit i sám. S pozdravem--Jiekeren (diskuse) 19. 10. 2012, 17:24 (UTC)