Diskuse:Žoldnéř

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tahle definice mi nesedí:

1: ne každý profesionální voják musí být žoldnéř. Např. profesionální vojáci v armádě ČR nebo SR (nebo také v jiných státních armádách?) Neměl by to být placený voják mimo pracovní poměr?

2: ne každý žoldnéř musí být profesionální voják. Může to být také nějaký dobrodruh? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.110.186.221 (diskuse)

Přečtěte si prosím celou úvodní definici. Z článku nijak neplyne, že by profesionální voják = žoldnéř. Je to i zmíněno dále ve třetím odstavci. --Li-sung 11:14, 23. 7. 2007 (UTC)

Ve s´ve podstatě je žoldnéřem každý kdo bojuje za to, že za to dostane zaplaceno, ja jsem do článku dopsal, slovo žold, se opírá o latinské sold, tedy plat. Ale z dnesšního pohledu nesjou profesionální vojáci považování za žoldnéře, navíc označení žoldnéř je považováno za něco opovrženíhodného, proto se vžil americký název kontraktor.--Gravedigger 09:13, 7. 3. 2008 (UTC)

Žoldnéře rozhodně nelze považovat za vojáka, viz v článku uvedená slovníková definice, která je naprosto jasná a nemá cenu ji překrucovat nebo doplňovat; odpovídá i mezinárodně uznávanému významu včetně opovrženíhodnosti. U těch kontraktorů je situace trochu složitější. Umím si představit, že někdo dělá silně ozbrojeného vrátného, pak by asi žoldnéřem nebyl. Jestliže se ale nechá najmout k provádění činnosti, která náleží vojsku, pak je žoldnéř se všemi efekty. Název kontraktor byl podle mne zaveden jen z pokryteckých důvodů. Mám pocit, že autor článku je zaujatý. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 160.216.1.177 (diskusebloky) 24. 4. 2013, 10:55‎ (CE(S)T)