Cut-through switching

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cut-through switching je v informatice metoda přeposílání datových rámců v počítačových sítích, pomocí které je dosahováno nejmenší latence (zpoždění). Switch začne s odesíláním přijímaného ethernetového rámce ještě před tím, než ho přijme celý. Dochází tak k výraznému snížení latence způsobené průchodem rámce switchem.

Popis činnosti[editovat | editovat zdroj]

Metoda cut-through začne s odesíláním ve chvíli, kdy je známa MAC adresa příjemce. Vzhledem k tomu, že adresa příjemce je v ethernetovém rámci hned na začátku, je zpoždění způsobené průchodem rámce skrze switch pouze 7+1+6 oktetů (preambule, SFD, MAC adresa příjemce). Cut-through znatelně snižuje latenci síťového provozu mezi odesílatelem a příjemcem, avšak doručeny jsou i poškozené rámce. Data jsou switchem při metodě cut-through přijímána a odesílána jako kontinuální proud dat. Proto může být tato metoda použita jen tam, kde je rychlost výstupního rozhraní menší nebo rovna rychlosti vstupního rozhraní, protože by po chvíli nebyla k dispozici data pro odeslání. Problém latence se snižuje se zvyšující se velikostí přenosových rychlostí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Metoda cut-through byla jednou z důležitých vlastností IP sítí, které využívaly ATM a je také velmi populární v sítích InfiniBand díky tomu, že jsou tyto sítě často používány tam, kde hraje hlavní roli malé zpoždění (clustery superpočítačů).

Tato technologie byla vyvinuta v Silicon Valley firmou Kalpana (později převzatá společností Cisco),[1] která jako první představila roku 1990 první ethernetový switch.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cisco to Acquire Kalpana, Leading Ethernet Switching Company [online]. Cisco Systems, Inc. [cit. 2011-01-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-18. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cut-through switching na anglické Wikipedii.