Diskuse:Část obce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neověřeno[editovat zdroj]

Přidal jsem šablonu {{Neověřeno}}, nejsou uvedeny žádné zdroje. Chybí vysvětlení, jaký je vztah tohoto pojmu (místní část, část obce) například k pojmu katastrální území, územně technická jednotka, základní sídelní jednotka, díl základní sídelní jednotky, městská část atd. Chybí informace o tom, jak je časté, aby byl "částí obce" celek, který není katastrálním územím ani ÚTJ. --ŠJů 06:55, 14. 2. 2007 (UTC), dopl. --ŠJů 07:27, 14. 2. 2007 (UTC)

Místní část[editovat zdroj]

Navrhuji v tomto článku nepoužívat pojem místní část jako synonymum k pojmu část obce (kromě úvodní poznámky, která by však asi musela být vysvětlena). Myslím si, že místní část by se měla používat pro části města, které nejsou katastrálními ani jinými „oficiálními“ částmi obce. Třeba Netluky jsou místní částí Uhříněvsi.

Pro malou samostatně ležící část nebo chatovou oblast se dá použít pojem osada, ale těžko je osadou Pankrác. A pojem část katastrálního území moc neříká a není vždycky vhodný.

Stránka Místní část, která je teď jen redirectem na tuto stránku, by se změnila na krátký samostatný článek. --Packa 09:12, 18. 3. 2007 (UTC)

místní část[editovat zdroj]

Pojem místní část ('zkráceně m. č.) bude nově definován pro účely Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011).

Například Krnov se dnes člení na 3 části obce (Krásné Loučky, Pod Bezručovým vrchem, Pod Cvilínem), ale např. v novém Územním plánu Krnova se objevují pojmy jako m. č. Ježník atd. To (vzdáleně) připomíná členění Krnova na 6 částí obce (Guntramovice, Chomýž, Ježník, Krásné Loučky, Krnov, Mariánské Pole), které platilo do 31. prosince 1978.

hranice části obce[editovat zdroj]

Mají části obce svoje hranice? Kde by se daly najít?

Hned ve třetí větě článku se píše, že pevné hranice nemají. MČ jsou mnohem spíše definovatelné jako množina budov než jako území. V mnoha případech však existují stejnojmenná katastrální území a ta hranice mají. Ale nejspíš záleží na každé obci, jakým způsobem své místní části definuje: asi je možných více způsobů. --ŠJů 21. 5. 2009, 13:11 (UTC)
souhlas, spousta těchto záležitostí je spíš věci zvyku, tradice a sousedské domluvy (nebo naopak nedomluvy), místních názvů jsou v Čechách IMHO desítky tisíc a je to velice zajímavá problematika ** Zdravím vespolek --MiroslavJosef 21. 5. 2009, 13:15 (UTC)