Dašdavágín Amartüvšin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dašdavágín Amartüvšin je mongolské jméno, v němž Dašdavágín je patronymum a Amartüvšin je rodné jméno. Osoba je řazena podle rodného jména.
Dašdavágín Amartüvšin
Narození15. prosince 1987 (36 let)
Mongolsko
Povoláníjudista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v judu
stříbro MS 2013 superlehká váha

Dašdavágín Amartüvšin (mongolsky Д. Амартүвшин) nebo Amartüvšin Dašdavá (mongolsky Амартүвшин Дашдаваа), (* 15. prosinec 1987 Mongolsko) je reprezentant Mongolska v judu a sambu.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jako většina mongolských reprezentantů i on pochází z venkova (Ugtáltsaidam). Začínal s tradičním zápasem böch a na škole se seznámil se sambem a později s judem. Judu se začal věnovat reklativně pozdě kvůli olympijským hrám. Oba příbuzné sporty kombinuje. V sambu je bronzovým medailistou z mistrovství světa.

Bojuje zprava, pravý úchop z boku za rameno, záda a spoléhá na boj na zemi se na boj zblízka, ve kterých využívá své fyzické předpoklady. Z technik nohou (aši-waza) zvládá základní (o-uči-gari). Problémem jsou u něho častá zranění (kolena), kvůly kterým nemohl objet dostatek turnajů a nasbírat body pro kvalifikaci na olympijské hry v Londýně v roce 2012. I tak by v případě dostatečného počtu bodů neměl nominaci jistou, protože v superlehké váze, ve které startuje se kvalifikovali hned tři jeho kolegové.

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 2010 2011 2012 2013 2014
23 24 25 26 27
superlehká váha
Mistrovství světa úč. 2. úč.
Asijské hry 5.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]