Diskuse:Aliasing

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikiodkazy[editovat zdroj]

Doplnit wikiodkazy. --Martin Kozák 21:21, 11. 4. 2006 (UTC)

Drobná nepřesnost[editovat zdroj]

U příkladu té vrtule na filmovém pásu je třeba v Shannonově nerovnosti ostrá nerovnost, jinak nejde rozlišit, na kterou stranu se vrtule otáčí. Je to jen teoretický detail, v případě obrázků, kde nás aliasing asi nejčastě potká, to moc význam nemá. --Miraceti 21:25, 11. 4. 2006 (UTC)

To, jak bude vypadat aliasing se dá vždy přesně spočítat (například v mém příkladu se bude vrtule otáčet rychlostí 6 ot/s ve shodném směru, jako se točí doopravdy), ale bohužel nikdy nelze z aliasingu zpětně vypočítat, jak se vrtule točila doopravdy. Nechtěl jsem to ale vzorečkama komplikovat. --Serych 05:12, 12. 4. 2006 (UTC)
To se samozřejmě nedá, kdyby dalo, nebyl by aliasing problém. Ale tohle se týká něčeho jiného, a to chování v limitním případě, kdy se frekvence snímání rovná přesně dvojnásobku frekvence otáčení vrtule. V takovém případě se nedá rozhodnout, jestli se točila doleva nebo doprava, ačkoli splňují Shannonův teorém s neostrou nerovností. Je to speciální případ, v Shannově teorému jde o obecné frekvence / vlny, u kterých směr postupu nemá význam. --Miraceti 19:26, 12. 4. 2006 (UTC)

Ted jsem to nečetl, a tvrzení o aliasingu z důvodu různosti kamery a projektoru si ještě nechám projít hlavou. Podle mě je to hloupost. Důležité je, jaké frekvence jsou ve snímaném obraze a jaké dovede nasnímat kamera. O projektoru to už moc není, tam se při nejhorším udělá interpolace. --Miraceti 21:42, 11. 4. 2006 (UTC)

??? Nerozumím. Já jsem tam o projektoru nic nepsal a sprojektorem aliasing nesouvisí. --Serych 05:12, 12. 4. 2006 (UTC)
To se omlouvám, špatně jsem si to přečetl, zmátlo mě promítání. Je to správně. Asi by to asi chtělo trošku jednodušší slovní definici, třeba i v několika větách, aby to pochopil i unavený čtenář po několika pivech. Případných vzorečků se nebojte. Pokračujte, prosím, v práci, ať si vybrousíte styl a Wikipedie se rozrůstá. --Miraceti 19:26, 12. 4. 2006 (UTC)

Revertoval jsem [1], protože:

  1. chybí zdroje
  2. odvolává se na logiku věci a přitom nelogicky pomíjí, že záznam na filmový pás není nic jiného než vzorkování - třeba to kolo je příklad časového antialisingu, stroboskopický jev není nic jiného než speciální případ aliasingu.
  3. používá odborné termíny bez vysvětlení (encyklopedie je pro laiky)

--Miraceti 07:51, 11. 4. 2008 (UTC)