Cserszegtomaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cserszegtomaj
Cserszegtomaj – znak
znak
Cserszegtomaj – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaZala
OkresKeszthely
Cserszegtomaj
Cserszegtomaj
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,60 km²
Počet obyvatel2 765 (2011)
Hustota zalidnění219,4 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.cserszegtomaj.hu
PSČ8372
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cserszegtomaj je malá obec v župě Zala v Maďarsku. Rozkládá se na ploše 12,60 km² a v roce 2011 zde žilo 2 765 obyvatel.[1] Vznikla v roce 1846 spojením obcí Cserszeg a Tomaj, přičemž první písemná zmínka o Tomaji pochází v roce 1357.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Místo Czerszegtomaj má rozlohu 12,6 km2 a nachází se mezi Keszthely a Rezi, v severozápadním regionu Balaton, v malé oblasti Hévíz. Keszthely hory jsou na severovýchodě. Cserszegtomaj je 4 km od jezera Balaton a 3 km od lázní Hévíz.

Název[editovat | editovat zdroj]

Obec se skládá ze dvou městských center, Cserszeg a Tomaj. Místo je poprvé zmíněno v listinách jako Tomaj v roce 1357. V roce 1846 byla místa sjednocena a vznikla obec Cserszegtomaj (cser znamená turecký dub, szeg znamená pero; Tomaj je kmen, který se zde usadil).

Obec se skládá ze dvou městských center, Cserszeg a Tomaj. Cser znamená dub a szeg pero. Tomaj je kmen, který se zde usadil.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Hlavní památkou Cserszegtomaje je chráněná přírodní oblast Fontánová jeskyně. Jde o jeskynní systém, jenž se skládá z různých hal a chodeb, který objevil Lajos Tóth v roce 1930. Mezi další památky patří arboretum, doly Ochre a Calcine, Evropské náměstí, kostel Cserszegtomaj, kaple Saint Ann, Zámecké divadlo a rozhledna Margit.

Díky mnoha památkám inspiroval Cserszegtomaj řadu umělců.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]