Cyateotvaré

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCyateotvaré
alternativní popis obrázku chybí
Cyatea Cyathea medullaris
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídakapradiny (Polypodiopsida)
Řádcyateotvaré (Cyatheales)
A.B.Frank, 1877
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cyateotvaré (Cyatheales) je řád zahrnující starobylé stromovité kapradiny, které se na Zemi vyskytují již od jury. Jejich stonek druhotně netloustne, ale je poměrně dost zpevněn sklerenchymatickými pochvami a také zbytky řapíků. Listy jsou většinou zpeřené a mohou dosahovat délky až šesti metrů. Vyskytují se hlavně v horských tropech na jižní polokouli. Sporangia krátce stopkatá, nebo přisedlá, se šikmým anulem.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Někdy se sem řadí také řád Dicksoniales, což jsou stromy nebo byliny s většinou velkými zpeřenými listy, pokrytými chlupy přecházejícími v úzké pleviny. Sporangia jsou stopkatá s úzkým a šikmým anulem, sdružená při okraji listů.

  • Čeleď diksoniovité (Dicksoniaceae): většinou stromovité rostliny s kmenem pokrytým zbytky odumřelých listů a trichomy, nikoli však plevinami. Listy jsou velké a bohatě zpeřené. Objevují se v juře a zvláště v křídě, ale i v pozdějších dobách až do recentu. Rozšířené hlavně v tropech jižní polokoule.
    • diksonie antarktická (Dicksonia antarctica): rostlina s až 4 metry vysokým kmenem a až 2 metry dlouhými 2x zpeřenými listy. Nachází se v oblasti Austrálie a Tasmánie.
    • Cibotium schidei: kmen až 5 metrů vysoký s velkými převislými listy, které mohou dorůstat délky až 4 metry. Oblastí výskytu je Mexiko.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]