Diskuse:Akademický titul

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy byly změněny (srpen 2018)

Opravte me, pokud se mylim, ale myslim si, ze:

  1. Ekonomky v Cesku uz nevydavaji titul Ing.
  2. MBA neni obdoba ceskeho Ing. Tim je spis MSc (Master of Science). MBA by melo byt pro ekonomickeho vzdeleni.
  3. PhD se uz snad vydava i v Cesku, nebo ne?

Tahle stranka potrebuje predelat. Ale ja mam tak malo casu (a tak hodne planu)... --Miraceti 15:48, 11. 4. 2005 (UTC)

Ad 1 - jak kde. Ad 2, ano MBA je dost specifický titul, s ohledem na to, že je udělován po kratším studiu než Ing., spíš bych ho strkal někam na úroveň nějakého Bc. ekonomických směrů. Ad 3, ano, je to titul získaný po doktorském studiu. Ostatní uvedené tituly jsou získány na základě rigorózní zkoušky a nejsou podmíněny studiem (tj. např. RNDr. je méně než. Ph.D.). Specifické jsou tituly MUDr. a MVDr., které jsou získávány na lékařských (veterinárních) školách a jsou výsledkem zkoušek po 5-6 letém studiu, nerozděleném na další stupně (jako je Bc. a Mgr.). Tituly CSc. a DrSc. již dnes udělovány nejsou. Kotec 16:11, 11. 4. 2005 (UTC)
Absolventi magisterského studia na VŠE v Praze dostávají titul Ing. --Luděk 16:26, 11. 4. 2005 (UTC)
Ano titul CSc. již není udělován a to na úkor svého analogu - PhD, ale DrSc. je udělován stále. (Není to sice běžné, ale to je dáno výjimečnou hodnotou tohoto titulu) Reo + | 00:21, 5. 4. 2006 (UTC)

Mám takový dojem že ing. arch. se vyslovuje inženýr architektury namísto inženýr architekt ale skutečně se jedná jen o doměnku.

správné slovní označení všech u nás udělovaných titulů je přímo dáno zákonem 111/1998 Sb. o vysokých školách, ing. arch. je definován jako "inženýr architekt", konkrétně je to odst. 4 §46 zmíněného zákona. xranger 12:48, 22.4. 2007 (UTC)
MBA je udělován po kratším studiu, protože se jedná o navazující studium, které předpokládá již dosažený bakalářský či vyšší titul a nadto obvykle praxi. Rozhodně jej nelze považovat za něco na úrovni bakaláře.

Nevím, zda do výčtu akademických titulů patří RSDr. Vždyť to byl pouze zakrývací manévr pro nějakého rudého soustružníka. Ostatně i Vysoká škola marxismu-leninismu je jenom Potěmkinova vesnice. Pastorius 17:14, 11. 4. 2005 (UTC)

Mno, právě proto bych ho tam dal i s tím alternativním překladem (rozhodnutím Strany doktor) - lidi je třeba poučit... :o) Cinik

"... odpovídá dřívějšímu CSc." ... a co je dneska místo dřívějšího Dr. ? --Zirland 14:41, 4. 4. 2006 (UTC)

