Disk (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Disk
Datum založení2002
Datum zániku2012
Jazykčeština
Žánrdivadlo
Periodicitačtvrtletně
FormátA4
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelÚstav dramatické a scénické tvorby
ŠéfredaktorJaroslav Vostrý
Odkazy
ISSN1213-8665
Číslo ČNBcnb001180676
WebOficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Disk byl časopis pro studium scénické tvorby, který vycházel až čtyřikrát ročně v letech 2002–2012, a který připravoval Ústav dramatické a scénické tvorby DAMU pod vedením českého teoretika a dramatika, spoluzakladatele divadla Činoherní klub, prof. Jaroslava Vostrého.[1] Odborné periodikum bylo určené publiku s hlubším zájmem o dramatické a scénické uměni. Proto nevěnoval pozornost pouze těm uměním, která se tradičně řadí do této oblasti, ale i sourodým aspektům dalších uměleckých disciplín, a to v kontextu všeobecné scénovanosti života a světa v mediálním věku.

Náplň[editovat | editovat zdroj]

Časopis poskytoval platformu pro zveřejňování výsledků vlastní badatelské, kritické i autorské činnosti nejen studentů: vedle článků z oblasti teorie, historie a kritiky uveřejňoval i divadelní a rozhlasové hry, filmové scénáře a další autorské práce. Časopis se zabýval tématy jako např. Scéničnost a scénologie, Mezi invencí a technikou, Analýzy a interpretace, O současném divadle.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Adresář Divadlo.cz. adresar.divadlo.cz [online]. [cit. 2018-02-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-02-01. 
  2. Archiv časopisu Disk ve formátu pdf – disk. edicedisk.amu.cz [online]. [cit. 2018-02-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]