Darcel Yandzi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Darcel Yandzi
Narození11. června 1973 (50 let)
Brazzaville
Povoláníjudista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v judu
bronz MS 1993 polostřední váha
Mistrovství Evropy v judu
zlato ME 1993 polostřední váha

Darcel Yandzi (* 11. června 1973, Brazzaville, Konžská lidová republika) je bývalý reprezentant Francie v judu.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Rodák z Brazzaville[1] byl do Francie poslán za tetou a strýcem kvůli studiím. Během školní docházky se seznámil s judem. Jako od přírody dobře fyzicky stavěného chlapce si ho všimli trenéři a začali ho učit techniku juda. Tu pochytil velmi rychle a v roce 1992 se stal poprvé juniorským mistrem Evropy a světa. Ke všemu v polostřední váhové kategorii začal dominovat i mezi seniory. V roce 1993 získal titul seniorského mistra Evropy a na mistrovství světa získal bronzovou medaili. Jenže trenéři neuměli pracovat s jeho povahou a v roce 1994 vypadl z reprezentace kvůli životosprávě. Svůj neobyčejný talent však stále potvrzoval. Když už na některém turnaji nastoupil, byl k neporažení. Uměl si získat dav a v polovině 90. let byl mezi fanoušky juda a francouzské veřejnosti velice populární (předchůdce Teddy Rinera).

V olympijském roce 1996 udělal nečekaný krok, když po vyhraném Pařížském světovém poháru začal startovat ve váze střední. Šlo z velké pravděpodobnosti o nápad trenérů, kteří do této kategorii hledali osobnost po odchodu Tayota. Osobností Yandzi rozhodně byl a na olympijské hry v Atlantě odjížděl jako černý kůň. S touto váhou však neměl zkušenosti a to se mu stalo osudným. V prvním kole porazil mistra Evropy z roku 1994 Birče na wazari technikou sasae-curikomi-aši a ve druhém rovněž na wazari Australana Wilkinzna. Ve čtvrtfinále ho čekal zkušený Rumun Krojtoru. V zápase s ním se dopustil velké chyby, když ho po několika sekundách zápasu Rumun kontroval technikou o-soto-gaeši. V opravách potom lehkovážní pohodáři jeho typu nemají motivaci a především narazil na velmi těžkého soupeře. Tím byl Japonec Hidehiko Jošida. Přes něho cesta nevedla a turnaj tak z jeho pohledu skončil zklamáním.

V dalších letech na několik let vypadl z reprezentačního áčka. V roce 2000 se po serióznější přípravě neúspěšně účastnil nominace na olympijské hry v Sydney v polostřední váze. Zlepšenou formu však využil v roce 2001 k nominaci na mistrovství Evropy. Před domácím publikem předvedl dobrý výkon a obsadil 7. místo. Bylo to zároveň i jeho poslední vystoupení v reprezentačním dresu Francie. Později ještě uvažoval o reprezentování rodného Konga na olympijských hrách v Athénách, ale z nápadu brzy sešlo.[2]

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001
Olympijské hry dns - - - úč. - - - dns -
Mistrovství světa - 3. - dns - dns - dns - dns
Mistrovství Evropy dns 1. dns dns dns dns dns dns dns 7.
MS juniorů 1. - - - - - - - - -
ME juniorů 1. 1. - - - - - - - -

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]