Místo Dr. je ... stále ještě Dr. otázku moc nechápu. (Ph.D. je prakticky totéž, jako to, co se dříve vyjadřovalo pomocí CSc., k jeho získání je zapotřebí obhajoba disertační práce; Dr. a veškeré RNDr., PHDr a podobně ... k těm postačí pouze rigorózní zkouška a publikace podle mně stále ještě ne zcela jasného kritéria = tzv malý doktorát, de fakto nekonzistentní s akademickými tituly v zahraničí) Reo + | 00:12, 5. 4. 2006 (UTC)
P.S. Teď jsem si všiml, že k rozdílu mezi PhD a Dr. se také vyjadřoval již Kotec o dva nadpisy výše
Minimálně v akademických kruzích se titulu Ph.D. říká doktorát a titulu DrSc. velký doktorát. Nevzpomínám si, že by někdo říkal velký doktorát titulu Ph.D. AntOnTrack 06:59, 5. 4. 2006 (UTC)
S tímto názorem nesouhlasím. Když se dnes mluví o velkém doktorátu, pak je to PhD. Malý doktorát je např. PhDr. K získání PhD. je třeba minimálně 3 roky studovat, učit, publikovat v odborném tisku, napsat práci s charakterem vědeckého díla a pronést přednášku. Na PhDr. stačí o trochu rozšířit magisterskou práci. Obecně si myslím, že po nástupu nové generace titulů Bc.-Mgr.-PhD. jsou tituly jako PhDr. jen hrou na doktorát (babičky mají radost, že vnouček je doktor) a kšeftem pro školy (vysoký poplatek za PhDr. zkoušku). Pokud se nepletu, CSc. a DrSc. se už dnes neudělují (viz Kotec).

Slimejs 09:30, 5. 4. 2006 (UTC)

S vaším hodnocením titulů PhDr., RNDr. apod. souhlasím. To, že získat Ph.D. není snadné, je také pravda. DrSc. se však (na rozdíl od CSc.) stále uděluje, a získat ho je ještě mnohem nesnadnější, proto velký doktorát. Na univerzitě, kde se pohybuji, se RNDr. apod říká malý doktorát, Ph.D. doktorát a DrSc. velký doktorát. Nevím, je-li to tak i jinde, ale minimálně mi to příjde logické. AntOnTrack 09:53, 5. 4. 2006 (UTC)
Podstatná informace je že DrSc. se dosus skutečně uděluje (A nevypadá to, že by tomu mělo být jinak v budoucnu). Vizte Podrobnosti na stránkách Akademie věd. Rozdíl v označování - malý a velký doktorát je určité zmatení. Používají se obě rozlišení, nedokážu specifikovat kdy a proč, ale v použití jsou obě a obě jsou myslím spíše neformální. Myslím, že vliv na to má anglosasský svět, protože původně se snad CSc. prostě nemohlo říkat doktorát,... v tomto případě, je to však pouze můj dohad. Reo + | 10:23, 5. 4. 2006 (UTC)
Souhlasím s tím, že používání neformálních označení velký doktorát, malý doktorát je neustálené a může být matoucí. V tom případě si myslím, že by bylo nejlepší z článku odstranit slova tzv. velký doktorát u položky Ph.D., nebo napsat něco jako někdy se používá neformální označení velký doktorát apod. AntOnTrack 10:46, 5. 4. 2006 (UTC)
Ba, chtělo by to úpravu v tomto duchu, ještě se na běžné chápání v rozlišování malý-velký doktorát poptám zkušenějších na pracovišti. Myslím, ale že označování RNDr. a doktorátů této řady jako malý doktorát, je zřejmě nekontroverzní a někdy se používá, jak to vnímáte vy? Reo + | 11:02, 5. 4. 2006 (UTC)
Souhlasím, malý doktorát se používá, a snad nehrozí, že by za něj někdo považoval Ph.D. (nebo dokonce Dr.Sc. :-)). AntOnTrack 11:14, 5. 4. 2006 (UTC)

Titul DrSc. (doktor ved) byl u nas nahrazen titulem DSc. => DrSc. se jiz neudeluje (podle zakona 111/1998 Sb.), DrSc. byl nahrazen stejne jako CSc. mezinarodne kompatibilnim titulem tzn. drivejsimu CSc. dnes odpovida Ph.D., a DrSc. (jako vyssimu stupni CSc.) dnes odpovida DSc. xranger 12:39 22.4. 2007

Tak tak, PhD je velky doktorat, a \pm nahrazuje DrSc. i CSc., ktere se dnes jiz neudeluji. Titul DSc. existuje a udeluje se. Udeluje ho akademie ved nikoliv vysoke skoly, proto ho nenaleznete v zakone o vysokych skolach. Jedna se o interni (a tedy de facto neoficialni) ale vpravde akademicky titul.

