Dakota Fanningová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dakota Fanning)
Dakota Fanningová
Dakota Fanning v roce 2020
Dakota Fanning v roce 2020
Rodné jménoHannah Dakota Fanning
Narození23. února 1994 (30 let)
USA Conyers, USA
Alma materNewyorská univerzita (od 2011)
Campbell Hall School
Aktivní roky2000–současnost
Partner(ka)Logan Markley (2016–2017)
Jamie Strachan (2013–2016)
Cameron Bright (2009–2012)
RodičeHeather Arrington
PříbuzníElle Fanningová[1] (sourozenec)
Jill Arrington (teta)[1]
Významné roleRachel Ferrier ve Válka světů, Jane ve Twilight sága: Nový měsíc, Fern ve Šarlotina pavučinka.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dakota Fanningová, celým rodným jménem Hannah Dakota Fanning (* 23. února 1994 Conyers, Georgie, Spojené státy americké) je americká herečka. Jako dítě hrála i v lepších filmech jako jsou Muž v ohni (2004),Válka světů (2005) a nebo Šarlotina pavučinka (2006). Její přechod na dospělejší filmy nastal rolí ve filmu Hounddog (2007) a filmem Tajný život včel (2008). Jejími nejnovějšími rolemi se staly postavy ve filmech ve The Runaways (2010), Twilight sága:Nový měsíc (2009), Twilight sága: Zatmění (2010) a Twilight sága: Rozbřesk (2011–2012). Byla mnohokrát oceněna a stala se nejmladší osobou na světě, která získala ocenění Screen Actors Guild Award.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Conyers v USA. Její matka Joy Fanning (rozená Arrington) hraje profesionálně tenis a její otec Steve J. Fanning hrával menší baseballovou ligu a teď pracuje jako prodavač elektroniky v Los Angeles.[2] Její děda z matčiny strany Rick Arrington hrával americký fotbal a její teta Jill Arrington byla reportérka amerického kanálu ESPN.[3]

Má mladší sestru Elle Fanning, která je také herečkou.[4][5]

V červnu roku 2011 maturovala na škole Campbell Hall School v Los Angeles, kde byla v týmu roztleskávaček a kde byla dokonce zvolená i královnou maturitního plesu.

Herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Začátky[editovat | editovat zdroj]

S hraním začala již ve svých pěti letech, kdy se objevila v reklamě na prací prášek Tide. Její první významná herecká role byla v seriálu Pohotovost, kterou označila jako jednu z jejích oblíbených („Hrála jsem oběť autonehody, která měla leukémii. Musela jsem mít krční opěru a hadičku v nose celé dva dny, co jsme natáčeli.“)

Zahrála si i pár menších rolí v televizních seriálech, jako jsou např. Kriminálka Las Vegas, The Practise nebo i Všichni starostovi muži. Hrála také role hlavních postav jako holčička v seriálech Ally McBealová a The Ellen Show. V roce 2001 byla vybrána, aby hrála spolu s Seanem Pennem ve filmu Jmenuji se Sam, což je příběh mentálně postiženého muže, který bojuje o opatrovnictví své dcery (kterou hraje ona sama). Právě tato role z ní udělala nejmladší držitelku ceny Screen Actors Guild Award, jelikož v době, kdy toto ocenění obdržela, jí bylo pouhých 7 let.

2002–2003[editovat | editovat zdroj]

V roce 2002 ji Steven Spielberg obsadil do hlavní dětské role ve sci-fi seriálu Uneseni. Téhož roku se Dakota objevila ještě ve třech dalších filmech - hrála oběť únosu ve filmu 24 hodin, dále ve filmu Sweet Home Alabama hrála mladší verzi hlavní postavy Reese Witherspoonové a také hrála roli Katie ve filmu Hansel and Gretel. Obsadili ji i do dvou filmů v roce 2003 - a to do filmu Holky z lepší společnosti, kde hrála nervózní dítě, jehož chůvou byla Brittany Murphy, a dále do filmu Kocour, kde ztvárnila postavu Sally.

V tomto období ještě nadabovala tři animované pohádky – postavu Satsuki v anglické verzi pohádky My Neighbor Totoro, malou holčičku v seriálu Griffinovi a mladou Wonder Woman v jednom díle seriálu Justice League Unlimited.

2004–2005[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 hrála ve filmu Muž v ohni roli Pity - devítileté holčičky, která si získá srdce bývalého žoldnéře Denzela Washingtona, jehož rodiče Pity najmou, aby ji ochránil před únosci. Robert Ebert napsal, že je "profesionálka už ve svých 10 letech" a že "ztvárňuje postavy, které si umí získat srdce diváka".

