Diskuse:Čistírna odpadních vod

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

upřímně nevím, co mám udělat s původní verzí. Je strašně nepřesná, něco byly fakt blbosti (smazáno :-) )

Tak jí smaž - odpady nejsou zatím zcela můj obor.--Juan de Vojníkov 16:00, 5. 3. 2007 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Byl jsem trochu na rozpacích, jaký anglický termín dát do Interwiki odkazů, nejběžnější je asi en:Sewage treatment, ale to se používá nejspíš pro komunální čističku, nakonec jsem tam dal en:Wastewater treatment plant, což je zřejmě obecnější termín, zahrnující jak komunální čístičky, tak i průmyslové, zemědělské, radioaktivní odpad atd. Možná jsem udělal blbost, že jsem tam dal odkaz na cs:Čistírna odpadních vod do obou anglických hesel (kvůli botům), ale nevím, jak to řešit, protože je asi blbost zakládat zase další heslo Komunální čistírna odpadních vod. --Kychot 12:59, 31. 3. 2007 (UTC)

Já bych řek, že tomu hodně odpovídá en:Sewage treatment. Vysvětluje ten základní princip, který je i zde.--Juan de Vojníkov 11:20, 1. 4. 2007 (UTC)
Jo, tomu co tu je popsáno, to skutečně asi tak nejvíce odpovídá, protože, jak jsem psal, je to ten nejběžnější případ, který se taky většinou všude zobrazuje a popisuje. Jenže už autorka wikipedista:Wikilenka tam psala, že: "Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými." Takže to spíš odpovídalo tomu anglickému termínu en:Wastewater treatment plant, kde se píše:
   Wastewater treatment plant also called wastewater treatment works:
   * Sewage treatment – treatment and disposal of human waste.
   * Industrial wastewater treatment – the treatment of wet wastes from manufacturing industry and commerce including mining, quarrying and heavy industries.
   * Agricultural wastewater treatment – treatment and disposal of liquid animal waste, pesticide residues etc. from agriculture.
   * Radioactive waste treatment – the treatment and containment of radioactive waste.
Takže je jasné, že to je obecnější termín, který zahrnuje i en:Sewage treatment. --Kychot 16:24, 1. 4. 2007 (UTC)
Nicméně já předpokádám, že na na cs určitě vznikně do budoucna článek o "průmyslových odpadní vodách", protože pro městské aglomerace a vesnice lze používat vlastně několik stejných principů čištění, kdežto u průmyslových ov závisí vše na složení kontaminantů. No uvidíme.--Juan de Vojníkov 11:31, 2. 4. 2007 (UTC)

Speciální odpadní vody[editovat zdroj]

Docela jsem se nad tím pozastavil. Co si představujete jako odpadní vody zemědělské výroby, asi je tím myšleno odpadní vody z živočišné výroby, resp. statků a kravínů. A to čistírnou radioaktivních... zbavování vody radioaktivity?--Juan de Vojníkov 11:16, 1. 4. 2007 (UTC)

Viz výše, inspirovalo mě to "Industrial wastewater treatment – the treatment of wet wastes from manufacturing industry and commerce including mining, quarrying and heavy industries." a představuji ti to tak, jako Vy, tj. "odpadní vody z živočišné výroby, resp. statků a kravínů". Kupř. já osobně znám případ, kdy zemědělci vyváží hnůj v hromadách někam blízko pole, aby ho nechali rozležet a pak ho rozvážejí po poli. Jenže mezitím z něj vytéká půl roku (při přivezení a pak při každém dešti) močka do blízkého potůčku, a asi 200m hned pod tím je veřejné koupaliště. A kvůli tomu se táhnou několikaleté spory mezi zemědělci a provozovatelem koupaliště. Tak takhle by to asi nemělo být a k tomu by asi mělo správně sloužit to en:Wastewater treatment plant. (Jinak co vím, tak i močku z kravínů zemědělci rozváží na pole.)
Co se týče "Radioactive waste treatment – the treatment and containment of radioactive waste", tak to nevím přesně, co si pod tím představit, zeptám se zítra v práci kolegy, co je přes radioaktivitu. --Kychot 16:24, 1. 4. 2007 (UTC)
Tak jsem mluvil s otcem, ten hlavní fór u čističek v zemědělství je v tom, že se z té mrvy a dalších kejd (a snad i ze siláže atp., to nevim) získá nejdřív bioplyn, což je ceněný byproduct, a teprve až se to vysmradí z toho bioplynu se to rozváží po polích. --Kychot 17:46, 1. 4. 2007 (UTC)
Jo, vlastně, koukni na bioplyn. Takže v tom zemědělství, kde se generuje bioplyn, se nejedná jen o ČOV, ale zřejmě o komplexnější provoz, kde ta anaerobní ČOV je jednou jeho součástí. --Kychot 18:08, 1. 4. 2007 (UTC)
Bioplyn se dá generovat i v běžné čističce. Například pražská si bioplynem kryje polovinu své spotřeby elektřiny. --Postrach 18:45, 1. 4. 2007 (UTC)