Akademické hodnosti[editovat zdroj]

Jsou tu dvakrát. Co s tím? --Miraceti 08:58, 13. 6. 2007 (UTC)


Mimochodem jsem narazil na titul prot., psany pred jmenem (prot. prof. ThDr. Milan Gerka, CSc.). Nevite vo co go?

Protojerej (rusky: Протоиерей) je titul některých pravoslavných kněží. Imjagpul 20:50, 10. 2. 2008 (UTC)

Tituly, oslovení a hodnosti[editovat zdroj]

Myslím, že se v tomto článku poněkud směšují dvě různé věci - tituly a oslovení. Tituly jsou např. Ing., prof. apod. Třeba excelence, eminence ovšem nejsou tituly, nýbrž oslovení. Ono by se asi mělo rozlišovat mezi titulem a hodností, ale tam už se nechytám... Spíš jen citem bych řekl, že arcibiskup nebo rektor je hodnost (či funkce), nikoliv titul. Mám dojem, že třeba monsignore je oslovení pro osoby s titulem prelát Jeho Svatosti a (arci)biskupy, přičemž v praxi se to bere i jako titul pro osoby takto oslovované (resp. přinejmenším pro osoby s titulem prelát Jeho Svatosti). 88.101.252.246 31. 8. 2008, 19:57 (UTC)

Váš pocit je správný. "Tituly" nejsou tituly, ale hodnosti (Bc. Mgr., baron, hrabě). Titul je právě to oslovení "Excelence, eminence" atd. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.71.142.7 (diskuse)

Takže Internetová jazyková příručka se mýlí, když uvádí: „Akademické tituly jsou v České republice oprávněny udělovat pouze vysoké školy a fakulty na základě zákona o vysokých školách…“. --Ragimiri 2. 3. 2010, 16:39 (UTC)

Článek spojuje akademické tituly, šlechtické tituly, kanonické tituly (a další) stejně jako oslovení (pane, slečno,...). Zásadní je, že tyto pojmy mají společného většinou jen málo, repsektive jistě ne dost na to, aby sdílely společný hlavní článek, proto ho navrhuji rozdělit na samostatné články Akademické tituly; Šlechtické tituly; Oslovení (případně další články, například Kanonické tituly), přičemž ale bude potřeba změnit podobu ze slovníkového výčtu na encyklopedické články a přidat globální informace (nikoliv jen české!)

Titul knihy[editovat zdroj]

Není mi jasné, z čeho vychází tvrzení, že titul (knihy) musí být uveden jak na obálce, tak na hřebetě. Podíval jsem se do zákona č. 37/95 Sb o neperiodických publikacích a z něj to tedy nevyplývá. Prosím autora tvrzení o doložení. Díky. --Komentator 30. 9. 2008, 05:34 (UTC)


Zde je věrně odrážející stav používání "titulu" MUC. [1] Pokud je mi známo, tak žádná norma ani nařízení tento titul nezná. Uvádět, že je to zrovna po 3. ročníku je spekulace, titul užívají ti kteří chtějí, hned od 1. ročníku. --Kacir 30. 9. 2008, 13:00 (UTC)

MUC, JUC, ThC a podobné nejsou tituly, jenom technické označení studentů. Nepatří mezi akademické tituly.

Neencyklopedičnost, zaměření na ČR a v malé míře na "Anglosaskou" část světa[editovat zdroj]

Nerozumím tomu, že článek, který by měl vypovídat obecně o významu akademických titulů (vahledávání "akademický titul" vede přímo na tento článek) obsahuje pouze výčet a roztřídění český akademických a neakademických titulů.

Celý článek je postaven na tabuklových výčtech, proto by byl vhodnější možná jako seznam ČESKÝCH tituů/akademických titulů.

Kromě ČR a částečně USA/UK/Kanady je opomenut celý zbytek světa! (Včetně výrazných a významných specifik, jako jsou například akademické tituly udělované ve východní Asii a to především s přihlédnutím k těm historickým a již neudělovaným, jakým se článek komplexně věnuje v případě ČR).

