Demi Lovato

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Demi Lovato
Demi Lovato účinkující na koncertě v rámci Tell Me You Love Tour v Glasgow, 2018
Demi Lovato účinkující na koncertě v rámci Tell Me You Love Tour v Glasgow, 2018
Základní informace
Rodné jménoDemetria Devonne Lovato
PřezdívkyDems, Demz
Narození20. srpna 1992 (31 let)
USA Albuquerque, Nové Mexiko
ŽánryPop, R&B, rock, dance pop
Povolánízpěvačka, herečka, textařka
Nástrojezpěv, kytara, piano
Hlasový oborsoprán
Aktivní roky2002 – současnost
VydavateléHollywood Records
Safehouse Records
Fascination Records (UK)
Příbuzná témataJonas Brothers
Selena Gomez
Miley Cyrus
Ariana Grande
Významná dílaCamp Rock
Camp Rock 2: Velký koncert
Sonny ve velkém světě
OceněníGLAAD Vanguard Award (2016)
Time 100 (2017)
Partner(ka)Joe Jonas (2010)
Wilmer Valderrama (2010 – 2016)
Guilherme "Bomba" Vasconcelos (2017)
Henri Alexander Levy (2018 – 2019)
Austin Wilson (2019)
Max Ehrich (2020)
RodičeDianna De La Garza
Patrick Lovato
PříbuzníDallas Lovato (starší sestra)
Madison De La Garza (mladší nevlastní sestra)
SídloLos Angeles
Webwww.demilovato.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Demetria „Demi“ Devonne Lovato (* 20. srpna 1992, Albuquerque, Nové Mexiko, Spojené státy americké) je americká osoba známá svým zpěvem, herectvím a skladatelstvím. Na obrazovkách se poprvé objevil/a v pohádkovém televizním seriálu pro děti Barney a přátelé v roli Angely. Do širšího povědomí se však dostal/a až v roce 2008, kdy ztvárnil/a hlavní roli Mitchie Torres v televizním filmu Camp Rock. V témže roce podepsal/a smlouvu s Hollywood Records a vydala své debutové studiové album Don't Forget. Album se umístilo na druhém místě v hitparádě Billboard 200 a získalo zlatou desku.

V roce 2009 hrál/a v seriálu Sonny ve velkém světě, kde ztvárnil/a hlavní roli Sonny Munroe, seriál byl vysílán na Disney Channel. Téhož roku vydal/a své druhé album Here We Go Again. Toto album debutovalo na prvním místě v americké Billboard 200 a bylo opět oceněno zlatou deskou. V roce 2010 byl/a ale nucen/a dát si kvůli osobním problémům pauzu od herecké i pěvecké kariéry. Seriál Sonny ve velkém světě byl tak ukončen po odvysílání druhé série. V roce 2011 vydal/a své třetí album Unbroken, do kterého promítl/a své předchozí zdravotní i psychické potíže, patrné zejména v singlu „Skyscraper“. V roce 2012 byl/a porotující/m druhé řady Amerického X Factoru. Po skončení soutěže pracoval/a na svém čtvrtém albu s jednoduchým názvem Demi, které vyšlo v roce 2013. V letech 2015 a 2017 vydal/a další alba Confident a Tell Me You Love Me s platinovými singly „Cool For The Summer“ a „Sorry Not Sorry“.

Během své hudební kariéry absolvoval/a Demi Lovato několik koncertních turné. V roce 2008 byl/a předskakující/m na turné Burnin' Up Tour skupiny Jonas Brothers, téhož roku byl/a též předskakující/m Avril Lavigne a jejího The Best Damn World Tour. O necelý rok později se Demi pustil/a do svého vlastního turné s názvem Demi Live! Warm Up Tour a od té doby následovala další čtyři samostatná turné.

Během své hudební kariéry získal/a několik ocenění a nominací (především v Teen Choice Awards). Mimo svou práci se věnuje filantropickým aktivitám prostřednictvím charitativních akcí, nejčastěji se zaměřuje na životní prostředí a boj proti šikaně na školách.

V roce 2021 oznámil/a, že je nebinární.[1]

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Dětství a kariérní začátky[editovat | editovat zdroj]

Demi se narodil/a 20. srpna 1992 v AlbuquerqueNovém Mexiku. Rodiči jsou Patrick Lovato a Dianna Hart de la Garza. Matka byla roztleskávačkou Dallas Cowboys a country zpěvačkou. Demi je mexicko-irsko-italského původu. Má starší sestru Dallas Lovato, mladší sestru Madison de la Garza (společná matka) a další mladší sestru Amber (společný otec). S tou však poprvé promluvil/a až ve 20 letech. Rodiče se rozvedli v roce 1994.