O to právě jde, že je to špatně napsané a nepatří to sem. Když se kouknete co je to zemědělství, tak zjistíte že by se to spíš mělo jmenovat odpadní vody živočišné výroby. Nicméně močůvka i hnojůvka jsou využitelné ke hnojení a nebo se zpracovávají na bioplin a ten zbytek se buď kompostuje, krmí, nebo se zně dělá stavební materiál. Tudíž se nejedná o odpadní vody. Toto se ale neděje v čistírně „odpadních vod“ - toto nejsou odpadní vody. Samozřejmě, že v ČR existuje spoustu provozů, které to vypouštějí do vodotečí, čímž znečišťují prostředí. Možná takovou hnojůvku by snesla nějaká kořenová čistírna ov, ale spíš by se měli úplně separovat. Prostě a jednoduše bych to zrušil. Takovéhle věci by měly být v článku Zpracování močůvky či Zpracování kejdy. Jinak ten článek na en:Agricultural wastewater treatment je hrozně komplexní a myslím, že ho tady na cs do budoucna rozparcelujeme podle jednotlivých oborů.

Co se týká těch en:Radioactive waste, tak do toho nevidím, nicméně se asi jedná o odstraňování "fyzikálního" znečištění. Možná by pomohlaWikilenka.--Juan de Vojníkov 11:47, 2. 4. 2007 (UTC)

ing. Stanislav Heřman: Voda/Wasser/Water (vyd. K&H Kinetic a.s. v roce 2005)[editovat zdroj]

Ještě k upřesnění: Já sám žádný velký odborník na odpadní vody nejsem, ale můj táta s tím strávil půlku života (předtím dělal průmyslové vody) a pak v poklidném důchodovém věku sepsal trojjazyčný slovník z vodařské terminologie, v r. 2005 se dočkal druhého rozšířeného vydání, a ten mi věnoval k narozeninám. A tam se ČOV překládá dvěma rovnocennými termíny:

  • sewage treatment plant
  • waste water treatment plant, zkratka WWTP

Na mě to dělá dojem, že ekvivalent WWTP by měl být právě ČOV, zatímco "sewage treatment plant" by měla být "čistička komunálních odpadních vod". Ještě se zeptám táty, až zase půjdeme spolu na pivo. Možná by bylo lepší tím pádem to heslo ČOV rozdělit na dvě hesla tak, jako je to na en.wikipedia.org. --Kychot 16:38, 1. 4. 2007 (UTC)

Otec na pivo nemůže, má problémy se slinivkou, tak jsme to vyřídili po telefonu: Je to v podstatě tak, jak jsem předpokádal, ten termín en:waste water treatment plant je používanější hlavně pro to, že to má tu zkratku WWTP, a každý ví, o co se jedná, a ta je používaná prakticky stejně jako ta naše ČOV. Protože žádná zkratka na způsob "STP" jako "sewage treatment plant" se nepoužívá. Ale jinak jsou to prý v podstatě ekvivalenty. Etymologicky "sewage" znamená původně normální splašky, tj. odpad z domovní kanalizace, takže pak také "sewage treatment plant" je vnímáno spíš v tom užším slova smyslu jako "komunální čističká odpadních vod". I když postupem času se pojem "sewage" (jak je v angličtině zvykem) rozšířil i na odpadní vody vůbec či na všelijaké kaly a kejdy, takže není v podstatě asi chyba, pokud se oba termíny berou jako synonyma. --Kychot 17:59, 1. 4. 2007 (UTC)

čistirna odpadních vod[editovat zdroj]

Já bych řekla, že pod pojmem čistírna odpadních vod se skrývá její jakýkoliv druh - jednak komunální ČOV, které ovšem velmi často nečistí jenom splaškové vody, ale taky odpadní průmyslové vody (pokud splňují její podmínky), a pak průmyslové ČOVky - dnes se víceméně každý podnik musí nějak o svoje odpadní vody postarat, ať už je v nich cokoliv. O odstraňování radioaktivity z vody jsem zatím nic moc neslyšela (to třeba ještě přijde) - určitě se musí nějak řešit například u uranových dolů (asi srážením); v jaderných elektrárnách by teoreticky neměla opustit primární okruh. Co se týče zemědělství, nejedná se jenom o močůvku, ale představte si třeba vodu z praní mrkve :-)