Ještě doplním, že přidáním části "titul knihy" je v článku kompletně dovršena jeho slovníkovost, protože je výčtem všech užití českého slova "titul" v jakémkoliv kontextu!

Rozdělení[editovat zdroj]

Jsem pro rozdělení článku na řekněme tři samostatné (akademický titul, šlechtický a církevní titul, titul knihy), přičemž základním článkem bude rozcestník "Titul". Je někdo proti? --Hustoles 16. 1. 2011, 09:57 (UTC)

Já pro. Zagothal 21. 1. 2011, 10:19 (UTC)
Já také. --Jenda H. 21. 1. 2011, 10:23 (UTC)
Vzhledem k tomu, že existuje cosi jako knižní titul i slovo titulek (IMHO dost obecné slovo), jsem také pro. ** Bude to chtíl ale velmi dobře popsat, protože toto IMHO zajímá hodně lidí. MiroslavJosef 21. 1. 2011, 12:01 (UTC)
Fajn. Vytvořit, resp. obnovit článek Akademický titul bude snadné, stejně jako udělat článek Knižní titul, ale co si myslíte o šlechtických a církevních titulech? Dát je dohromady (a jak to nazvat), nebo zvlášť? --Hustoles 21. 1. 2011, 12:07 (UTC)
No já sám bych je dal zvlášť - když už důslednost, tak pořádně. Myslím si, že je jasné, že zejména v minulosti vysoké církevní hodnosti měli dost často příslušníci vyšší šlechty, takže tu nějaká souvislost určitě byla a je. ** U těch šlechtických titulů by to ale chtělo udělat opravdu přehledně a pořádně (pokud možno v rámci celého světa), což bude asi dost náročná záležitost. Zdravím a fandím Vašemu zápalu a zanícení. MiroslavJosef 21. 1. 2011, 12:19 (UTC)
Píšu o tom, co mě zrovna zajímá :-) Taky bych byl pro oddělení, ale troufnu si jen na ty akademické. Mimochodem, musí zrušit přesměrování u Akademického titulu správce? --Hustoles 21. 1. 2011, 12:31 (UTC)
Ne nemusí, tedy abych odpověděl přesně na přesně formulovanou otázku (zrušit přesměrování). Pokud byste, ale chtěl přesunout tento článek i s historií na místo akademického titulu, pak to musí udělat správce, resp. alespoň ten krok smazání současného obsahu hesla, tj. smazání přesměrování a pak to budete moci tam přesunout.
A to bych doporučoval, protože velká většina článku a historie se věnovala akademickým titulům, ty ostatní se z toho dají snadno vystřihnout. Reo + | 21. 1. 2011, 15:49 (UTC)
Jestli je to takto vhodné řešení (kvůli zachování historie), tak se někdy v průběhu příštího týdne na správce obrátím. Pokud budou ovšem ochotní zareagovat. A pokud se do té doby nevytvoří proti tomuto postupu nějaká opozice. PS: Z tohoto článku by mohl ale zůstat rozcestník ... --Hustoles 21. 1. 2011, 22:51 (UTC)
Jsem v podstatě pro. Snad jen jak to bude s interwiki? Reo + | 21. 1. 2011, 15:49 (UTC)
Spise formalni nez obsahova namitka, v souladu s Wikipedie:Název článku#Očekávaný název bych byl pro ponechani obsahu o akademickych titulech na soucasnem nazvu clanku, s pouzitim sablony ruzne vyznamy na ten rozcestnik. Pripadne pro pevne presmerovani na clanek Akademicky titul se stejnou sablonou. Domnivam se totiz, ze prave tento vyznam je u ctenaru prave ten ocekavany. Jinak tu veticku o kniznim titulu klidne smazat ci zaclenit do clanku kniha. --Jklamo 22. 1. 2011, 02:47 (UTC)

Dr. techn.?[editovat zdroj]

