Damn Small Linux

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Damn Small Linux
Logo
Damn Small Linux 3.3 po startu
Damn Small Linux 3.3 po startu
VyvíjíJohn Andrews a kol.
Rodina OSGNU/Linux
První zveřejnění13. dubna 2005
Aktuální verze4.4.10 / 18. listopadu 2008
Správce balíčkůMyDSL a APT
Typ jádraModulární
Výchozí uživatelské rozhraníFluxbox, JWM
LicenceGPL a jiné
Stavpřerušeno
Oficiální webdamnsmalllinux.org

Damn Small Linux (výslovnost [dæm 'smoːl ˈlɪnʊks]; zkráceně DSL, česky Sakra malý Linux) je minimalistická distribuce Linuxu založená na Debianu, která si klade za cíl především schopnost vejít se na tzv. vizitkové CD, tedy zhruba do 50 MiB. DSL byl původně vytvořen jako experiment, kolik užitečných aplikací se může vejít do tak malého prostoru. Postupem času však přerostl v jednu z významných distribucí, často používaných jako např. záchranný disk na Live CD.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

DSL je Linux odvozený z Debianu a Knoppixu. Jeho počátky se datují (pravděpodobně) do konce roku 2004, vzhledem k malému počtu lidí v projektu ale panují v otázkách historie neshody. Vývoj začal tehdy verzí 0.1 a během roku se přehoupl přes „stabilní“ 1.0. Současná stabilní verze je 4.4.10, vývojová 4.11.RC2.

DSL rozšíření[editovat | editovat zdroj]

DSL rozšíření je možné instalovat víceméně jedním kliknutím myši pomocí systému MyDSL – balíček se automaticky stáhne a nainstaluje. Vnitřní struktura .dsl souboru je tar.bz2 archiv potřebných souborů, který se „nainstaluje“ rozbalením do kořenového adresáře. DSL umožňují kompletně změnit funkce i vzhled DSL, k dispozici jsou balíčky např. s kompletním XFree86, ovladačem nVIDIA [ɪnˈvɪdiə] pro grafickou kartu, množstvím her a kancelářského softwaru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]