Obecně si myslím, že by tenhle pojem bylo mnohem lepší rozdělit podle procesů - na biologické čištění odpadních vod a na fyzikálně-chemické. Průmyslové čistírny jsou strašně rozdílné - záleží na složení odpadní vody, zato organické znečištění se odstraňuje všude (skoro) stejně bez ohledu na to, jestli pochází z potravinářského nebo papírenského průmyslu, nebo ze spláchnutí záchoda :-)

V anglických termínech si moc jistá nejsem, tak to po mě nechtějte, ale víc se mi líbí Wastewater treatment plant - je to obecnější :-)

Jen na okraj - mám pocit, že "Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými." už jsem po někom "zdědila" a že nejsem autor, ale to nevadí, pokud se bavíme o ČOV obecně, tak s tím souhlasím

Ještě k tomu radioaktivnímu odpadu, když jste zmínila uranové doly: Vloni jsme byli na exkursi v Lázních Jáchymov] a fárali jsme do bývalých uranových dolů v Jáchymově, kde se už uran dnes netěží, ale čerpá se radioaktivní voda (hlavně pramen Běhounek), která se pak používá v Jáchymovských lázních v balneologii. Pokud si vzpomínám, tak nám říkali, že pak se ta použitá voda musí skladovat nějakou dobu, snad několik týdnů či měsíců v nějakých tancích. Jde o to, že obsahuje zvláště radon 222, a ten má relativně krátký poločas rozpadu pouze 3,82 dne, takže během týdne klesne jeho radioaktivita na čtvrtinu a za měsíc řádově na 1/250, takže se pak může vypouštět. Ale nevím, jestli by se takové zažízení dalo nazvat "čističkou". --Kychot 19:20, 3. 4. 2007 (UTC)
V Jáchymově jsem také kdysi dávno byl, vodu z Pramene akademika Běhounka jsem dokonce i ochutnal - ačkoliv je silně radioaktivní, nic se mi nestalo a nic zvláštního jsem v ní necítil. K tomu snad jen to, že dole u pramene někde v hlobce 700 metrů pod povrchem je asi 350 krát radioaktivnější než nahoře v lázních ** MiroslavJosef 28. 1. 2010, 12:13 (UTC)
Vodu z praní mrkve? Tak to je fakt síla - hi, hi, hííííí.--Juan de Vojníkov 20:24, 3. 4. 2007 (UTC)
Voda z čištění zeleniny snad obsahuje pouze hlínu resp. zbytky půdy, případně i nějaké drobné odpady čistě biologické povahy - o to všechno se umí příroda postarat velmi efektivně sama, nebo ne? MiroslavJosef 28. 1. 2010, 12:10 (UTC)

Velice poutavé povídání, ještě zajímavější než samotný článek, čkoda že jsem si nepřipravil vínko byla by to ještě větší zábava. Co takhle nejdříve pochopit co je ČOVka zač ať již biologická nebo ""mechanická"" - průmyslová, které procesy v ní probíhají a pak to napsat. Z Vašich postřehů je jasné, že ste vě většině případů čistírnu viděli a možná ji dokonce i navštívili, ale to je asi tak všechno. Vůbec jsem nepostřehl členění polutantů, členění odpadních vod a další nezbytné věci, které je potřeba zmínit před tím něž se vrhnete na popis vlastní technologie. Popis by měl být obecný - tedy měl by to psát někdo, kdo viděl víc než jednu čistírnu...;-) Co taková historie, ta Vám úplně uniká? Informace, že proces byl prvně... jako fajne, ale problém je trochu starší a sahá spíš do Řecka a Říma, kde se prvně setkáváme se vznikem odpadů a odpadních vod v takové míře, že to příroda není schopná v dostatečné rychlosti vyčistit. Toto je i odpovědí na jednu z Vašich otázek. --Tilikum (diskuse) 14. 3. 2014, 01:04 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]

Myslím si, že by se článek mohl sloučit do článku čištění odpadních vod. Způsobů čištění je mnoho, tudíž by se to mělo obecně rozepsat právě v článku čištění odpadních vod. Když pak někdo usoudí, že je nějaká ČOV něčím důležitá, může například napsat článek Ústřední čistírna odpadních vod Bubeneč, kde shrne historii čistírny, použité technologie a třeba tu unikátnost. „Čistírna odpodných vod“ popř. „čistírny odpadních vod“, pak mohou být právě rozcestníkem pro tyto články.--Juan de Vojníkov 28. 1. 2010, 12:06 (UTC)

