Diskuse:Český lev (heraldika)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 212.25.6.122 v tématu „2 ocasy - púvod v Bibli?

Mám připomímku - článek IMHO dost nedostatečně zdůvodňuje proč je v českém státním znaku právě dvouocasý lev - chtělo by to doplnit nějaké historické souvislosti a důvody ** MiroslavJosef 3. 11. 2009, 17:40 (UTC)

To máte jistě pravdu, pokud by se Vám chtělo o českém lvu psát, něco je na v čl. zmiňovaném čl. Heraldické znaky českých zemí#Historické znaky Čech (já se na to zatím nechystám). --marv1N 3. 11. 2009, 19:58 (UTC)

Odkud 2 ocasy[editovat zdroj]

Korutanský knížecí erb do 1246

Zajímavá je možnost uvolnění (korutanského) erbu hrabat ze Sponheimu (dvouocasý panter - heraldické zvíře s tělem lva a špičatou tlamou, ze které šlehají plameny/"jazyk" lva) v roce 1246 a jejich přijmutí (do půlky erbu) nynějšího znaku "Rakouska" od téhož roku (v mužské linii) vymřelých Babenberků (po smrti posledního babenberského vévody si Gertrudu vzal Vladislav (pak byl rakouský vévoda do své smrti roku 1247), Markétu pak v 1252 jeho bratr Přemysl Otakar II.). A roku 1247 tu máme dvouocasého lva u ("moravského") Přemysla Otakara II. (jehož tetu Juditu si vzal Bernard II. Sponheimský a jejichž syn Oldřich III. Korutanský byl vévoda břeclavský (v letech 1237-1248), který si roku 1248 vzal Anežku Meránskou/Babenberskou) a roku 1248 jeho vzpouru proti otci Václavu. Vévodou štýrským (bílý/stříbrný panter v zeleném poli) je od 1261 a korutanským až později (1269) - a pantera de:Panther_(Wappentier) celého Bavorska/Baiuvaria (od Bójů jako Boiahemum/Bohemia). Po Přemyslovcích (1306) českým králem Jindřich Korutanský (1. manž. Anna Přemyslovna, 2. Adléta Brunšvická - dceru Markétu si vzal Jan Jindřich Lucemburský - bratr Karla IV. - srov. Pfälzer Löwe, Zlatá bula Karla IV.).

Šlo asi o vyjádření přechodu od vlivu Welfů (severoněmeckého, magdeburského městského práva, tzv. Saského zrcadla), ke kterému se dříve přiklonil už sv. Václav ("barbarická/slovanská" orlice - Sasko, Polsko), k vlivu Štaufů (jihoněmeckého, norimberského městského práva, tzv. Švábského zrcadla) ve 2. 1/2 12. století (latinského světa (vlčice Říma - srov. vlk/lupus s lugus/"lion" - díky oblibě znaku lva), pak jsou i čeští králové (1158 - bohatství) - lev/panter - Bavorsko, Štýrsko, Korutany). Lev je asi doložen již v roce 1203 [1] (na mincích již ve 12. stol.).

Pozn.: Svatováclavskou orlici má teď Trento a Autonomní provincie Trento - tridentský biskup Mikuláš od Jana Lucemburského (v Itálii aktivního). 195.113.87.138 23. 10. 2012, 12:21 (UTC)

2 ocasy - púvod v Bibli?[editovat zdroj]

Zajímavé je, že dvouocasého lva mají ve znaku i věhlasný mnichovský pivovar Löwenbräu ( https://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6wenbr%C3%A4u ) i dnes již jako takový neexistující pivovar téhož jména v Curychu ( https://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6wenbr%C3%A4u_Z%C3%BCrich ), oba na sobě naprosto nezávislé. Podle de.wiki nese mnichovský pivovar své jméno prokazatelně od r. 1764, přičemž už v r. 1524 je zmíněn pivovarník na pozemku zvaném Löwengrube - Jáma lvová. Oproti tomu pivovar v Curychu se tak jmenoval teprv od r. 1925, kdy převzal malý stejnojmenný pivovar v předměstském Dietikonu existující od r. 1863, o jehož znaku se mi ale nepodařilo zjistit nic; takže nelze vyloučit, že curyšský „český lev" měl svou inspiraci v Mnichově. Tam ovšem se ten jejich lev uvádí do spojitosti s freskem „Daniel v jámě lvové“ v (na?) daném pivovarském domě ze 17. stol. To zobrazovalo příslušnou biblickou scénu, kde byl Daniel do té jámy mezi lvy uvržen a díky boží pomoci - Daniel zústal i přes intriky svých závistivcú Bohu věrný - od nich nebyl sežrán. Takže teď čistě moje osobní spekulativní domněnka: Dvouocasý lev je vztažen na tenhle biblický příběh - mj. jméno Daniel znamená Búh je múj soudce, Búh prosadil právo, což při ve středověku obecně panující zbožnosti zdaleka není bez významu - a jeden lev s 2 ocasy znázorňuje hemžení oháněk těhle velkých koček, které Daniel v přítmí jámy nejspíš spatřil: Po pádu dolú ležel či seděl na zemi, viděl před sebou zprvu jen jednoho lva, ostatní byli schovaní za ním, pouze jejich ohony se ve výšce nad ním či za ním - vedle něj ve vzduchu míhaly. Jak vypadalo to fresko ve starém mnichovském pivovaru jsem nenašel, ale dobře možné, že právě takhle nějak. -- 212.25.6.122 29. 5. 2019, 13:59 (CEST)Odpovědět