Diskuse:Štědrý den

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Vlach Pavel

Nevím, jak to zapracovat, ale s tím Ježíškem je to trochu komplikovanější. To k nám přišlo zřejmě z německého prostředí, kde je Christkind. Což se projevilo i v nyní polském (Horním) Slezsku, teré bylo kulturně německé, kde dárky přináší Dětátko (Dzieciątko).

Jinak tak pro zajímavost, v různých polských regionech dárky přináší vždy někdo jiný. Kromě Dětátka (Slezsko) je to, Gwiazdka (Hvězdička, zřejmě první hvězda na obloze), sv. Mikuláš (św. Mikołaj, Mazovsko), Andílek (Aniołek, Malopolsko), Gwiazdor (stařec s holí, Velkopolsko). --Luděk 16:12, 11. 12. 2005 (UTC)

Díky, zkusím zapracovat. --Dodo 16:36, 11. 12. 2005 (UTC)

O Štědrém večeru se slaví Narození Páně, které připadá na 25. prosince. Ona tz. tradice či v církvi používáný pojem vigilie souvisí s dřívějším počítáním času. V době, kdy nebyly mechanické hodiny, bylo snadné určit pravé poledne, ale nikoli půlnoc, kdy podle našeho zvyku začíná nový den. Proto dříve platilo, že nový den začíná východem první večerní hvězdy - čili 24. prosince k večeru v okamžiku východu první hvězdy nastal 25. prosinec, den narození Páně. Proto také Mikuláš (svátek je 6. prosince) chodí večer 5. prosince a 31. prosince lidé neslavili nějakého biskupa Silvestra (proč taky tak výjimečně), ale po východu první hvězdy již Nový rok. Že tomu tak bylo, najdeme i v Bibli - když přišli na Velký pátek žádat Piláta o povolení sundat Kristovo tělo z kříže, zdůvodnili to tím, že zanedlouho vyjde první hvězda a začne sobota, kdy se nesmělo nic dělat. Tento způsob stanovení počátku nového dne byl naprosto běžný po celé středověké Evropě i v českých zemích (viz Rukověť křesťanské chronologie). Jen my to již bohužel nevíme a neumíme správně vysvětlit (a to ani církev), proč se některé slavnosti konají již vpřevečer. 26. 11. 2015, 15:10 (CET)

Po staletí byl vždy jen Štědrý večer. A to proto, že židé počítají počátek dne od západu slunce a nikoliv od půlnoci. Proto narození Ježíše bylo slaveno na počátku toho dne, tedy po západu slunce 24.12. Štědrý den vznikl vlastně omylem jednoho poslance v devadesátých letech, který si toto neuvědomil a navrhnul 24.12. jako státní svátek. Sám to po letech přiznal. Proto by toto mělo být na stránce uvcedeno. Minimálně v anglosasských zemích se slaví a dárky dávají až 25.12.

Dobrý den, máte-li nápad, jak článek vylepšit, nemusíte se nikoho ptát na svolení. Wikipedie je volně editovatelná všemi, a to i bez přihlášení! Neváhejte to tam tedy připsat! Jen drobný dodatek k tématu. Na Wikipedii je den 25. prosince popsán v článku Slavnost Narození Páně. Tato terminologie je tedy nesprávně? Rozumím tomu správně? S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 23. 12. 2016, 17:38 (CET)Odpovědět

Tak to jsem čekal. Přestože jsem zdroj uvedl dole v odkazech tak mi někdo ke každé větě připsal "zdroj". Kam tedy mám odkaz na zdroj vložit? Ostatní (např to, že židé počítají den od západu slunce) nebo to, že se historicky používal název Štědrý večer a nikoliv štědrý den je přece všeobecně známá skutečnost.

Dobrý den, jak se vkládají řádkové reference popisuje tato stránka. S pozdravem, --Palu (diskuse) 23. 12. 2016, 22:29 (CET)Odpovědět

Dal jsem si tu práci podívat se do vánočních televizních programů 70. a 80. let a Mrazík se v té době nikdy nevysílal na Štědrý den, spíše až kolem Silvestra, někdy až po Novém roce. Čili věta o Mrazíkovi jako "neodmyslitelné součásti" vánočního televizního programu v přímé souvislosti se Štědrým dnem se mi úplně nezdá. Ale třeba mě někdo vyvede z omylu. --Vlach Pavel (diskuse) 30. 9. 2021, 13:42 (CEST)Odpovědět