Demi vyrůstal/a v DallasuTexasu. Kariéru začal/a v roce 2002 stejně jako Selena Gomez v televizním seriálu Barney & Friends.[2] Hrál/a zde postavu sedmileté Angely. V sedmi letech se začal/a věnovat hře na piáno a hře na kytaru. V deseti letech se přihlásil/a do kurzu herectví a tance. V rozhovoru s Ellen DeGeneres prozradil/a, že byl/a obětí šikany, a proto rodiče požádali o domácí vzdělávání. Maturitu získal/a v dubnu 2009. Šikana ale nezůstala bez následků. Demi trpěl/a poruchou příjmu potravy, sebepoškozováním, depresemi a neuměl/a zvládat své emoce. (Později spadl/a do závislosti na drogách.) Během života se kvůli těmto obtížím několikrát léčil/a.

2006–2008: Camp Rock a Don't Forget[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato vystupuje na svém prvním turné „Demi Live! Warm Up Tour“

V roce 2006 se objevil/a v seriálu Útěk z vězení a následující rok v seriálu Just Jordan. V roce 2007 a 2008 hrál/a roli Charlotte Adams v krátkém televizním seriálu As the Bell Rings na Disney Channel. V témže roce se ucházel/a o role v televizním filmu Camp Rock a seriálu Sonny ve velkém světě. Obě role získal/a. V Camp Rock si zahrál/a hlavní roli Mitchie Torres. Film měl premiéru na kanále Disney Channel 20. června 2008 a zhlédlo ho 8,86 milionů diváku, u kritiků ale nebyl přijat nejlépe. David Hinkley z Daily News prohlásil, že děj byl příliš podobný filmu Muzikál ze střední. Gillian Flynnová z Entertainment Weekly napsala, že herecký výkon Demi Lovato byl „zklamáním, a že má bezmyšlenkovitý úsměv někoho, komu se často opakuje, že má skvělý úsměv“. Filmový soundtrack vyšel již tři dny před premiérou filmu, ale nepředčil soundtrack již zmíněného Muzikálu ze střední. Demi nazpíval/a k soundtracku čtyři skladby, včetně "This Is Me" a "We Rock". V létě 2008 pak absolvoval/a své první turné Demi Live! Warm Up Tour a vystoupil/a jako předskokan/ka Jonas Brothers na jejích turné Burnin' Up.

Debutové album Don't Forget vydal/a 23. září 2008 a kritika ho přijala pozitivně. Stephen Thomas Erlewine z AllMusic jej označil za "čistý pop pro děti od 10 do 12 let". Max Paradise ze Sputnikmucis ocenil příjemnou přirozenost alba, zatímco Michael Slezak byl kritičtější kvůli textům a vokálům. Album debutovalo na druhém místě v žebříčku Billboard Hot 200 s 89 000 prodanými kopiemi během prvního týdne prodeje. Album získalo zlatou desku od Recording Industry Association of America (RIAA) za více než 500 000 prodaných kusů jen v USA. Úvodní singl "Get Back" byl chválen pro svůj pop-rockový styl a v žebříčku US Billboard Hot 100 dosáhl na 43. místo. Druhý singl La La Land se vyznačoval pro změnu silně rockovými prvky. V žebříčku se umístil nejlépe na 52. místě. Závěrečný singl, který nesl stejný název jako album, tedy "Don't Forget", se umístil v žebříčku na 67. místě.

2009–2010: Sonny ve velkém světě a Here We Go Again[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato v roce 2009 na premiéře filmu Hannah Montana: The Movie

V roce 2009 spolu s Miley Cyrus, Selenou Gomez a Jonas Brothers nazpíval/a charitativní píseň "Send It On", která sloužila jako ústřední melodie pro ekologickou organizaci Disney Friends For Change. Dne 8. února měl na kanále Disney Channel premiéru první díl televizního seriálu Sonny ve velkém světě, kde Demi ztvárnil/a hlavní roli Sonny Monroe, která pracuje v reality show "Náhody". Robert Lloydem z Los Angeles Times označil herecký výkon jako velmi dobrý. V červnu 2009 měl na Disney Channel premiéru film Program na ochranu princezen, kde hrál/a princeznu Rosalindu po boku Seleny Gomez. Tento film, který se stal třetím nejvýše ohodnoceným původním filmem od Disney Channel, zhlédlo při premiéře okolo 8,5 milionů diváků.

Dne 21. července 2009 vydala druhé studiové album Here We Go Again. I toto album bylo kritiky příznivě hodnoceno, zejména pop-rockové prvky, které byly patrné i u debutového alba Don't Forget. Album v prvním týdnu prodeje ovládlo žebříček Billboard Hot 200 s prodejem okolo 108 000 kopií. Ještě před vydáním alba se Demi vydal/a na své letní turné Summer Tour 2009. Z alba Here We Go Again vyšly dva singly, první z nich měl stejný název jako album. V žebříčku Billboard Hot 100 se umístil nejlépe na 15. místě a byl tak prvním singlem Demi Lovato, který pronikl do první čtyřicítky. Druhým singlem byl "Remember December", který však v Billboard Hot 100 nepronikl ani do první stovky. V té době se Demi Lovato umístil/a jako 40. nejlepší umělec v USA a 80. v Británii.

