Diskuse:Černomořské loďstvo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Flota (Fleet) - skupina lodí plujících dohromady. Ve vojenské oblasti může být výraz použit k popsání celého národního válečného námořnictva, např. britská flota, ruská flota, U.S. flota, nebo k označení homogenního svazku některých válečných lodí, jež tvoří celistvost, např. Domácí flota (Home Fleet), 7. flota (USA), Černomořská flota a pod.
Flotila (Flotilla) - ze španělské zdrobněliny flota, malá flota, eskadra(squadron) malých lodí, název, který je u většiny námořnictev spojován s torpédoborci, ponorkami a malými válečnými loděmi. Příležitostně se v námořních kruzích používá k všeobecnému označení pro všechna malá vojenská plavidla, jako jsou torpédoborce a torpédové čluny, ale mnohem základnější význam je vyhrazen pro válečné lodě..." http://archiv.neviditelnypes.zpravy.cz/clanky/2004/04/36817_21_0_0.html

Já jsem pro ponechání názvu loďstvo, který je na wikipedii již použit jako ekvivalent poměrně málo používaného termínu flota - např. Severní loďstvo ruského námořnictva: "Ruské námořnictvo tvoří čtyři loďstva – Severní (nejsilnější), Baltské loďstvo, Černomořské a Tichooceánské a Kaspická flotila." Flotila je z odborného pohledu něco jiného než flota/loďstvo. Místo přejmenování by stačilo přesměrování Černomořská flotila (které jsem vytvořil 10. března). --Mossback (diskuse) 11. 3. 2014, 20:27 (UTC)

Vaše poslední úprava uvedla toto na pravou míru a vzhledem k tomu, že termín flotila je sice v tomto spojení nejhojnější, ale nepřesný, stáhl jsem návrh na přesun. --Palu (diskuse) 12. 3. 2014, 10:18 (UTC)