Dívka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Děva. O slovanské bohyni pojednává článek Devana.
Dívka v newyorském Central Parku
Johannes Vermeer: Dívka s perlou (asi 1665)

Dívka neboli děvče je označení pro nedospělou, dospívající či mladou dospělou ženu.

Přeneseně slovo označuje intimní přítelkyni, milenku. Nářečně znamená služebnou či děvečku.[1]

Hovorový (obecněčeský) výraz pro dívku je holka, zdrobněle holčička, knižní výraz pro mladou ženu je děva. Mezi nářeční pojmenování patří děvčica na Slovácku a cérka na Valašsku, děvucha ve Slezsku, divčka v západních Čechách, hůdě v jižních Čechách, ďouče v Podorlicku a ďůče v Podkrkonoší.[2]

Ve vývoji ženy označuje obvykle období od předškolního věku po období pohlavního dospívání, puberty. Během ní se dívkám rozvíjejí pohlavní orgány a druhotné pohlavní znaky, zejména se zvětšují prsy a roste pubické ochlupení. Hlavní znakem pohlavní dospělosti ženy je počátek ovulace umožňující plodnost, která se projevuje první menstruací. Z hlediska práva je dívka považována za dítě, po dosažení určitého věku pak případně za mladistvou a po dosažení plnoletosti se stává dospělou ženou.

Zastaralý výraz pro dívku je „panna“, který označuje sexuálně neaktivní dívku či ženu, která ještě neměla pohlavní styk. Ve významu mladé dospělé ženy se slovo dívka používá jako synonymum pro slečnu, tedy ženu, která nevstoupila do manželství.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Dívka je zdrobnělina výrazu děvka označujícího prvotně "sloužící na vsi", později promiskuitní ženu či prostitutku. Slovo je známé ve všech slovanských jazycích, praslovanské děvъka je odvozeno od výrazu děva s prvotní významem "nemluvně ženského pohlaví", zpodstatnělého praindoevropského příčestí *doiwā (sající).[3]

Holka má původ v přechýlení slova hoch, které vzniklo zkrácením z „holobrádek“, „ten, co má bradu ještě bez vousů“.[4]

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Po celém světě žije okolo 2,18 miliardy lidí mladších 18 let (UNICEF, 2004), z toho okolo 1 miliardy jsou dívky. Od 18. století je přirozený poměr novorozených děvčat a chlapců 1,000 : 1,050.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dziewczyna na polské Wikipedii.

  1. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo dívka. 
  2. Český jazykový atlas. Díl 1. Praha: Academia, 1992. ISBN 80-200-0014-3. Heslo děvče, s. 68–70. 
  3. BORYŚ, Wiesław. Etymologický slovník polského jazyka. Krakov: Wydawnictwo Literackie, 2005. ISBN 83-08-03648-1. (polsky) 
  4. Josef Holub – Stanislav Lyer: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím (1967)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]