Danuta Siedzikówna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Danuta Siedzikówna
Narození3. září 1928
Guszczewina
Úmrtí28. srpna 1946 (ve věku 17 let)
Gdaňsk
Příčina úmrtístřelná rána
Místo pohřbeníGarnizonowy Cemetery in Gdańsk
Povolánívšeobecná sestra
OceněníŘád znovuzrozeného Polska (2006)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Danuta Helena Siedzikówna (3. září 1928, Guszczewina u Białystoku28. srpna 1946, Gdaňsk), byla polská zdravotní sestra v Zemské armádě, popravená ve věku necelých 18 let. Roku 2008 ji polský prezident Kaczynski vyznamenal řádem Polonia Restituta.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Podlesí ve východním Polsku v rodině lesníka a se svými dvěma sestrami vyrůstala v hájovně. Po obsazení Polska otec bojoval v Zemské armádě. Když její matku roku 1943 zavraždilo gestapo, odešla také k Zemské armádě a působila tam jako ošetřovatelka. Když Białystok dobyla Rudá armáda, vrátila se k práci v lesní správě. V červnu 1945 ji zatkla NKVD a polská tajná policie, při transportu ji ale partyzáni osvobodili a pracovala s nimi opět jako ošetřovatelka. 20. července 1946 ji tajná policie znovu zatkla a když ani při mučení nikoho neprozradila, postavili ji před soud v Gdaňsku.

Ač jí bylo teprve 17 let a pracovala jako ošetřovatelka, byla obviněna z účasti na přepadení obce a ze zabití policisty. Soud byl špatně připraven, svědkové si odporovali a jeden policista pod přísahou dosvědčil, že ho ošetřovala. Přesto byla odsouzena k smrti a když polský prezident Bolesław Bierut zamítl žádost o milost, podanou jejím obhájcem, byla v Gdaňsku zastřelena.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Postanowienie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 11 listopada 2006 r. o nadaniu orderów. prawo.sejm.gov.pl [online]. [cit. 2019-10-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]