Diskuse:Čaturanga

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Icebearsoft v tématu „Ostatní jazyky

jak musí hráč táhnout, když pane jednička nebo šestka?--Zp 16:09, 18. 5. 2006 (UTC)

pro čaturnagu byly vytvořeny speciální čtyřhranné podlouhlé kostky, takže na nich mohou padnot pouze 4 čísla. Pokud máte normální kostku, je třeba házet ještě jednou. --Chalupa 12:01, 26. 5. 2006 (UTC)

Taky můžete házet čtyřstěnem ... -- Hkmaly 21:57, 22. 6. 2007 (UTC)

Ostatní jazyky[editovat zdroj]

Čím to, že ostatní jazyky mají dost odlišná pravidla včetně počátečního postavení ? -- Hkmaly 21:57, 22. 6. 2007 (UTC)

Také jsem si všiml. Zdá se, že česká varianta je téměř beze změny převzata z toho linku http://www.hrejsi.cz/caturanga/pravidla.htm. A klub Paluba se asi zabývá spíš hraním, než dokumentací pravidel starých historických her. Je docela dobře možné, že k popsaným pravidlům dospěli při pokusu hru oživit. Jak se píše např. na en:chaturanga, přesná historická pravidla nejsou známa a to málo co je známo nemuselo být známo Palubářům, pokud jen v nějaké literatuře narazili na neúplnou zmínku, možná si pravidla dotvořili. Podle http://web.archive.org zmíněná stránka http://www.hrejsi.cz/caturanga/pravidla.htm existovala již v květnu 2001. Pak sice došlo k nějakým updatům na stránce, ale podle zběžného pohledu jen k malým. Pro srovnání en:chaturanga byla založena až v květnu 2003. Na věcnou/historickou správnost bych vsadil spíš na en:chaturanga. Uvádí nějaké reference (dají se někde v čechách půjčit??) a rozhodně to má k šachům blíž, ten náhodnostní prvek (hod kostkou) mi přijde nedůvěryhodný. --Mity 08:13, 23. 6. 2007 (UTC)

Aha. Už jsem to rozluštil. Hra zde popsaná je en:Chaturaji ... -- Hkmaly 11:34, 23. 6. 2007 (UTC)
Nevím, jestli si to popletli pouze Palubáři nebo jestli je obecněji jako Čaturanga označována i varianta pro čtyři hráče, ale každopádně bych navrhnul článek rozdělit a do Čaturangy doopsat pravidla z en verze. -- Hkmaly 11:43, 23. 6. 2007 (UTC)
Pokud se podíváte do Malé encykloepdie šachu, zjistíte, že čaturangou je zde myšlena právě tato indická hra pro čtyři hráče, při které se hází kostkou, která je považována za hru, ze které vznikly postupně šachy (pomiňme variantu, že šachy vznikly v Číně). Později vznikla i hra pro dva hráče a když se při ní přestalo házet kostkou, začala se nazývat se šatrandž (anglicky Shatranj). Na žádném českém webu hru s názvem čaturaji (angl. chaturaji) nenaleznete. Takže bych nic nerozděloval. --Chalupa 12:22, 27. 6. 2007 (UTC)
Oni v tom sami angličané nemají moc jasno - podívejte se na http://www.dragontarot.net/origins.htm nebo na http://hem.passagen.se/melki9/4chaturanga.htm. Chaturaji je vlastně čaturanga pro čtyři hráče. Tento pojem se ale u nás nepoužívá - viz Malá encykloepdie šachu. --Chalupa 12:53, 27. 6. 2007 (UTC)
Myslíte tedy, že nejsou tři hry, ale pouze dvě - Šatrandž a Čaturanga ? No k takovému výsledku by šlo dospět taky ... ono odlišit přesně jednu hru od druhé nemusí být vzhledem k časovému odstupu možné ... nicméně vzhledem k interwiki je současný stav dost matoucí. Na druhou stranu, úplně sami v tom nebudeme, například japonci mají pro jistotu v jednom článku obě startovací pozice a rusové mají stejnou verzi jako my ... -- Hkmaly 21:13, 27. 6. 2007 (UTC)
Ano, já si myslím, že je to tak. --Chalupa 07:24, 29. 6. 2007 (UTC)

Podíval jsem se do hindské verze, kde je citát znamenající v překladu: Hru hrají čtyři hráči. Šachovnice má 64 polí, hráči sedí na všech jejích stranách. Východní a západní hráč tvoří jednu skupinu, severní a jižní druhou. Každý hráč má jednoho krále, jednoho slona, jednoho koně, jednu loďku a čtyři kameny neboli pěšáky. Východní figury jsou červené, západní žluté, jižní zelené a severní černé. Pravidla tam přesně popsána nejsou, ale kus pod tímto citátem jsou již uvedeny názvy současných figur: král = rádža (král), dáma = mantrí (ministr), věž = rath (vůz), střelec = gadž (slon), jezdec = ašva (kůň), pěšec = padáti (pěšák, pěší voják). Současná hindská šachová terminologie mě však trochu mate: král = rádža nebo bádšáh (král, panovník), dáma = rání (královna) nebo vazír/farzí (vezír), věž = kiští (loďka) nebo háthí (slon) nebo ruch (přední část), střelec = únt (velbloud) nebo fíl (slon), jezdec = ghóra (kůň), pěšec = pjáda (pěšák) nebo sénik (voják). Samotné slovo čaturanga je sanskrtské a znamená čtyřbarevný (čatúrí = čtyři, ranga = barva). Slovo šatrandž je perské. Není to jediný případ, kdy sanskrtské slovo odešlo do perštiny a vrátilo se v pozměněné podobě do hindštiny. Icebearsoft (diskuse) 22. 7. 2016, 00:02 (CEST)Odpovědět