Dafydd Davis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dafydd Davis
Narození20. století
Povoláníatlet
Oceněníčlen Řádu britského impéria
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dafydd Davis, celým jménem Dafydd Caradog Davis, je velšský projektant stezek pro terénní cyklistiku, tvůrce některých britských destinací pro terénní cyklistiku mezi něž patří také Coed-y-Brenin. V Česku projektoval Singltrek pod Smrkem (v Jizerských horách).

V roce 2004 obdržel od britské královny vyznamenání MBE (Řád britského impéria) za zásluhy v oboru lesnictví.

Život[editovat | editovat zdroj]

Reprezentoval Wales v horském běhu, věnuje se horolezectví. První příležitost k rozvoji stezek pro terénní cyklistiku dostal v polovině 90. let 20. století v Coed-y-Brenin v severním Walesu, když u lesnické komise dostal na starost rekreační využití lesních pozemků. Měl za úkol zvýšit turistický ruch v oblasti Snowdonie silně postižené nezaměstnaností po utlumení hornické činnosti. Rozpočet pro tvorbu rekreační infrastruktury byl omezený a tak při stavbě udržitelných stezek inovativně využíval pomoc dobrovolníků, mládežnických organizací a armády. Nové stezky v lese získaly věhlas, protože pro terénní cyklistiku nabízely excelentní podmínky. To mu otevřelo další možnosti financování výstavby stezek jak v Coed-y-Brenin, tak v dalších čtyřech oblastech Walesu.

Od roku 2004 působí jako projektant na volné noze. Projektoval destinace v Británii, ČR a v Irsku. Na rozvoji stezek pracoval také v Kanadě, Japonsku, Izraeli a Austrálii. Je zastáncem strategického plánování, které propojuje projektování stezek s tvorbou dokumentů a strategií, které na národní úrovni definují strategii pro další rozvoj na základě aktéry schválených kriterií.

V současnosti od návrhu destinací stále více se věnuje k tvorbě strategických dokumentů a studií v oblasti rekreačního využití krajiny.