Curve25519

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Curve25519 je pojmenovaná eliptická křivka standardizovaná od roku 2016 (spolu s křivkou Curve448) Komisí pro technickou stránku Internetu (IETF) v RFC 7748[1] pro Diffieho-Hellmanovu výměnu klíčů nad eliptickou křivkou v prostředí Internetu. Kromě řady knihoven implementujících TLS ji využívá celá řada dalších různých programů a protokolů, mimo jiné Secure Shell, GNU Privacy Guard nebo Tor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křivku zveřejnil poprvé v roce 2005 Daniel J. Bernstein, který k ní také nabídl jako volné dílo i referenční implementaci. Jejímu rozšíření výrazně pomohlo odhalení pravděpodobných kleptografických zadních vrátek v Dual EC DRBG v roce 2013, které u odborné veřejnosti do značné míry znevěrohodnilo všechny křivky, které dříve schválil Národní institut standardů a technologie (NIST) Spojených států amerických, protože stejně jako u Dual_EC_DRBG stála u jejich zrodu také Národní bezpečnostní agentura (NSA) Spojených států amerických, která má zájem na čtení šifrované komunikace.

Definice[editovat | editovat zdroj]

Křivka je definována rovnicí

nad konečným tělesem GF(), kde je prvočíslo. V této formě se jedná o takzvanou Montgomeryho křivku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LANGLEY, Adam; HAMBURG, Mike; TURNER, Sean. Elliptic Curves for Security. Request for Comments [online]. Leden 2016. Dostupné online. ISSN 2070-1721. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]