Dezideráta (knihovnictví)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o deziderátech v oblasti knihovnictví. Možná hledáte: Desiderata (báseň v próze).

Jako dezideráta se v oblasti informační vědy a knihovnictví označují dokumenty (tituly), které knihovna zamýšlí pořídit do svého knihovního fondu, jenž však v dané chvíli nejsou (na knižním trhu) dostupné a není je tudíž možné v danou chvíli do knihovního fondu získat.[1] Jedná se např. o publikace, které jsou teprve v edičním plánu nakladatele nebo vydavatele, ale ještě nejsou dostupné na knižním trhu (neprošly ještě celým nakladatelsko-vydavatelským procesem), nebo naopak publikace starší, které jsou již na běžném knižním trhu vyprodané (a nejsou v danou chvíli dostupné např. ani v antikvariátu apod.).

Databáze deziderát[editovat | editovat zdroj]

Knihovny za účelem evidence deziderát vytvářejí katalog, kartotéku nebo databázi deziderát obsahující záznamy dokumentů, kterými má být knihovní fond doplněn, až budou (na knižním trhu nebo jinak legálně) (opět) dostupné)[2] (např. po vydání nakladatelem či vydavatelem nebo ve formě dotisku dříve vyprodaného titulu, popřípadě po objevení se v antikvariátu či formou výměny za jiné tituly, které knihovna vlastní, s jinou knihovnou či institucí, ale i formou získání licence na prohlížení obsahu požadovaného dokumentu on-line např. ve formě e-knihy (nepožaduje-li knihovna přímo fyzický exemplář). Katalog, databáze či kartotéka deziderát by měla obsahovat záznamy dokumentů, které jsou čtenáři žádány a spadají do profilu knihovního fondu příslušné knihovny či informační instituce.[2][3]Záznamy deziderát, které knihovna již získala do fondu, je třeba z katalogu, kartotéky či databáze deziderát vyřadit.[3]

Ohlášené knihy a hudebniny[editovat | editovat zdroj]

Národní knihovna České republiky za účelem evidence titulů, které ještě nebyly vydány (tj. může se jednat o potenciální dezideráta), vytváří a zpřístupňuje databázi Ohlášené knihy a hudebniny (zkratka ISN), která shromažďuje informace o dosud nevydaných knihách / hudebninách s přiděleným ISBN/ISMN pro oblast České republiky.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CELBOVÁ, Iva. Dezideráta. In KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna České republiky, 2003- [cit. 2015-03-26]. Systém. č.: 000001182. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001182&local_base=KTD.
  2. a b BALÍKOVÁ, Marie. Katalog deziderát. In KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna České republiky, 2003- [cit. 2015-03-26]. Systém. č.: 000001445. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001445&local_base=KTD.
  3. a b BAZALOVÁ, Eva. Akvizice dokumentů. Knihovnický zpravodaj Vysočina [online] [cit. 2015-03-26]. ISSN 1213-8231. Dostupné z: http://kzv.kkvysociny.cz/archiv.aspx?id=484&idr=3&idci=10 Archivováno 2. 4. 2015 na Wayback Machine..
  4. ISN - Ohlášené knihy a hudebniny [online]. Praha: Národní knihovna České republiky, 200?- [cit. 2015-03-26]. [Informace o bázi]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/cze/isn.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]