Diskuse:Židobolševismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Harold v tématu „80-85 % Židů

Neověřeno[editovat zdroj]

Termín židobolševismus jsem nenašel ani ve Slovníku spisovné češtiny ani v Akademickém slovníku cizích slov. Osobně jsem názoru, že toto slovo není obecně přijímaný neutrální termín, ale heslo používané vyznavači některých ideologií a politických směrů. Kromě toho článek neobsahuje žádné zdroje, což u takto citlivých témat je vyloženě nutné. Zdá se mi, že článek je navíc dost zaujatý a nesplňuje ani pravidlo o NPOV. --Luděk 17:15, 27. 7. 2007 (UTC)

Minimum, které by - dle mého názoru - mělo u tohoto článku být splněno je zdůraznění, že jde o pouhý termín z rétoriky antisemitských hnutí a ne vědeckou teorii - a to už v úvodní definiční větě, ne naznačení ve větě třetí, které je tam nyní - velmi nenápadné, a až jakoby omlouvající, že se "jednalo o jedno z témat dobového antisemitismu". (po přehlédnutí - a také to tam zbylo z původního znění, kde to bylo v trochu jiném kontextu) --Medvídek Pú 17:37, 27. 7. 2007 (UTC)

Přeložil jsem pár odstavců z anglické a polské Wikipedie. --Luděk 19:45, 27. 7. 2007 (UTC)

Ještě jsem trochu upravil - popis obrázku + drobné stylistické úpravy - slovosled apod., + změna podle en - 'a všichni Židé jsou komunisté' na 'anebo že všichni Židé jsou komunisté' -jako jednu z variant této konspirace - nevím jak to bylo na en: v době vzniku - ale považuji za logičtější uvést to jen jako variantu tvrzení, ani Goebbels by nevysvětlil veřejnosti, že třeba Rothschild je ve skutečnosti komunista, zato na vysvětlení, že komunismus je nějak řízený Židy a jak velkokapitalismus tak komunismus jim 'slouží k ovládnutí světa' lidé uvěřit mohli. --Medvídek Pú 12:22, 30. 7. 2007 (UTC)

Opravdu nevím jak pojem souvisí se situací v JAR, možná jako ukázka, jak člověk, který optikou židobolševismu vidí svět. --Elm 25. 3. 2011, 11:01 (UTC)

Tohle je širší problém Wikipedie a týká se i článků jako Velká vlastenecká válka, klerofašismus, Třetí říše, homofobie a velké řady dalších. Hlavní problém je, zda ty články mají být o články termínech a pojmech samotných nebo o jejich obsahu. Typicky u článku Třetí říše by někdo čekal dějiny nacistického Německa, jiný text o tom, kdo a kdy toto spojení vymyslel a používal či kritizoval. U velké vlastenecké války obsah o bojích mezi Německem a SSSR x text o tom, kdo a kdy toto spojení vymyslel a používal či kritizoval. U článku židobolševismus někdo chce mít článek o onom slovu, jiný zas o vztahu Židů a komunismu. Osobně bych se klonil k samostatnému článku Židé a komunismus a ponechání článku židobolševismus jako textu o konkrétním pojmu, ale mohou být i jiné názory. --Dezidor 27. 3. 2011, 19:39 (UTC)
Záleží na tom, jak se to pojme, v současné podobě je článek spíše o nereálném antisemitském stereotypu, tak není divu, že to tam nezapadá. Optikou židobolševismu svět nevidím, ale jsem si vědom disproporčního vlivu Židů na světové dění. Osobně bych taky byl pro článek Židé a komunismus.--Kohelet 28. 3. 2011, 07:52 (UTC)
Disproporční zastoupení Židů najdete v mnoha oblastech, založíme článek Židé a věda, protože nositelů Nobelových cen je disproporčně tolik Židů? Anebo Židé a kapitalismus, protože mezi nejbohatšími kapitalisty je disproporčně mnoho Židů? Anebo Židé a američtí politici? To jsou úplně zcestné návrhy. Vaše vidění světa zkoumat každý fenomén či politický jev podle zastoupení národů či ras je obsesivní. Navíc opravdu nechápu jak souvisí bolševismus (ruský fenomén) s JAR. To je pouhý vlastní výzkum. --Elm 29. 3. 2011, 09:24 (UTC)
Zkoumat zastoupení příslušníků jednotlivých skupin v různých oblastech a přinášení explanatorní závěrů není nic zcestného, opak je tvůj osobní nerelevantní názor. Zda je bolševismus ruský fenomén je dost sporné. V určitém pojetí platí bolševik=komunista a menševik=sociální demokrat, což platí globálně. Ostatně pokud si přečteš text článku (včetně úvodní definice), zmiňuje právě souvislost s komunismem, ne ruským komunismem. To ještě více platí o celé kapitole "Pojem v polštině". --Dezidor 29. 3. 2011, 11:46 (UTC)

80-85 % Židů[editovat zdroj]

Jak může že to číslo nedává smysl člověče ? http:/ /youtube.com/watch?v=j6p1zxKnDeM 99.90.196.227 24. 8. 2018, 09:21 (CEST)Odpovědět

Nedává to smysl z jazykového hlediska (syntax). (It doesn't make sense because of language (en:syntax).)
Kromě toho: zdrojování videem z YouTube není vhodné (WP:VZ) a politici taky nejsou příliš věrohodný zdroj pro historická témata (WP:VZ). (Besides that, using YouTube video as a reference is not appropriate (WP:VZ). And politicians are not the most trustworthy source for historical themes (WP:VZ).) --Harold (diskuse) 24. 8. 2018, 09:38 (CEST)Odpovědět