Diskuse:Algebra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Jan.S.Harold

mam to jit studovat? :)

Pokud o tom pak budeš psát články do Wikipedie, tak běž. --Li-sung 07:58, 22. 9. 2006 (UTC)

Potrebuju poradit: slovo algebra ma vice vyznamu. Krome tady popsaneho se take nekdy pod algebrou rozumi algebraicka struktura nad telesem, t.j. algebraicka struktura, na ktere je dano nasobeni prvky telesem, ktere je kompatibilni s algebraickyma operacema. Typicke priklady: asociativni algebra (treba algebra matic), Lieova algebra a pod. Aby byl zmatek jeste vetsi, nekdy se pojmem algebra rozumi automaticky asociativni algebra, nekdy ne. Takze co s tim? Udelat s algebry rozcestnik? Dalsi vyznam -- uplne jiny -- slova algebra je "cokoliv, co pouziva k pocitani a reseni problemu pismena", i takovouto definici jsem videl. Zrejme je tady trochu zmatek v pojmech a algebra ma mnoho vyznamu, obecnych i specialnich. Bylo by dobre, kdyby to wikipedie zachytila. Ma nekdo nejaky navrh jak to udelat? Franp9am 28. 9. 2010, 14:20 (UTC)

Může se udělat rozcestník, ale toto jako hlavní význam bych tady nechal a dal jsem {{Různé významy}}. Zagothal 30. 9. 2010, 13:10 (UTC)
Já si nejsem jistý, že tento význam slova "algebra" výrazně vyčnívá svojí důležitostí nad ostatní významy. Navíc vztah mezi obecnou algebraickou strukturou, algebrou dané signatury a algebrou jako konkrétní strukturou je nutno velmi jasně vysvětlit, což nelze udělat přehledně, pokud se omezíme na poznámku psanou kurzívou na začátku, kde nesmí být odrážky ani zlomy odstavce apod. Proto bych se klonil k normální rozcestníku a k přesunutí této stránky na Algebra (matematická disciplína).--Pavel Jelínek 30. 9. 2010, 15:13 (UTC)
Take bych mirne uprednostnil rozcestnik a tady nazev Algebra (matematická disciplína) -- nejsem si totiz jist, zda toto je hlavni vyznam. Mozna hlavni je opravdu to "pouzivani pismen a symbolu"?.. Franp9am 30. 9. 2010, 15:17 (UTC)

OK, tak přesun. Myslel jsem toto takto:

Další významy jsou uvedeny na stránce Algebra (rozcestník).

Zagothal 30. 9. 2010, 16:14 (UTC)

Proč je v jednom odstavci Chwárizmí psanej jednim způsobem v druhym úplně jinym? :) --JS-H. (diskuse) 11. 9. 2015, 15:39 (CEST)Odpovědět