V březnu 2010 nazpíval/a duet s Joe Jonasem jako druhou charitativní píseň pro Disney Friends For Change a byl/a přizván/a jako host/ka na turné Jonas Brothers. Rovněž si zahrál/a v 22. epizodě šesté řady seriálu Chirurgové, kde ztvárnil/a teenagerku trpící schizofrenií. Kritici sice ocenili všestrannost Demi Lovato, ovšem herecký výkon je příliš nenadchl a roli považovali spíše za lákadlo pro diváky.

Ve filmu Camp Rock 2: Velký koncert si zopakoval/a hlavní roli Mitchie Torres. Film měl premiéru 3. září 2010 a kritika ho přijala rozporuplně. Neshoda panovala především v názorech na zápletku. Na webu Rotten Tomatoes film dosáhl hodnocení 40%. Herecký výkon Demi byl však hodnocen vesměs pozitivně, například Jennifer Armstrong z Entertainment Weekly jej označila jako "spolehlivě atraktivní". Premiéru filmu na Disney Channel zhlédlo kolem 8 miliónů diváků, čímž šlo o nejúspěšnější premiéru televizního filmu na amerických kabelových televizích v roce 2010. Soundtrack k filmu vyšel 10. srpna a debutoval na třetím místě žebříčku US Billboard 200. Demi nazpívala celkem devět písní, včetně "Can't Back Down" a "Wouldn't Change a Thing". Připravované turné Jonas Brothers bylo upraveno tak, aby zahrnovalo Demi a další herce z filmu. Začalo 7. srpna, o dva týdny později, než bylo plánováno.

2010–2012: Osobní problémy, přestávka a Unbroken[editovat | editovat zdroj]

Dne 30. října 2010 se Demi stáhl/a z turné Jonas Brothers s názvem Jonas Brothers Live in Concert. Důvodem byl konflikt s jednou z tanečnic na turné, což vedlo k intervenci rodiny a managementu. Demi přijal/a za spor osobní zodpovědnost a nastoupila na tři měsíce do léčebného zařízení, kde jí byla diagnostikována bipolární porucha a bulimie.[3][4] Léčbu pak ukončil/a 28. ledna 2011. Potvrdila, že trpěla bulimii a také sebepoškozováním a své problémy později často řešil/a návykovými látkami a alkoholem. Podle svých slov utrpěl/a nervové zhroucení. Toto období pak komentoval/a v rozhovoru pro E! News: "Žil/a jsem rychle a měl/a jsem umřít v mládí. Nemyslel/a jsem si, že se dožiju 21 let."[4][5] V dubnu se v časopise Seventeen rozpovídal/a o svém osobním bojí a diskutoval/a na téma problémů dospívajících dívek. V dubnu také oznámil/a svůj odchod ze seriálu Sonny ve velkém světě, což producenty přimělo seriál ukončit. Demi sice oznámil/a svoji ochotu se vrátit k herectví, až se bude cítit lépe, ovšem Disney Channel se rozhodl vytvořit seriál So Random, který navazoval na Sonny ve velkém světě, ale již bez postavy Demi Lovato. Tento seriál byl však hned po první sezóně zrušen.

Demi Lovato v roce 2012 na propagační akci k soutěži Americký X Factor

20. září 2011 vydal/a třetí studiové album s názvem Unbroken. Toto album již mělo méně pop-rockových prvků a Demi spíše experimentoval/a s R&B. Kritiky bylo přijato s nadšením s tím, že Demi měl/a díky svým osobním bojům kde čerpat a hudba tak byla více osobnější než u předchozích dvou alb. Úvodním singlem z tohoto alba byl "Skyscraper", který si získal univerzální uznání za své poselství sebeúcty a důvěry. Tento singl dosáhl v žebříčku Billboard Hot 100 na 10. místo. Druhým singlem alba byl "Giver You Heart a Break", který v žebříčku dosáhl na 16. místo. Zatímco singl "Skyscraper" byl certifikován v USA jako platinový (1 000 000 prodaných kopií), "Give Your Heart a Break" byl jako platinový certifikován dokonce třikrát.

V březnu 2012 odvysílala MTV dokument Stay Strong o zhroucení, léčbě a uzdravování Demi Lovato. Zároveň Demi začal/a pracovat na svém čtvrtém albu. V květnu se stal/a součástí poroty druhé řády pořadu Americký X Factor s platem kolem 1 milionu dolarů. Přidala se tak k Britney Spears, Simonu Cowellovi a L.A. Reidovi. Spekulovalo se, že byl/a vybrán/a, aby přilákal/a ke sledování pořadu mladší publikum.