Zdravim vite nekdo neco o titulu Dr. techn. (mozna jen techn.). Vizte prvniho rektora TU Liberec [2] nebo Hanse Ledwinku [3]. Pro zacatek by stacilo vedet jestli to jsou dva tituly nebo jeden a jak se to spravne pise (s / bez mezery). Matrix Computations (diskuse) 1. 8. 2012, 16:47 (UTC)

Pravděpodobně jde o německý zápis titulu RTDr., který byl zaveden roku 1901. Vím totiž, že třeba titul JUDr. se v německém prostředí Rakouska zapisoval jako „Dr. iur.“, takže to může být obdobné. Ostatně viz Dr. techn. na německé wikipedii. --194.213.41.2 1. 8. 2012, 17:02 (UTC)
Diky, to bude ono. Matrix Computations (diskuse) 1. 8. 2012, 17:13 (UTC)

Sporná/nadbytečná věta u některých titulů ohledně phd studia - Mudr. MVDr, atd.[editovat zdroj]

V poslední době jsem si všiml, že někdo přidává tuto větu: "Absolventi se mohou následně přihlásit i do doktorského studijního programu (zpravidla další 3–4 roky studia) a získat Ph.D., tedy vědecké (postgraduální) vzdělání.." ke všem možným titulům např. doktor medicíny, doktor veterinární medicíny, Inženýr, atd. Mě osobně přijde, že ta věta tam nemá co dělat. Tohle patří do článků o fakultách a univerzitách. Kupříkladu absolventi fakulty veterinární medicíny se mohou ucházet o postgraduální studium nejen na Fakultě veterinární medicíny ale i na zcela jiných univerzitách (přírodověda, zemědělské obory, medicína). Naopak do postgraduálního studia na Fakultě veterinární medicíny jsou příjímaní nejen absolventi s titulem MVDr, ale i Ing. Mgr atd. Vždy záleží na oboru, charakteru výzkumu atd. To platí i pro Mudr, Ing a další tituly. Fakt, že existuje možnost postgraduálního vzdělávání pro absolventy přece není nutno uvádět u titulů. Rád bych slyšel názory i jiných co si tom myslí.--Flukeman (diskuse) 13. 7. 2016, 11:58 (CEST)Odpovědět

S tím celkem souhlasím, na druhou stranu mi to tam nějak extrémně nevadí. Hromadné a svým způsobem duplicitní doplňování článků o akademických titulech „má na svědomí“ kolega Khaan90, tedy upozornění pro něj. --Vlout (diskuse) 13. 7. 2016, 12:36 (CEST)Odpovědět
2Flukeman: Dobrý den, ano oblast VŠ vzdělání jsem v poslední době editovat já, klidně jste mi mohl napsat přímo. Věta je tam proto, že je pravdivá a ukazuje další možné pokračování ve studiu na VŠ (z magisterského studijního programu do doktorského studijního programu). Považuji to za užitečné pro ty, kteří hledají ono encyklopedické heslo. Kupříkladu absolventi fakulty veterinární medicíny se mohou ucházet o postgraduální studium nejen na Fakultě veterinární medicíny ale i na zcela jiných univerzitách (přírodověda, zemědělské obory, medicína). Naopak do postgraduálního studia na Fakultě veterinární medicíny jsou příjímaní nejen absolventi s titulem MVDr, ale i Ing. Mgr atd. Vždy záleží na oboru, charakteru výzkumu atd. To platí i pro Mudr, Ing a další tituly. // Samozřejmě, to se vůbec nevylučuje s tím, co je napsáno. Oznamuje to tedy čtenáři, že i (třeba) veterinární lékař může pokračovat v doktorském studiu a získat doktorát, Ph.D. Postgraduální studium (ve smyslu vysokoškolského zákona) jinak bylo zrušeno v ČR od roku 1998, pokud je mi známo (boloňský proces), už existují pouze studijní programy: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-111 - tedy výše uvedené považuji za užitečnou informaci a nechal bych ji tam. --Khaan (diskuse) 13. 7. 2016, 17:30 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy na stránce Akademický titul. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 2. 8. 2018, 19:52 (CEST)Odpovědět