Dům umění města Brna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům umění města Brna
Hlavní budova na Malinovského náměstí
Hlavní budova na Malinovského náměstí
Vznik1945
Právní formapříspěvková organizace
SídloMalinovského náměstí 652/2, Brno, 602 00, Česko (Dům umění města Brna)
Souřadnice
Oficiální webwww.dum-umeni.cz
Datová schránka7mukj99
IČO00101486 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům umění města Brna (DUmB) je brněnská výstavní instituce typu Kunsthalle zaměřená na prezentaci současného výtvarného umění. Je příspěvkovou organizací statutárního města Brna.

Hlavní budova DUmB s ředitelstvím se nachází v centru města na Malinovského náměstí č. 2. Pod DUmB spadá také Dům pánů z Kunštátu na Dominikánské ulici č. 9 a jeho součást Galerie G99. Od prosince 2023 zde sídlí Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno (VKB), které původně od roku 2018 bylo umístěno v suterénu hlavní budovy. Ředitelkou organizace je od března 2013 Terezie Petišková.[1][2]

Historie a budovy[editovat | editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Část obsahu této stránky, přístupná nyní pouze v její historii, byla odstraněna kvůli podezření z porušení autorských práv, neboť se nápadně podobá textu z:

https://www.dum-umeni.cz/historie/t8314
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Odstraněný text bez vysvětlení neobnovujte. Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence GFDL a licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle GFDL a CC BY-SA 3.0. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude po týdnu posouzeno jeho odstranění. Jestliže si nevíte rady, navštivte prosím stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
{{subst:copyvio autor|Dům umění města Brna|2=https://www.dum-umeni.cz/historie/t8314}} --~~~~
případně použijte pro nové přispěvatele:
{{subst:copyvio nováček|Dům umění města Brna|2=https://www.dum-umeni.cz/historie/t8314}} --~~~~
a vložte sem:
* [[Dům umění města Brna]] z [https://www.dum-umeni.cz/historie/t8314] --~~~~

Dům pánů z Kunštátu[editovat | editovat zdroj]

Od prosince 2023 zde vedle výstavních sálů v 1. patře sídlí Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno (VKB), původně umístěné v suterénu hlavní budovy na Malinovského náměstí. Kromě toho je v přízemí od listopadu 2023 obchůdek Polagraph, který zároveň plní funkci pokladny a prodejny publikací DUmB.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Po celou dobu své existence působil Dům umění jako Kunsthalle bez vlastních sbírkových fondů; do roku 2020 se zde uskutečnilo přes dva tisíce výstav s akcentem na výtvarné umění 20. století a současnou aktuální uměleckou scénu domácí i evropské provenience. Svým programem a realizovanými výstavami tvoří důležitou součást kulturní historie nejen města Brna, ale i mezinárodního kontextu výtvarné kultury vůbec.

Ředitelé od roku 1945[editovat | editovat zdroj]

Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno[editovat | editovat zdroj]

Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno (VKB) je prostor pro výzkum, experiment a neformální vzdělávání v oblasti umění nových médií. Tvoří jej studijní archiv Woodyho a Steiny Vašulkových, expozice jejich vybraných děl a studovna. Pořádá přednášky, výstavy, koncerty, dílny a semináře. V říjnu 2018 byla za účasti manželů Vašulkových v suteréních prostorách DUmB slavnostně zahájena činnost centra, jehož posláním je uchovávat a zprostředkovávat tvorbu uměleckého páru Steiny a Bohuslava Woodyho Vašulky a rozvíjet jejich odkaz.[3] V prosinci 2023 se centrum přestěhovalo do 1. patra Domu pánů z Kunštátu.

Cena Jindřicha Chalupeckého[editovat | editovat zdroj]

Cena Jindřicha Chalupeckého se v této instituci konala od roku 2002 do roku 2012 každé dva roky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLÍNKOVÁ, Eliška. Koryčánek udělal spoustu práce, říká nová šéfka Domu umění v Brně. iDNES.cz [online]. 2012-12-21 [cit. 2023-03-02]. Dostupné online. 
  2. Ředitelkou Domu umění zůstává Terezie Petišková [online]. Brno: Tiskové středisko města Brna, 2024-04-03 [cit. 2024-04-08]. Dostupné online. 
  3. Oficiální stránky Vašulka Kitchen Brno [online]. [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]