Od června do září 2012 Demi vystupoval/a na letním turné s názvem Summer Tour 2012. Později jej přejmenoval/a na A Special Night with Demi Lovato. Navštívil/a během něj různé americké státy. V září 2012 vyhrál singl "Skyscraper" na MTV Video Music Awards 2012 v kategorii "Nejlepší video s poselstvím".

24. prosince 2012 uveřejnil/a na YouTube hudební video "Angels Among Us", které bylo věnováno obětem masakru na Sandy Hook Elementary School, který se odehrál o necelých 14 dní dříve.

2013–2014: Demi a Glee[editovat | editovat zdroj]

24. února 2013 vydal/a první singl připravovaného alba s názvem "Heart Attack". Získal si kladné hodnocení kritiky za zahrnutí prvků synthpopu a akustickou instrumentaci s baskytarou a bubny. Debutoval na 12. místě žebříčku US Billboard Hot 100 a jeho 215 000 prodaných kopií za první týden bylo třetím nejúspěšnějším debutem za celý rok 2013. Album Demi bylo vydáno 10. května 2013. Opustila v něm R&B, se kterým experimentoval/a v Unbroken a zaměřil/a se na synthpop a teen pop. Album debutovalo na třetím místě žebříčku US Billboard 200 a se zhruba 110 000 prodanými kopiemi za první týden se stalo nejlepším debutem dosavadní kariéry Demi Lovato.

V červnu vyšla na iBooks elektronická kniha Demi. Rovněž absolvoval/a režisérský debut jako spolurežisér/ka hudebního videa ke druhému singlu z alba Demi – "Made in the USA". Do soundtracku k filmu Mortal Instruments: Město z kostí přispěl/a písní Heart by Heart. 22. srpna 2013 bylo oznámeno, že se objeví v šesti epizodách páté řady seriálu Glee. První epizoda s Demi byla odvysílána 3. října. 19. listopadu vydala knihu s názvem Staying Strong: 365 Days a Year, která pronikla na první místo žebříčku bestsellerů New York Times.

Již v březnu toho roku byla také potvrzena účast Demi Lovato v porotě třetí řady X Factoru. Odhadovalo se, že zhruba s dvojnásobnou odměnou. Třetí sezóna X Factoru pak měl/a premiéru 21. listopadu. 18. prosince však Demi oznámil/a, že se nezúčastní chystané čtvrté řady, aby se mohl/a soustředit na turné a přípravu svého pátého alba.

Velké koncertní turné Demi Lovato s názvem Neon Lights Tour bylo zahájeno 9. února 2014 a trvalo až do 17. května. Zahrnovalo řadu koncertů v Severní i Jižní Americe. 29. května předběžně ohlásil/a další turné s názvem Demi World Tour, které mělo zahrnovat zhruba 25 koncertů, poprvé i mimo Ameriku. 11. května vydal/a čtvrtý singl "Really Don't Care" a o tři dny později k písničce vyšel videoklip. Dne 18. května bylo potvrzeno, že Demi se bude podílet na písničce "Somebody to You" od skupiny The Vamps. Nahrál/a také coververzi písně "Let It Go" k filmu Ledové království (v originálu Frozen), která vyšla jako singl k soundtracku filmu a stala se dvakrát platinovou.

V listopadu 2014 vydal/a deluxe verzi svého čtvrtého studiového alba "DEMI DELUXE", na kterém je 7 nových písní. Na písni "Up" spolupracovala s Ollym Mursem. Také spolupracoval/a se svým kamarádem Nickem Jonasem na písni "Avalanche", která se objevila na jeho album nazvaném Nick Jonas. Vydal/a řadu kosmetiky nazvanou Devonne by Demi. V prosinci 2014 pak vyšel videoklip k písni "Nightingale"

2015–2016: Confident[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato během vystoupení na Future Now Tour, prosinec 2016

V květnu 2015 Billboard oznámil, že se Demi připravuje připojit k nové nahrávací společnosti Safehouse Records, ve které bude také spoluproducentem.[6] Společnost měl/a vlastnit on/a, Nick Jonas a manažer Demi Lovato, Phil McIntyre, a vytvořit tak novou kolaboraci se společností Island Records.[7] 25. června oznámil/a vydání singlu "Cool for the Summer", který dosáhl na 11. místo v US Billboard Hot 100 a získal dvakrát platinové ocenění.[8]

Páté album Confident vyšlo 16. října 2015[9] a získalo obecně kladná přijetí od hudebních kritiků.[10] Album se umístilo na druhé příčce žebříčku Billboard 200 a za první týden se prodalo 98 000 kopií.[11] V červenci 2016 bylo album oceněno Zlatou deskou RIAA a ve Spojených státech se ho prodalo 211 000 kusů.[12]

