Dictablanda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pojem dictablanda je používán politology k popisu diktatury, ve které jsou občanské svobody údajně více zachovalé nežli potlačené.[1] Slovo dictablanda vzniklo kontaminací španělských slov dictadura ("diktatura") a blanda ("lehký"). Ve výrazu je užit kalambúr. Slovo blanda nahrazuje slovo dura, které ve španělštině znamená tvrdý.

Termín byl poprvé použit ve Španělsku v roce 1930, kdy Dámaso Berenguer nahradil Miguele Primo de Rivera y Orbaneja v čele vládnoucí vojenské junty a následně se pokoušel snížit napětí v zemi pomocí rušení některých tvrdých opatření, která byla dříve zavedena. Pojem byl také používán ve spojitosti s posledními roky režimu Francisca Franca a hegemonickou sedmdesát let trvající vládou Institucionální revoluční strany v Mexiku.[1]

Termín "dictablanda" může kontrastovat s termínem "demokratura", který bývá v této souvislosti používán místo pojmu "neliberální demokracie" – systém, v němž vláda a její představitelé jsou voleni, země ale přesto trpí nedostatkem občanských svobod. Jedním příkladem je období vlády Parvíze Mušarafa mezi léty 1999 a 2004 v Pákistánu. Mušarafa se k moci dostal nekrvavým pučem 12. října 1999. Ústavně se stal prezidentem po vítězství s 56% hlasů v pákistánské volební koleji. Dalším příkladem je potvrzení Augusta Pinocheta jako prezidenta v chilském národním hlasování v roce 1980.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VAUGHAN, Mary Kay. Mexico, 1940–1968 and Beyond: Perfect Dictatorship? Dictablanda? or PRI State Hegemony?. Latin American Research Review. 2018, roč. 53, čís. 1, s. 167–176. Dostupné online [cit. 2024-02-27]. ISSN 0023-8791.