Dimitris Papadimos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dimitris Papadimos
Narození1. května 1918
Káhira
Úmrtí3. května 1994 (ve věku 76 let)
Athény
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dimitris Papadimos (1. května 1918 Káhira3. května 1994) byl řecký fotograf.[1][2]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 1. května 1918 v Káhiře v době rozkvětu tamější řecké komunity. Již ve svém mládí experimentoval s fotografií a toužil se zabývat kinematografií. Systematicky se začal věnovat fotografii během své služby vojenského fotografa na Blízkém východě. Svým fotoaparátem zachytil konec války a tragédii Řecké občanské války. Později Papademos začal kombinovat své dvě vášně: cestování a fotografování. Během plodného desetiletí (1946–1956) cestoval do Egypta, Středomoří a po Blízkém východě a dokumentoval lidi a jejich práci – s hlubokým lidským pohledem. Z jeho díla a díky jeho spolupráci především s britskými spisovateli a zpravodaji byly ilustrovány cestopisy. Zároveň pracoval profesionálně ve filmu jako asistent produkce a fotograf.

V roce 1956 se přestěhoval do Atén, ale nadále cestoval a intenzivně fotografoval. Dalo by se říci, že se koncentroval na Řecko. Již v roce 1956 byl partnerem několika časopisů a spolupracoval s muzeem řeckého lidového umění. Poslední roky svého života po roce 1986 žil na ostrově Spetses. Zemřel roku 1994 v Aténách.

Po jeho smrti pak jeho manželka Liana Papademos a jeho syn John Papademos věnovali fotografie státu. Archiv zahrnuje čtyři desetiletí a geograficky oblast Středozemního moře s důrazem na Egypt a Řecko. Soubor má asi 65 000 negativů a zahrnuje krajiny a portréty lidí z pouště, Nil, Sinai, Ghana, Kypr a kontinentální Řecko a ostrovy, období války, výjevy z Blízkého východu, Rimini, portréty řeckých a zahraničních umělců a spisovatelů, jako je Minos Argyrakis, John Tsarouchis, Natalia Mela, Lambeti Ellis, Giorgos Seferis, Lawrence Durrell, Jean Cocteau a mnoho dalších.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Δημήτρης Παπαδήμος: Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες - Η Αυγή online. www.avgi.gr [online]. [cit. 2012-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-06. 
  2. «Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες», μέσα από τον φακό του Δημήτρη Παπαδήμου - 1/9/2012 10:59:00 μμ. www.naftemporiki.gr [online]. [cit. 2012-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-06. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]