Diskuse:Akordeon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Kmarty v tématu „bayant

Dobrý den, jste si jistí, že knoflíková harmonika je skutečně akordeon? Pokud vím, tak akordeon = klávesová harmonika a knoflíková harmonika = heligonka! S pozdravem --soy 13:48, 10. 5. 2006 (UTC)

Je třeba skutečně rozlišovat pojmy "akordeon" a "harmonika".

V současně používaném názvosloví pojem "harmonika" označuje diatonické nástroje. Nemívají většinou k dispozici všechny tóny chromatické dvanáctitónové stupnice a jsou i různozvučné - to znamená, že jedna klávesa (knoflík) vydává jiný tón při tahu měchu a tlaku měchu. Jedním typem diatonické harmoniky je i ona heligónka, která se od ostatních vyznačuje hlubokými basy.

"Akordeony" jsou pak vybaveny všemi tóny chromatické stupnice. A záleží pak na podobě melodického hmatníku, jsou-li klávesové (pianové) není to tak jeto uplně stejně -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.199.151 (diskuse)

bayant[editovat zdroj]

Existují i "harmoniky" s názvem Bayant. Doplníte o nich něco?

Mate na mysli Baján, t.j. Bayan, resp Баян? Kmarty (diskuse) 11. 11. 2016, 22:24 (CET)Odpovědět

školní tipy[editovat zdroj]

školní typy akordeonů mají někdy místo pěti řad basů šest

Nevím, co považujete za "školní typ". Vyrábí se jak akordeony s pěti, tak s šesti řadami basů. Ve školách se používají oba typy. Rozdíl může být v hmotnosti a ceně. --Michal Matoulek (diskuse) 8. 7. 2016, 14:35 (CEST)Odpovědět