Diskuse:Životní strategie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chybí encyklopedické informace[editovat zdroj]

Aby to byl encyklopedický článek a ne jen kapitola ze školní učebnice, bylo by třeba do článku přidat, od koho, z jakého kontextu a z jaké doby r/K teorie pochází, t. j. reference na klíčovou práci, kterou byly tyto pojmy poprvé publikovány a zavedeny. --ŠJů 05:17, 19. 1. 2008 (UTC)

Stačí to takhle?--Vojtech.dostal 10:13, 19. 1. 2008 (UTC)

Pro základní orientaci by to mohlo stačit, i když bych si představoval konkrétnější informace. Ale na současná měřítka české Wikipedie je to zatím tak akorát. Písmeno "S" je odvozeno od stresu? Jo a na zahraničních wikipediích většinou dodržují velikost písmene: r-strategie s malým "r", "K" strategie s velkým "K" - jak se to používá u nás? --ŠJů 10:24, 19. 1. 2008 (UTC)

U nás se píše také r/K, S je podle stresu. Jiná teorie rozeznává ještě "C" - podle konkurence. --Vojtech.dostal 18:06, 19. 1. 2008 (UTC)

Chybí mi tu kritika kulturních aplikací, i když je samozřejmě otázka, zda se někdo seriózní namáhal to bahapusté žvanění vůbec kritizovat. Každopádně bych tam přidal nějaké příklady, jako typickou ostrovní K kulturu bych tam hodil Maltu (s jejími 90 % obyvatel u katolické církve a zákazem interrupcí) a jako typickou pevninskou r Kulturu Českou republiku. :o) --Cinik 11:45, 20. 1. 2008 (UTC)

O té "C" strategii (a o tom, kdo ji popsal) by také bylo dobré do článku něco napsat. --ŠJů 20:47, 20. 1. 2008 (UTC)
Dal jsem to tam. Teď je to celkem pěkný článek, ne? --Vojtech.dostal 14:20, 25. 1. 2008 (UTC)
Fogova kulturně-antropologická aplikace se mi také nezdá kdovíjak dokonalá, a najde-li někdo jiné biosociologické či antropologické aplikace nebo zdroje o nějaké odborné polemice a alternujících teoriích, určitě by bylo dobré je do článku dodat (pak by to asi stálo za samostatný článek), ale ve vztahu k tomuto článku mi především přijde důležité, že se vůbec někdo pokouší biologickou teorii takto abstrahovat, byť nejde v tomto konkrétním případě o nijak zvlášť významnou práci. V evropských podmínkách je asi aplikace teorie komplikovaná určitou setrvačností vlivů, nicméně spíše než na národy lze asi teorii aplikovat spíš na jednotlivé historické etapy (tedy kulturu vymezenou časovým vývojem, pulsování strategií v čase). Nicméně Malta jistě nebyla opuštěným ostrovem, ale naopak v rozhodujících obdobích v nárazníkovém pásmu střetu kultur. České země by asi opravdu byly prubířským kamenem té teorie :-) --ŠJů 20:47, 20. 1. 2008 (UTC)