Zahrál/a si také v několika epizodách amerického hororového seriálu Od soumraku do úsvitu, který je inspirován stejnojmenným filmem.[13][14]

2017–2018: Tell Me You Love Me[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2017 Demi Lovato produkoval/a dokument Beyond Silence, který sleduje tři lidi a jejich zkušenosti s duševními poruchami včetně bipolární poruchy, schizofrenie, deprese a úzkostné poruchy.[15] V březnu 2017 vyšla píseň "No Promises" DJ tria Cheat Codes, na které spolupracoval/a.[16] Společně s anglickou raperkou Stefflon Don se dále podílel/a na písni "Instruction" anglického DJ Jax Jonese, která vyšla v červnu 2017.[17] V roce 2017 se dostal/a do výročního žebříčku 100 nejvlivnějších lidí světa amerického časopisu Time.[18][19] 8. května 2017 oznámil/a spolupráci s firmou Fabletics, která vyrábí sportovní oblečení, na podporu iniciativy Organizace spojených národů Girl Up.[20]

V červenci 2017 vydal/a první singl "Sorry Not Sorry" z připravovaného šestého alba[21], který se umístil na 6. příčce žebříčku v Novém Zélandu a v USA[22][23] a v Austrálii dosáhl 8. příčky[24] a získal pětkrát platinové ocenění od RIAA. Album Tell Me You Love Me vyšlo 29. září[25] a během prvního týdne se ho prodalo 48 000 kusů, což ho umístilo na třetí příčce žebříčku Billboard 200.[26] Hudební kritikou bylo přijato kladně.[27]

Prostřednictvím Youtube zveřejnil/a 17. října dokument "Demi Lovato: Simply Complicated", kde se vyznává ze svých problémů se závislostí, depresemi, bulimií a sebepoškozováním.[28][29] 26. října 2017 Demi Lovato a DJ Khaled oznámili společné turné Demi x Khaled.[30] 17. listopadu vydala píseň "Échame La Culpa", kterou s ní/m nazpíval Luis Fonsi.[31] V květnu pak zpěvačka Christina Aguilera vydala na svém albu Liberation i píseň "Fall in Line" na které Demi hostoval/a. S britskou skupinou Clean Bandit pak nahrál/a píseň "Solo".

2018–současnost[editovat | editovat zdroj]

Po dvouletém odchodu oznámil/a na začátku roku 2020 návrat k hudbě a vystoupil/a s písní "Anyone" na 62. předávání cen Grammy. V březnu pak vydal/a nový singl "I Love Me", ve kterém se snaží hledat nový vztah k sobě a smiřuje se se strastmi dosavadního života.[32]

Dobročinnost[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato se skupinou Jonas Brothers v New Yorku v roce 2010

V květnu 2009 byl/a jmenován/a organizací "American Partnership For Eosinophilic Disorders" (Americké partnerství pro eozinofilní poruchy) čestným velvyslancem pro oblast vzdělání. V rámci své účasti v kampani "Disney Friends For Change" spolu se Selenou Gomez, Miley Cyrus a Jonas Brothers nazpíval/a ústřední melodii kampaně "Send It On". V roce 2009 píseň debutovala v žebříčku Billboard Hot 100 na 20. místě. Výtěžek byl věnován charitativním organizacím zaměřeným na ochranu životního prostředí prostřednictvím nadace "Disney Worldwide Conservation Fund". Další píseň pro kampaň "Disney Friends For Change" nazpíval/a spolu s Joem Jonasem v březnu 2010, s názvem "Make a Wave".

Je, či byl/a, mluvčí různých organizací zaměřujících se na práci s mládeží. Bojuje především proti šikaně na školách. V dubnu 2012 se stal/a přispívající/m magazínu Seventeen, kde otevřeně popisoval/a své dřívější osobní problémy.

V květnu 2014 byl/a díky svým aktivitám na podporu LGBT komunity jmenován/a Velkým maršálem na LA Pride Parade a v New Yorku byl/a hlavní umělec/umělkyně na NYC Pride Week.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V březnu 2009 řekl/a: „Mou prvotní vášní je hudba, neboť ke mně přichází přirozeně. Herectví je pro mě jako koníček.“ V roce 2009 chodil/a se starším bratrem Miley Cyrus, Tracem Cyrusem. V roce 2010 se krátce scházel/a s Joem Jonasem ze skupiny Jonas Brothers. Na své osmnácté narozeniny zakoupil/a v Los Angeles vilu v mediteránském stylu. V roce 2010 začal/a chodit s hercem Wilmerem Valderramou, po 6 letech vztahu se však oba dohodli, že vztah ukončí. V červnu 2016 oznámili konec svého vztahu na sociálních sítích.

