Diskuse:Abolice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Abolice není totéž co zrušení. Znamená zrušení nějakého institutu. Je to tedy právní termín a nedá se použít například pro zrušení podniku, zrušení termínu schůzky a pod. --Sokoljan 4. 5. 2010, 09:32 (UTC)

Nerozumím. Kolego můžete mi vysvětlit co to je právní termín zrušení??? --Wikipedista:BobM d|p 4. 6. 2012, 09:27 (UTC)
Právní termín je abolice, a nedá se použít pro jakékoli "zrušení". A můžete mi vysvětlit, proč se třemi otazníky? --Sokoljan (diskuse) 6. 6. 2012, 19:19 (UTC)
Právě zde si nerozumíme. Vy hovoříte o abolici v právním významu. Ale v jakém? Například zrušení právního předpisu je derogace, ne abolice --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 13:13 (UTC)

Inu, v češtině právě v tom smyslu, který článek vysvětluje, ve starším právu a v anglické oblasti i v širším smyslu - například pro zrušení otroctví.

Pokud vím používá se v češtině jako pojem pro formu milosti ne zrušení čehokoliv. I tak by měl být potom vytvořen rozcestník, ne plést čtenáře nesmyslnou větu, neschopnou podat definici. A s tím právem nemáte také uplně pravdu. Stejně tak se pojem abolice může použít v politice či jinde. --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 16:39 (UTC)
Bobe M, prosím pěkně o jedno: pokud nedokážete encyklopedii číst, tedy ji ani nepište. Už jsem to sem někam jednou psal, bylo to smazáno jako nezdvořilé, nedá mi to a zopakuji to. Běžte dělat něco jiného. --109.80.233.174 8. 6. 2012, 16:53 (UTC)

Zrušení otroctví[editovat zdroj]

Sekce zrušení otroctví nepatří do článku, vedle toho je nepřesná.

  • pojem abolicionismus pochází z angličtiny, abolish = zrušit, není žádná souvislost s obsahem článku,

To je omyl. Viz [1], kde se uvádí např. také souvislost s hnutím za zrušení trestu smrti. Proto bylo v původní první větě, že je to právní termín, který se v současném českém právu užívá tak a tak.

  • existuje samostatný článek, sloučit do něj. --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 13:07 (UTC)

To je dost divná logika, když abolicionismus (který u nás nikdy nebyl) evidentně pochází z abolice a ne naopak.

Znova, rozcestník a vlastní článek, né slučování nesouvisejících věcí... --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 16:40 (UTC)

Celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Označuji šabl. {{celkově zpochybněno}}. Odůvodnění:

  • srozumitelnost, respektive jasnost textu
    • Abolice (lat. abolitio od abolere = zrušit, odstranit) je právní pojem[zdroj?] ve významu zrušení. - věta je nesrozumitelná, původní znamená zrušení a užívá se jako právní termín. je zase neencyklopedické,

"Nesrozumitelná věta" je Vaše a nahradila větu srozumitelnou a přesnou - jak jste přišel na to, že je "neencyklopedická"?

Ta věta je vzata ze slovníku, hlídejte si styl...
  • první odstavec: tak amnestie nebo milost? pokud vím jedná se o formu milosti,
  • Individuální abolice je dnes[kdy?] poměrně neobvyklou[zdroj?] formou prerogativy hlavy státu a není[zdroj?] v právních řádech běžná. - vlastní výzkum, spekulace,

Nemám nic proti požadavku na zdroj, ale že je to VV je Vaše spekulace.

Takle obecně to je vlastní výzkum. at už neobvyklost nebo že není běžná
  • Namítá se proti ní jednak, že je jakousi výjimkou z rovnosti před právem, že umožňuje různá zneužití, ale také to, že abolice bere obviněnému možnost, aby se před soudem očistil. - styl, POV
V jakém smyslu "POV"? Opravdu nevím, co Vás tak rozčiluje, ale psát v rozčilení není dobré.
Už editace anonyma, věta je úhel pohledu... (kromě toho nepravdivý)
  • Československé právo ji převzalo z rakouského, české právo ji také připouští a prezidenti ji poměrně často[kdy?] využívají.[zdroj?] - zobecnující, československé právo nepřevzalo rakouskou ústavu...

To přece nikdo netvrdí, ale jak je vidět v Ottově slovníku, institut v rakouském právu byl.

To není úplně pravda. Stejně se dá tvrdit, že bylo převzato třeba z Francie. --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 16:34 (UTC)

(UTC)

Jak jsem Vám už několikrát psal, nemám tolik času, abych Vaše dojmy a pocity pokaždé vyvracel a dost mě to unavuje. Nevím, čím jsem se Vás kdy dotkl a čím jsem si vysloužil tohle soustavné napadání a kažení mé práce. Jak víte, nepodceňuji Vaše schopnosti, jen bych byl určitě šťastnější, kdybyste je vynakládal na užitečnější činnost, které tu je tolik potřeba. Vezměte to, prosím, jako dobře míněnou radu od starého člověka. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 8. 6. 2012, 15:30 (UTC)

@Sokoljan: Neberte to osobně ale takle se články opravdu nedají psát. V dosavadním stavu bych nejradši revertoval na původní verzi (pahýl). Doufám, že se na to kolega fext (nebo někdo znalý práva) podívá. Jednak pletete dvě věci do kupy a jednak je článek plný nesmyslů, POV a vlastnímu výzkumu. --Wikipedista:BobM d|p 8. 6. 2012, 16:34 (UTC)