V roce 2005 si společně Robertem De Nirem zahrála ve filmu Hra na schovávanou. Film byl ve většině případech kritizován a kritik Chuck Wilson ho nazval fascinujícím setkáním sobě rovných - "když dítě (Dakota) vyzve mistra (De Niro) ke hře "kdo mrkne dřív", mistr může samosebou mrknout první". Menší roli také obdržela ve filmu Nine Levels, kde hrála v nepřetržité devítiminutové scéně spolu s herečkou Glenn Closeovou, která o ní později prohlásila: „Dakota má rozhodně vyzrálého ducha. Patří mezi ty výjimečné lidi, kteří se vyskytují pouze jednou za čas.“ V téže době nadabovala postavičku v animovaném filmu Koralína.

Koncem října roku 2004 dotočila film Snílek, kde spolu s ní hrál i herec Kurt Russel. Kurt prohlásil: „Byl jsem Dakotiným výkonem velmi ohromen. Garantuji vám, že jde o nejlepší herečku, se kterou jsem kdy pracoval nebo pracovat budu.“ Její další film v tomto období byl film Válka světů, kde hrála po boku Toma Cruise. Tento film i film Snílek obdržely výborné kritiky. Režisér filmu Válka světů Steven Spielberg ji pochválil za to, jak "rychle dokáže porozumět situaci, jak rychle ji umí posoudit a jak chytře by ona reagovala, kdyby to byla skutečnost".

Po dotočení Války světů začala ihned natáčet film Šarlotina pavučinka. Dotočila ho v Austrálii roku 2005. Producent filmu Jordan Kerner řekl: „Dakota byla tak zapálená do své role ve filmu Válka světů, že jsme prostě přestali hledat jinou mladou herečku. Nenašli bychom žádnou, která by se jí mohla rovnat.“

2006–2007[editovat | editovat zdroj]

V létě roku 2006 pracovala na filmu Hounddog, jenž byl popisován v novinách jako "ponurý příběh o týrání, násilí a pochlebování Elvise Presleyho na jižanském venkově". Její rodiče byli kritizovaní, že dovolili své dceři hrát ve filmu scénu, kde byla znásilněna. Nicméně ona sama reagovala slovy: „Nebylo to skutečné. Je to film a říká se tomu hraní.“ V témže roce byla ve svých 12 letech oslovena akademií Academy of Motion Picture Arts and Sciences, aby se stala jejím plnohodnotným členem, a tím se vlastně stala i nejmladším členem této akademie vůbec.

Její jmění v roce 2006 činilo 4 miliony dolarů, což ji na seznamu top-milionářů v časopise Forbes činilo čtvrtou v kategorii pod 21 let.

V březnu a dubnu roku 2007 natáčela film Fragments-Winged Creatures spolu s Kate Beckinsale, Guyem Pearcem, Joshem Hutchersonem, Forestem Whitakerem a Jennifer Hudson. Hrála roli Anne Hagen, což byla holčička která svědčila proti vrahovi svého otce a nakonec se stala křesťankou. Téhož roku natočila krátký třídenní film Cutlass, který režírovala Kate Hudson.

Od září do prosince roku 2007 točila film Push, což byl film o skupince Američanů majících telepatické a jasnovidecké schopnosti, které musí skrývat před americkou vládní agenturou v Hongkongu.

2008–2009[editovat | editovat zdroj]

V lednu roku 2008 začala natáčet film Tajný život včel. Film byl zasazen do prostředí v Jižní Karolíně do roku 1964 a vypráví příběh o Lily Owensové (Dakota), která uteče spolu se svou pečovatelkou - Jennifer Hudson - (rovněž její jediná kamarádka) od svého osamělého života a problémového vztahu se svým otcem do Jižní Karolíny, kde se jich ujme podivínské trio včelařek (Queen Latifah, Sophie Okonedo a Alicia Keys). Její další role byla role Jane Volturi ve filmu Twilight sága: Nový měsíc, což je zfilmovaný román Stephenie Meyerové.

2010–2012[editovat | editovat zdroj]

Hrála Jane Volturi i v pokračování Twilight ságy: Nový měsíc, a to v Twilight sága: Zatmění.

Její další role byla ve filmu The Runaways, kde si po boku Kristen Stewartové, Stelly Maeve a Scouta Taylor-Comptona zahrála roli Cherie Currie, což je hlavní zpěvačka skupiny The Runaways.

Na začátku roku 2011 hrála v pokračování Twilight ságy: Zatmění, a to v Twilight sága: Rozbřesk, kde opět hrála Jane Volturi.

Měla hrát hlavní roli ve filmu Zůstaň se mnou, ale nakonec z projektu odstoupila. V prosinci roku 2010 prohlásila, že nebude hrát v žádném filmu hlavní role, dokud neodmaturuje na střední škole.

Po maturitě přijala nabídku na hraní ve filmu Královská noc, kde hrála princeznu Margaretu. S Emmou Thompson si zahrála ve filmu Effie Gray.

2012–současnost[editovat | editovat zdroj]

V srpnu roku 2012 přijala nabídku na roli Deny Brauer v thrillerovém filmu Noc přichází, po boku Jesseho Eisenberga. V lednu 2013 byla obsazena do role Beverly Aadland ve filmu Poslední láska Robina Hooda. Později toho roku přijala roli Olivie ve filmu Franny. V únoru 2014 propůjčila svůj hlas do animovaného filmu Pírkovo dobrodružství. V květnu 2015 přijala roli ve filmu Every Secret Thing, inspirovaného novelou Laury Lippman. V roce 2015 také přijala roli do filmu Brimstone. Natáčení začalo 15. června.


Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 úspěšně zakončila studium na střední škole Cambell High School ve městě Studio City v Kalifornii. Na škole patřila do týmu roztleskávaček a byla i dvakrát zvolená královnou plesu. V letech 2011–2014 navštěvovala univerzitu Gallatin School of Individualized Arts, která spadá pod New Yorskou univerzitu, kde se specializovala na ženské studie se zaměřením na zobrazení žen ve filmu a kultuře.

V lednu roku 2012 podepsala smlouvu s agenturou William Morris Endeavor, čímž potvrdila konec desetileté spolupráce s agenturou Osbrink. V dubnu 2014 opět změnila agenturu a je nyní reprezentována agenturou Creative Artists Agency.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2001 Father Xmas Clairee Krátký film
Tomcats Malá holčička v parku
Jmenuji se Sam Lucy Diamond Dawson Dakotina mladší sestra Elle Fanning hrála mladší verzi Lucy
2002 Uneseni Allie Keys Televizní seriál, Dakotina mladší sestra Elle Fanning hrála mladší verzi Allie
24 hodin Abigail Jennings, "Abbie"
Holka na roztrhání malá Melanie
Hansel and Gretel Katie
2003 Holky z lepší společnosti Lorraine Schleine
Kocour Sally Walden
Kim Possible: A Sitch in Time malá Kim (hlas)
2004 Muž v ohni Lupita Martin Ramos - "Pita"
My Neighbor Totoro Satsuki Kusakabe (hlas)
In the Realms of the Unreal Vypravěč (hlas)
2005 Hra na Schovávanou Emily Callaway
Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch Lilo (hlas)
Nine levels Maria
Válka světů Rachel Ferrier
Snílek Cale Crane
2006 Šarlotina pavučinka Fern Arable Dakotina mladší sestra Elle Fanning hrála mladší verzi Fern
2007 Hounddog Lewellen
Cutlass Lacy Krátký film
2008 Tajný život včel Lily Owens
2009 Koralína a svět za tajnými dveřmi Koralína Jonesová (hlas)
Push Cassie Holmes
Fragments – Winged Creatures Anne Hagen
Twilight sága: Nový měsíc Jane Volturi
2010 The Runaways Cherie Currie
Twilight sága: Zatmění Jane Volturi
2011 Twilight sága: Rozbřesk, část 1 Jane Volturi
2012 Twilight sága: Rozbřesk, část 2 Jane Volturi
Motelové pokoje Annie James
Teď a tady Tessa Scott
2013 Noc přichází Dena Brauer
Poslední láska Robina Hooda Beverly Aadland
2014 Very Good Girls Lilly Bergerová
Effie Grayová Euphemia 'Effie' Gray
Every Secret Thing Ronnie Fulleer
Pírkovo dobrodružství Delf (hlas)
2015 Franny Olivia
2016 Americká idyla Merry Levov
Brimstone Liz
2017 Viena and the Fantomes Viena
Zygote Barklay krátkometrážní film
Zůstaň nablízku Wendy
2018 Debbie a její parťačky Penelope Stern
2019 Tenkrát v Hollywoodu Lynette „Squeaky" Fromme
2023 Equalizer 3: Poslední kapitola Emma Collins
2024 Strážci Mina postprodukce

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2000 Pohotovost Delia Chadsey díl: „The Fastest Year“
Ally McBealová Ally (5 let) díl: „The Musical, Almost“
Křižovatky medicíny Edieho holka díl: „Misconceptions“
Kriminálka Las Vegas Brenda Collins díl: „Blood Drops“
Advokáti Alessa Engel díl: „The Deal“
Všichni starostovi muži Cindy díl: „Toy Story“
2001 Malcolm v nesnázích Emily díl: „New Neighbors“
The Fighting Fitzgeralds Marie pilot
Griffinovi Malá dívka (hlas) díl: „To Love and Die in Dixie“
The Ellen Show malá Ellen díl: „Missing the Bus“
2002 Unesení Allie Keys miniseriál, 10 epizody
2004 Justice League Unlimited malá Wonder Woman (hlas) díl: „Kids' Stuff“
Přátelé Mackenzie díl: „The One with Princess Consuela“
2018–2020 Psychiatr Sara Howard hlavní role
2022 První dáma Susan Ford
2024 Ripley Marge Sherwood

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online.
  2. Dakota Fanning in 'Twilight': Good girl plays bad [online]. NJ.com. Dostupné online. 
  3. STEIN, Joel. The Million-Dollar Baby. www.time.com. Time, February 27, 2005. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-30. 
  4. Interview: Dakota Fanning [online]. lifeteen.com [cit. 2006-07-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne September 28, 2007. 
  5. Dakota Fanning's Religion and Political Views [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]