Demi neměl/a zájem o navázáni vztahu s otcem, který se s matkou rozvedl dva roky po narození Demi. K otci se vyčítavě obrací s otázkami v písni For the Love of a Daughter z alba Unbroken (2011). Píseň byla údajně motivována sérií rozhovorů, které otec Demi Lovato poskytl médiím, aby se přiživil na popularitě. Otec zemřel na rakovinu v červnu 2013, ve věku 53 let. Po jeho smrti prohlásil/a, že byl duševně nemocný (trpěl bipolární poruchou a měl problémy s alkoholem[4]) a na jeho památku založil/a "Lovato Treatment Scholarship Program", program na hrazení léčby duševně nemocných pacientů.

V květnu 2021 oznámil/a na sociálních sítích, že patří mezi nebinární lidi a preferuje oslovování zájmeny they/them (onikání).[33][34][35] Na počátku srpna 2022 v rozhovoru uvedla, že si opět osvojila zájmena she/her.[36]

Zdravotní potíže[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato byla diagnostikována bipolární porucha. Léčila se s bulimií, kterou trpěla matka i babička, a sebepoškozováním, se kterými bojuje od 9 let.[4] Kvůli problémům s drogami a alkoholem se rozhodl/a na začátku roku 2012 pobývat rok v odvykacím zařízení a navštěvovat terapeutická sezení pro alkoholiky. V březnu 2016 pak oslavil/a na sociálních sítích čtyři roky bez alkoholu.[4] V roce 2018 vydal/a singl s příznačným názvem "Sober", kde se omlouval/a rodině a fanouškům za to, že nedokázal/a dodržet své předsevzetí s drogami přestat.[28] Téhož roku byl/a následně hospitalizován/a kvůli předávkování neznámou drogou, v médiích ale vyloučil/a, že by šlo o heroin či kokain, který dříve užíval/a.[28][37]

Přesvědčení[editovat | editovat zdroj]

Demi se hlásí ke křesťanství. V roce 2019 navštívil/a svatá místa v Izraeli, aby se nechala pokřtít v řece Jordán.[38] Také aktivně podporuje práva homosexuálů. Když v červnu 2013 Nejvyšší soud USA zrušil jako neústavní ustanovení federálního zákona, které neuznávalo homosexuální sňatky, třebaže platné v jednotlivých státech federace, za platné na federální úrovni a pro účely federálních zákonů, napsal/a na svém twitterovém účtu: „Gay, hetero, lesba, bisexuál ... nikdo není lepší než kdokoli jiný. Je to skvělý den pro Kalifornii a pro rovnoprávnost.“ Později prohlásil/a: „Věřím v manželství, věřím v rovnoprávnost. Myslím, že je zde spousta pokrytectví v souvislosti s náboženstvím. Ale zjistil/a jsem, že si můžete vytvořit vlastní vztah k Bohu, a stále v sobě mám spoustu víry.“ V listopadu 2013 v interview pro časopis Latina řekl/a: „Jsem nyní Bohu blíže než kdykoli dříve. K Bohu mám vlastní vztah a to jediné je důležité.“ Dodal/a, že víru považuje za důležitý prvek pro udržení rovnováhy v životě.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Demi Lovato na zahajovacím koncertu s Jonas Brothers v roce 2009
Podrobnější informace naleznete v článku Diskografie Demi Lovato.
Demi Lovato a Joe Jonas v rámci turné Jonas Brothers Live In Concert

Demi Lovato vydal/a velké množství singlů, viz seznam písní. Do roku 2017 vydal/a celkem šest alb:

Absolvoval/a několik turné ať už sólo nebo jako hostující interpret:

Název turné Na turné jako Název alba Rok Na turné s
Demi Live! Warm Up Tour hlavní hvězda Don't Forget 2008
Burnin' Up Tour předskokan Don't Forget 2008–2009 Jonas Brothers, Taylor Swift
Summer Tour 2009 hlavní hvězda Here We Go Again léto 2009 Davidem Archuletou
Fall Tour 2009 hlavní hvězda Here We Go Again podzim 2009 Davidem Archuletou
South American Tour 2010 hlavní hvězda Here We Go Again začátek 2010
Jonas Brothers Live in Concert doprovod Here We Go Again léto 2010 Jonas Brothers, Alyson Stoner
A Special Night with Demi Lovato hlavní hvězda Unbroken 2011–2012 We the Kings
Neon Lights Tour hlavní hvězda Demi jaro 2014
Sex and Love Tour předskokan Demi podzim 2014 Enrique Iglesias
Demi World Tour hlavní hvězda Demi 2014-2015
Future Now Tour hlavní hvězda Confident léto 2016 Nick Jonas
Tell Me You Love Me World Tour hlavní hvězda Tell Me You Love Me 2018 DJ Khaled, Kehlani, Iggy Azalea (Severní Amerika); Jax Jones, Joy (Evropa)

