Díogenés z Seleukeie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Díogenés z Seleukeie
Narození240 př. n. l.
Seleukia
Úmrtí150 př. n. l. (ve věku 89–90 let)
Povolánífilozof, astrolog a diplomat
Funkcescholarch of the Stoic school (do 150 př. n. l.)
velvyslanec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diogenes[pozn. 1] z Seleukeie (asi 240, Seukeia v Babylonii150 př. n. l.), též zvaný Babylonský byl řecký filozof, představitel stoické školy, žák Chrýsippa ze Soloi.

Roku 1565 přišel spolu s peripatetikem Kritolaem z Fasélidy a Karneadem (kterého prý vyučoval v dialektice) do Říma, kde se zasloužil o popularizaci stoicismu mezi římskou aristokracií. Napsal několik spisů: o dialektice, o hlase, o urozenosti, o zákonech atd. Učil, že duše sídlí v srdci a život duševní je podmíněn oběhem krve. Přemýšlel a psal o vzniku a povaze hlasu, jejž považoval za náraz vzduchu. Jako duše člověka obkličuje, tak prý i bůh celý svět objímá. Pochyboval o závěrečném shoření světa, o dobru tvrdil, že je absolutní a samo v sobě poznatelné. Zabýval se i astrologií a divinací. Jeho nejvýznamnějším žákem byl Panaitios.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Platná Pravidla českého pravopisu z roku 1993 (akademické vydání, ISBN 80-200-0475-0, str. 383) uvádějí, že se toto jméno má psát Diogenes (tedy všechny samohlásky krátké). Stejný údaj se nalézá v Internetové jazykové příručce. V Encyklopedii antiky (1973) a ve Slovníku antické kultury (1974) je používán tvar Diogenés (poslední samohláska dlouhá).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]