Darebáčci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Darebáčci
Původní názevSmall Time Crooks
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka95 minut
Žánrkomedie / krimi / romantický
ScénářWoody Allen
RežieWoody Allen
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleWoody Allen
Tracey Ullman
Elaine May
Hugh Grant
ProdukceJean Doumanian
HudbaDavid Arnold
KameraZhao Fei
StřihAlisa Lepselterová
Výroba a distribuce
Premiéra19. května 2000
Produkční společnostFilmFour
DistribuceDreamWorks Pictures
Rozpočet18 000 000 USD
Tržby29 934 477 USD
Darebáčci na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Darebáčci (anglicky Small Time Crooks) je americká kriminální komedie z roku 2000, napsanárežírovaná Woodym Allenem, který si také zahrál hlavní roli.

Příběh pojednává o zlodějíčkovi a jeho manželce, kteří pohádkově zbohatnou z podnikání s cukrovinkami, a jejich následném pádu. Odráží také poměry v americké vyšší společnosti.

Další postavy ztvárnili Tracey Ullman jako zlodějova manželka Frenchy a Hugh Grant v roli Davida, obchodníka s uměním.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Zlodějíček Ray (Woody Allen), který v poslední době sekal dobrotu, dostane „geniální“ nápad, pronajmout si restauraci v blízkosti banky, aby se tunelem prokopali do jejího trezoru. Do akce se zapojí i jeho žena Frenchy (Tracey Ullman), která umí péct pouze koláčky. Zatímco kumpáni kopou tunel, prodej koláčků se nečekaně stává výnosným byznysem a newyorským hitem. Poté, co nová firma expanduje, stávají se Frenchy s manželem multimilionáři. Vzhledem k chybně otočenému plánku se zlodějíčci prokopou do oděvního butiku. Přichyceni policistou akci končí a samotný muž zákona vstupuje do jejich firmy na cukrovinky.

Frenchy má touhu proniknout do vyšší společnosti. Pohádkově bohatá uspořádá večírek. Na něm se stane nechtěným svědkem vysmívání pro nevkus, absenci kulturního rozhledu a hloupost, jimiž dle hostů manželé oplývají. Osloví tak obchodníka s uměním Davida (Hugh Grant), aby manželskému páru poskytl průpravu pro život mezi americkou smetánkou.

Frenchy se Rayovi odcizí a zamiluje se do Davida, s nímž tráví stále více času. Ten ji má však v plánu pouze využít – finančně vytěžit, pro své obchodní úmysly. Po rozpadu manželství se Frenchy vydává s Davidem do Evropy, aby si rozšířila kulturní obzor. Na cestě ji zastihuje urgentní telefonát. Po okamžitém návratu do Států je obeznámena se skutečností, že došlo ke zpronevěře peněz jejími účetními, kteří uprchli do Latinské Ameriky. Účty jsou prázdné a bude nutné vyhlásit bankrot. Současně přichází o všechen majetek, kterým ručila. David ji následně vyhazuje.

Mezitím se Ray vrátil ke zlodějině a na party u bohaté hostitelky, se snaží uloupit cenný náhrdelník. Vše má promyšlené. Zná místo trezoru a zhotovenou falešnou atrapu, kterou zamění za pravý šperk. Když zjišťuje, že jeho bývalá manželka zbankrotovala, vydává se za ní domů a vyznává lásku. Chlubí se ukradeným náhrdelníkem, který páru zajistí pohodlné dožití. Frenchy však využívá nově nabitých znalosti a označuje náhrdelník za nepovedenou nápodobu. Roztržitý Ray vyrušen při lupu, vrátil do trezoru originál. Přesto mohou oba odletět na vysněnou Floridu, aby se tam usadili. Frenchy stačila Davidovi vzít drahocenné cigaretové pouzdro vévody z Windsoru, které mu předtím věnovala a které ji při vykopnutí odmítl přenechat.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Woody Allen Ray
Tracey Ullman Frenchy
Elaine May May
Elaine Stritch Chi-Chi Potter
Kristine Nielsen Emily Bailey
Hugh Grant David
Michael Rapaport Denny
Tony Darrow Tommy
Jon Lovitz Benny
George Grizzard George Blint
Larry Pine Charles Bailey

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Film obdržel převážně kladné recenze kritiků. Ullmanová byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon v komedii nebo muzikálu. Elaine Mayová obdržela Cenu národní společnosti filmových kritiků (National Society of Film Critics Awards) pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Krimikomedie Darebáčci představovala, se ziskem 17,2 miliónů dolarů, nejvýdělečnější Allenův snímek v Severní Americe od roku 1989, kdy natočil Zločiny a poklesky, až do roku 2005, kdy krimikomedii překonalo drama Match Point – Hra osudu. Současně však byl jedním z mála režisérových snímků pozdního období, kterému se dařilo hůře v zemích mimo Spojené státy a Kanadu. Celosvětové tržby dosáhly výše 29,9 miliónů dolarů.[1]

Dějová zápletka je velmi podobná té, která se odvíjela v komedii Larceny, Inc. z roku 1942.[2] Woody Allen tento fakt nikdy nekomentoval, zdali se jednalo o úmyslný krok, nebo jestli byl snímek nějakým způsobem inspirován komedií ze čtyřicátých let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Small Time Crooks na anglické Wikipedii.

  1. Small Time Crooks (2000) [online]. Box Office Mojo [cit. 2008-02-15]. Dostupné online. 
  2. Robert Osborne of Turner Classic Movies, June 15, 2006

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]