Demižon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plný demižon
Opletený demižon s uchem
Demižon o obsahu 24,7 l používaný při domácí výrobě piva

Demižon (z francouzského dame-jeanne) je velká skleněná nádoba, která se používá k uskladňování a převozu tekutin (vody, vína, slivovice, kyselin, moštů, piva atd).

V obecném smyslu může slovo demižon označovat každou velkou skleněnou nádobu, která má baňatý tvar a úzké hrdlo.[1] Často bývá z důvodu ochrany a pohodlnější manipulace opletený bužírkou nebo proutím.[1] Součástí opletení může být i ucho či dvě pro lepší držení.

V domácnostech bývá obvykle používán pro kvašení vína nebo piva. Obsah demižonu se pohybuje od jednoho až do 50 litrů.[2] Při kvašení se demižon utěsní kvasnou zátkou.

Název je odvozován z francouzského „damme Jeanne“ (paní Jana) na základě legendy, kdy se královna Johana I. Neapolská zastavila na nocleh u skláře nedaleko Draguignanu, který na její počest vyfoukl nádobu nebývalé velikosti a tvaru.[3] Podle jiné verze je pojmenován podle perského města Dámghán, proslulého výrobou kvalitního skla.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kolektiv. Akademický slovník cizích slov. I. svazek A - K. 1. vyd. Praha: Academia, 1995. s. 151. ISBN 80-200-0523-4
  2. http://mikrochem.com. mikrochem.com [online]. [cit. 2012-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-28. 
  3. La Boutique Vintage Dostupné online
  4. Znalec vín Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]