Diskuse:Ě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele ŠJů v tématu „Dochovaná hláska?

Přijel na Jawě k Uniqě[editovat zdroj]

Ě se jistě píše po všech uvedených souhláskách, ale což takhle skupiny a ? Že se používají tvary v Ottawě nebo v Okinawě, o tom snad není pochyb. Se skupinou je to horší, potíž tu spočívá v tom, že prakticky neexistují slova, kde by se mohla uplatnit. Jediný příklad, který jsem našel, je pojišťovna Uniqa. Mám za to, že ač se nepoužívá, je jediný teoreticky možný tvar dativu/lokálu Uniqě. (V zásadě jde totiž o změkčení v ve skupině kv.) Tento tvar se vyskytuje na několika internetových diskuzích.

Na potenciální možnost měkčení Q ukazují i četné slovní hříčky typu sqělý nebo qěci, jež jsou doložené i v Českém národním korpusu. (Narozdíl od tvaru Uniqě, který bych považoval za spisovný.) — Josef Plch (diskuse) 1. 9. 2013, 21:33 (UTC)

Neodporuje to definici, jen by bylo vhodné to doplnit a upřesnit, protože se jedná o vyslovované v. Stejným principem by mělo být i po skupině -qu [kv], např. aqua (viz Akademický slovník cizích slov) > aquě. Ale Uniqa má zřejmě výslovnost [unika], nikoliv [unikva], takže dativ by měl být imho UNICE nebo spíš by mělo jít o nesklonné slovo, zejména pokud jde o iniciálovou zkratku. — Gumruch (disk.) 1. 9. 2013, 22:11 (UTC)
Vidíte, ani mě nenapadlo si tu výslovnost zkontrolovat, správně je opravdu [unika]… Takže s uvedenými závěry souhlasím, zkusím to nějak zformulovat. Děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď. — Josef Plch (diskuse) 1. 9. 2013, 22:51 (UTC)

Dochovaná hláska?[editovat zdroj]

@Josef Plch: V článku je věta: „Dodnes se však hláska dochovala za s nebo za z, nepíše se ovšem Ě (např. sjezd nebo zjevit).“ To nekoresponduje s předchozím textem článku, kde vůbec není zmíněno, že by písmeno "ě" označovalo nějakou specifickou hlásku. Případy, kdy je před slovní kmen začínající "je" připojena předpona "s" nebo "z", ani historicky nemají nic společného s písmenem "ě", aby bylo možné to brát jako nějaké "dochování". Naopak nám asi v článku chybí jať, ze kterého se nejspíš ě vyvinulo. Ale do praslavistiky by se měl pouštět spíš někdo povolaný, netroufám si to opravovat. --ŠJů (diskuse) 29. 12. 2019, 11:29 (CET)Odpovědět