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film
Rok Film Role Poznámky
2008 Camp Rock Mitchie Torres Hlavní role
2009 Jonas Brothers: 3D Koncert Sebe 3D film z koncertu
Program na ochranu princezen Rosalinda / Rosie Hlavní role
2010 Camp Rock 2: Velký koncert Mitchie Torres Hlavní role
Be Counted Census Jasmine Krátký film
2012 Demi Lovato: Stay Strong Sebe Dokumentární
2017 Šmoulové: Zapomenutá vesnice Šmoulinka Hlas
2018 Princ Krasoň Lenore Hlas
2020 Eurovize Katiana Vedlejší role
2021 Dancing with The Devil Sebe Dokumentární
Televize
Rok Název Role Poznámky
2002–2003 Barney & Friends Angela Hlavní role (7. a 8. řada)
2006 Útěk z vězení Danielle Curtin Hostující účinkování, „First Down“ (2. řada, 4. díl)
2007-2008 As The Bell Rings Charlotte Adams Hlavní role (Sezóna 1)
2008 Just Jordan Nicole Hostující účinkování, "Slippery When Wet" (Sezóna 2, epizoda 6)
Disney Channel Games Sebe Účastník
Studio DC: Almost Live Sebe Druhá show
2009–2011 Sonny ve velkém světě Sonny Munroe Hlavní role
2010 Chirurgové Hayley Hostující účinkování, „Shiny Happy People“ (6. řada, 22. díl)
CNN Sebe Rozhovor o šikaně
2011 Držte krok s Kardashians Sebe Neuveden/a v titulcích (host na svatbě Kim Kardashian)
2012 Demi Lovato: Stay Strong Sebe Dokument o Demi Lovato (vysílán na MTV)
Napálené celebrity Sebe Díl: „Nick Cannon“
2012-13 Americký X Factor Sebe Porotce (2.–3. série)
2013-14 Glee Danielle „Dani“ Vedlejší role, 5. řada (4 díly)
2015 RuPaul's Drag Race Sebe / Hostující porotující díl: „Divine Inspiration“
Od soumraku do úsvitu Maia vedlejší role (2. řada)
2020 Will & Grace Jenny Vedlejší role, 11. série

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Rok Ocenění Kategorie Dílo Výsledek
2009 Young Artist Awards "Nejlepší vystoupení v TV filmu – Hlavní ženská role" Camp Rock nominace
Teen Choice Awards "Nejprůlomovější ženská hvězda TV" Sonny ve velkém světě vítězství
"Nejlepší turné (sdílené s Davidem Archuletou)" Summer Tour 2009 vítězství
"Módní ikona červeného koberce" On/a nominace
"Nejoblíbenější letní ženská hvězda TV" Program na ochranu princezen nominace
Alma Awards "Mimořádný úspěch v hudbě" On/a nominace
2010 People's Choice Awards "Nejoblíbenější průlomový hudební umělec" On/a nominace
Young Artist Award "Nejlepší herecký výkon v TV filmu, miniseriálech nebo speciálech – Hlavní ženská role" Program na ochranu princezen nominace
Teen Choice Awards "Nejoblíbenější komediální herečka TV" Sonny ve velkém světě nominace
"Nejprůlomovější ženská umělkyně" On/a nominace
"Nejlepší hudební popové album" Here We Go Again nominace
"Nejlepší zamilovaný song" Catch Me nominace
"Nejlepší hostující (sdíleno s We The Kings)" We'll Be a Dream nominace
2011 People's Choice Awards "Nejoblíbenější hostující hvězda TV" Chirurgové vítězství
Teen Choice Awards "Nejoblíbenější komediální herečka TV" Sonny ve velkém světě nominace
"Největší nervy" On/a nominace
"Nejoblíbenější letní ženská hudební hvězda" On/a nominace
"Nejlepší letní song" Skyscraper vítězství
"Speciální cena – Acuvue Inspire Award" On/a vítězství
Do Something "TV hvězda" Sonny ve velkém světě vítězství
"Charitativní song (sdílen s Joem Jonasem)" Make A Wave vítězství
Alma Awards "Nejoblíbenější komediální herečka TV v hlavní roli" Sonny ve velkém světě vítězství
MTV O Music Awards "Nejlepší armáda fanoušků" Následovníci Demi Lovato – "Lovatics" nominace
"Nejlepší umělec s fotoaparátem" On/a vítězství
Youth Rock Awards "Videoklip roku" Skyscraper vítězství
2012 People's Choice Awards "Nejoblíbenější popový umělec" On/a vítězství

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Demi Lovato na anglické Wikipedii.

