Didiereovité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDidiereovité
alternativní popis obrázku chybí
Alluaudia procera
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďdidiereovité (Didiereaceae)
Radlk., 1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Didiereovité (Didiereaceae) je čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to sukulentní dřeviny často velmi specifického vzhledu, rostoucí na Madagaskaru a v tropické Africe.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kmen Alluaudia procera

Didiereovité jsou keře a stromy se sukulentními a u některých zástupců i otrněnými větvemi a kmeny. Listy jsou nevelké, opadavé, jednoduché, kožovité až sukulentní, ploché nebo s okrouhlým průřezem.

Květy jsou pravidelné, jednopohlavné s rudimenty druhého pohlaví nebo oboupohlavné, v latách nebo vrcholících. Kalich je ze 2 lístků, u většiny druhů za plodu vytrvávající. Korunních lístků je 4 až 5. Tyčinek je nejčastěji 5 až 12. Semeník je svrchní, srostlý nejčastěji ze 3 plodolistů, s jedinou komůrkou a 1 vajíčkem. Plodem je nepukavý oříšek obklopený vytrvalým kalichem nebo s blanitými křídly. Rod Calyptrotheca má mnoho tyčinek, v semeníku je 6 vajíček a plodem je šestichlopňová tobolka.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď didiereovité zahrnuje v současném pojetí 16 druhů v 6 rodech. Největší rod je Alluaudia (6 druhů). Zástupci čeledi se vyskytují na Madagaskaru a roztroušeně ve východní a jižní Africe.[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Didiereaceae v původním smyslu zahrnovaly pouze 4 rody a 11 druhů a byly endemickou čeledí Madagaskaru. Při molekulárních studiích řádu hvozdíkotvaré se ukázalo, že čeleď šruchovité (Portulacaceae) je parafyletická a 3 rody z ní byly přeřazeny do Didiereaceae: Calyptrotheca, Ceraria a Portulacaria. Rod Ceraria byl vřazen do rodu Portulacaria.[1]

Nejblíže příbuznými skupinami jsou podle kladogramů APG čeledi bazelovité (Basellaceae) a Halophytaceae.[2]

Kladogram čeledi Didiereaceae[editovat | editovat zdroj]

[3]

 Didiereaceae

Ceraria

Portulacaria

Calyptrotheca

Alluaudiopsis

Alluaudia

Didierea

Decarya

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Některé Didiereaceae, zvláště rod Alluaudia, jsou pěstovány jako zvláštnost ve specializovaných sbírkách sukulentních rostlin.[5] Lze se s nimi také setkat ve sklenících našich botanických zahrad.[6]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Alluaudia, Alluaudiopsis, Calyptrotheca, Decarya, Didierea, Portulacaria (včetně Ceraria)[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b NYFFELLER, R.; UGGLY, U. Taxon, vol. 59: Disintegrating Portulacaceae: A new familial classification of the suborder Portulacineae (Caryophyllales) based on molecular and morphological data. [s.l.]: International Association for Plant Taxonomy, 2010. 
  2. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. (anglicky) 
  3. CUE´NOUD, Philippe et al. American Journal of Botany 89(1): Molecular phylogenetics of Caryophyllales based on nuclear 18S RDNA and plastid rbcL, atpB, and matK DNA sequences. [s.l.]: [s.n.], 2002. 
  4. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  5. TopTropicals [online]. Dostupné online. 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-15. 
  7. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2017 [cit. 2017-12-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-12-31. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]