To zní velmi rozumně - pochvalné mručení. MiroslavJosef 28. 1. 2010, 12:17 (UTC)
Jsem zásadně proti sloučení. Zejména kvůli tomu, že pojem "čištění" je daleko obecnější než "čistírna". Všechny možné procesy čištění nemusí být v čistírnách implementovány, takže by pro ně nebylo na WP místo? Navíc, jak je v článku Čištění odpadních vod naznačeno, procesy čištění zdaleka neprobíhají pouze v ČOVkách, ale i samovolně v přírodě. Nebo je lze studovat v laboratorních podmínkách, a k tomu také nepotřebuješ ještě ČOVku. A nejen tam. Pokud máš u baráku septik, tak tam také probíhá číštění odpadních vod, ale ještě se nemusí jednat o čističku. Protože ČOV je už terminus technicus, který nemůžeš použít jen tak pro nějaký čistící proces, který tě napadne. A také z hlediska právních předpisů se dost přísně rozlišuje, jestli ti někdo povolí u baráku septik anebo budeš muset mít čističku. Takže sloučením obou článků bychom si zadělali na pěkný binec v pojmech. Nerad bych, až někdo bude platit pokutu, aby tvrdil, že byl mystifikován WP, podle které to je jedno. Takže vyhodit článek Čištění odpadních vod dost dobře nejde, ale vyhodit článek Čistírna odpadních vod by byl ještě větší faux pas, právě proto, že je to tak specifický termín, který by se dalším zobecňováním jen rozpliznul. Proto doporučuji ponechat oba články a šablonu sundat. --Kychot 15. 2. 2010, 11:49 (UTC)
No ano, toto všecko co popisuješ se může zahrnout do článku čištění odpadních vod. Jinak můžeš uvést příklady samočištění odpadních vod v přírodě? Žádné nejsou! Buď se jedná o jednoduše o biologické a mechanické čistění nijak nespedifikovaných člověkem neovlivňovaných "vod", nebo o cílené využívání těchto procesů člověkem k čistění "vod odpadních". Jedno se tedy zahrne do hesla čistění odpadních vod, druhé do hesla voda.
No a co se týče nějakých předpisů, Wikipedie není sbírka předpisů a pokud se mají nějaké zmiňovat, tak pokud možno z celého světa - ne jenom pro ČR.--Juan de Vojníkov 15. 2. 2010, 12:43 (UTC)
Jako i v noha dalších podoných případech sem silně proti sloučení a návrh považuju to dokonce za nepochopení principu encyklopedie. Ta má obsahovat definice jednotlivých pojmů a toto sou dostatečně odlišené pojmy. Zároveň souhlasím i s tím, co napsal Kychot. --Nolanus C 1. 10. 2010, 21:18 (UTC)
Mám za to, že většina nynějšího obsahu článku Čistírna odpadních vod pojednává obecně o procesech a technologiích čištění vod a měla by být přesunuta do článku Čištění odpadních vod, který je nyní chudým pahýlem. V článku Čistírna odpadních vod by mělo být o čistírnách speciálně jako o stavbách, tedy jednak technologický popis a typologie čistíren (to, co jde nad rámec popisu samotného procesu čištění) a jednak historie výstavby, seznamy nejvýznamnějších čistíren a statistiky všech atd. --ŠJů 2. 10. 2010, 02:09 (UTC)
To je hezké takhle zabíhat do oboru. Sice nejsem vodní technolog, ale myslím si, že takové věci nebudou ani existovat. Co se týče technologického popisu, tak tam se to bude dost překrývat z "čištěním odpadních vod" – už to je totiž činnost cíleně prováděná člověkem. Typologie čistíren pak žádná nebude a Wikipedie si bude vymýšlet to co není, ale je logické. Rozdělení podle procesů, které to zahrnuje. Je typologie čištění odpadních vod, ale není typologie ČOVek. Pochybuji, že "akumulační rybník" je možno nazývat ČOVkou. Historie výstavby? Asi myslíte historie ČOVek jako takovou ne?. Seznam nejvýznamnějších čistíren, nelze definovat, resp. o ČOVkách se tak nepíše jako o některých politicích. Píšu to jen na vysvětlenou. Na vysvětlenou toho, že článek ČOV bude těžké udržet v nějaké kvalitě.--Juan de Vojníkov 2. 10. 2010, 08:27 (UTC)
Definice pojmu ČOV bude v každé zemi trošku jiná a v některých zemích nebudu ani definována. Ale budiž, když si myslíte, že tu má své místo ČOV i čištění odpadní vod, tak proč ne.--Juan de Vojníkov 2. 10. 2010, 08:27 (UTC)
S přesunem části obsahu tam, kam se hodí víc, samozřejmě nemám problém, o samotné čističce však lze jiste napsat dost.--Nolanus C 6. 10. 2010, 20:46 (UTC)
Těším se, že také něco doplníš. Čištění odpadních vod, je pro mě zajímavá problematika a rád se něco nového dozvím.--Juan de Vojníkov 6. 10. 2010, 21:42 (UTC)