  1. Demi Lovato is non-binary and is changing pronouns to they/them, singer announces. BBC News. 2021-05-19. Dostupné online [cit. 2021-11-02]. (anglicky) 
  2. BERGADO, Gabe. This Is the Exact Moment Selena Gomez and Demi Lovato Became BEST Friends. Teen Vogue [online]. [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Demi Lovato in Rehab: Why She Went. PEOPLE.com [online]. [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (EN) 
  4. a b c d e Demi Lovato Talks Past Struggles: I Was Going to Die Young. E! Online [online]. Sun Jun 26 14:41:00 PDT 2016 [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BURKE, Caroline. Heavy.com [online]. 2018-08-01 [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Demi Lovato, Nick Jonas, Manager Phil McIntyre Launch Joint Venture with Island Records (Exclusive) [online]. Billboard, 26. května 2015. Dostupné online. 
  7. Demi Lovato [online]. Island Record [cit. 2015-07-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 29-09-2016. 
  8. Demi Lovato Announces New Single 'Cool for the Summer', Unveils Sexy Cover Art [online]. Demajo, 26. června 2015. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  9. BUTLER, Karen. Demi Lovato's fifth studio album 'Confident' due out Oct. 16 [online]. UPI, 27. srpna 2015. Dostupné online. 
  10. Metacritic, 16. října 2015. Dostupné online. 
  11. CAULFIELD, Keith. Billboard, 26. října 2015. Dostupné online. 
  12. ATKINSON, Katie. Billboard, 5. července 2016. Dostupné online. 
  13. Maia. From Dusk Till Dawn Wiki [online]. [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. http://variety.com/2015/tv/news/demi-lovato-guest-starring-from-dusk-till-dawn-1201515347/ [online]. Variety, 9. června 2015. Dostupné online. 
  15. AHERN, Sarah. Demi Lovato on Her New Documentary: Mental Health Is ‘Just as Important as Physical Health’ [online]. Variety, 22. února 2017. Dostupné online. 
  16. MALONE, Dolph. Cheat Codes & Demi Lovato’s “No Promises” Heading To Pop Radio [online]. Headline Planet, 30. března 2017. Dostupné online. 
  17. Jax Jones Has Released A Snippet Of His Demi Lovato Collab & It Has Mad Carnival Vibes [online]. Capital, 14. června 2017. Dostupné online. 
  18. GAJANAN, Mahita. Time, 20. dubna 2017. Dostupné online. 
  19. GIBBS, Nancy. Time, 20. dubna 2017. Dostupné online. 
  20. SAUNDERS, Nicole. Demi Lovato Teams Up With Kate Hudson's Fabletics Line to Support Girl Up [online]. Billboard, 8. května 2017. Dostupné online. 
  21. LAKSHMIN, Deepa. MTV News, 11. července 2017. Dostupné online. 
  22. New Zealand Charts [cit. 2017-11-19]. Dostupné v archivu.  19. listopadu 2017
  23. TRUST, Gary. Billboard, 30. října 2017. Dostupné online. 
  24. Australian Recording Industry Association, 9. září 2017. Dostupné online. 
  25. LEGASPI, Althea. Rolling Stone, 23. srpna 2017 [cit. 2017-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-08. 
  26. CAULFIELD, Keith. Billboard, 8. října 2017. Dostupné online. 
  27. Metacritic. Dostupné online.  19. listopadu 2017
  28. a b c CRAGG, Michael. 'I wasn't ready to get sober': how Demi Lovato faces her demons squarely. The Guardian. 2018-07-25. Dostupné online [cit. 2020-03-30]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  29. TENREYRO, Tatiana. Billboard, 26. září 2017. Dostupné online. 
  30. BLISTEIN, Jon. Rolling Stone, 26. října 2017 [cit. 2017-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-29. 
  31. CALVARIO‍, Liz. Entertainment Tonight, 16. listopadu 2017. Dostupné online. 
  32. STAVROPOULOS, Laura. uDiscover Music [online]. 2020-03-03 [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  33. Demi Lovato is non-binary and is changing pronouns to they/them, singer announces. BBC News [online]. 2021-05-19 [cit. 2021-05-19]. Dostupné online. 
  34. ŠUBRTOVÁ, Diana. Necítím se být mužem, ani ženou. Jsem nebinární, říká Demi Lovato. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2021-05-20 [cit. 2021-05-20]. Dostupné online. 
  35. KNOTKOVÁ, Simona. Přepište další stránku na Wikipedii. Nyní nebinární Demi Lovato si přejí, abyste jim onikali. musicserver.cz [online]. 2021-05-20 [cit. 2021-05-20]. Dostupné online. 
  36. Demi Lovato Shares Why She’s Using She/Her Pronouns Again. Advocate.com [online]. 2022-08-02 [cit. 2022-08-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  37. CNN, Lisa Respers France and Chloe Melas. Everything we know about Demi Lovato's apparent overdose. CNN [online]. [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. 
  38. Metro [online]. 2019-10-02 [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]