Detroit techno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Detroit Techno)
Detroit techno
Původ ve stylechelectrosynthpopChicago housefunkambientní hudba
Typické nástrojesyntetizer, bicí automat
Směs stylů
minimal techno, Ghetto-Tech
Jiná témata
Elektronická hudba

Detroit techno je nejstarším stylem jednoho z žánrů elektronické hudby zvaného techno. Techno hudba vznikla původně v Detroitu jako odpověď na tzv. Chicago house .[1][2] Za zakladatele Detroit techno hudby jsou považováni Juan Atkins, Derrick May a Kevin Saunderson - tzv. Trio z Belleville. K tvorbě Detroit techna se nejčastěji používají analogové syntezátory a tehdejší bicí automaty jako Roland TR-909, jejichž zvukem je tento styl techno hudby specifický. V pozdějších nahrávkách se začaly používat různé digitální emulátory, napodobující charakteristický zvuk těchto nástrojů.

Umělci[editovat | editovat zdroj]

Prvními tvůrci Detroit techna byli v půlce 80. let Juan Atkins, Kevin Saunderson a Derrick May, kteří se seznámili na střední škole v Belleville, městě vzdáleném 47 kilometrů od Detroitu. K této tzv. první generaci Detroit techna patřil i Eddie "Flashin" Fowlkes, Frankie Knuckles a Blake Baxter. Na ně později navázala tzv. druhá generace, mezi kterou patřili umělci jako Carl Craig, Jeff Mills, Robert Hood, Kenny Larkin, Stacey Pullen, Mad Mike, Jay Denham, Kelli Hand a další.

Mezi nejvýznamnější labely, vydávající Detroit techno patřily (a dosud patří) Underground Resistance a Detroit Techno Militia. Jeff Mills vydával svá alba na prvním jmenovaném, později založil vlastní label Axis a jeho sublabel Purpose Maker.

V Evropě se do širšího povědomí Detroit techno (a potažmo celá techno scéna) dostala především (avšak nejen) zásluhou výše zmíněných umělců a berlínského klubu a labelu Tresor, který začal jako jeden z prvních v Evropě vydávat vinylové desky s tímto žánrem elektronické hudby.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.plexifilm.com [online]. [cit. 01-09-2009]. Dostupné v archivu pořízeném dne 06-12-2013. 
  2. Woodford, Arthur M. This is Detroit 1701–2001. [s.l.]: Wayne State University Press, 2001. Dostupné online. ISBN 0-8143-2914-4.