Crusader (tank)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cruiser Tank Mk VI Crusader
Typ vozidlaKřižníkový tank
Země původuSpojené království
Historie
VýrobceNuffield Mechanizations and Aero Ltd
Návrh1939/1940
Období výroby1940–1943
Vyrobeno kusů5 300
Ve službě1941–1945
Základní charakteristika
Posádka3–5
Délka5,97 m
Šířka2,77 m
Výška2,24 m
Hmotnost20 t
Pancéřování a výzbroj
Pancéřování26–51 mm
Hlavní zbraňKanón 2-pdr OQF ráže 40 mm nebo 6-pdr OQF ráže 57 mm
Sekundární zbraně2× kulomet Besa ráže 7,92 mm
Pohon a pohyb
MotorNuffield Liberty L-12
Síla motoru340 hp
Odpruženípodvozek Christie
Max. rychlost42 km/h na silnici
Poměr výkon/hmotnost17,8 hp/tunu
Dojezd322 km
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tank, Cruiser, Mk VI nebo A15 Crusader byl jeden z hlavních křižníkových tanků britské armády během druhé světové války.

Jeho vývoj probíhal roku 1939 souběžně s tankem Covenanter podle stejného zadání u společnosti Nuffield. Korba tanku Crusader se vyznačovala velice nízkou siluetou. Jednotlivé pancéřové pláty byly spojovány nýty. Podvozek typu Christie sestával na každé straně z napínacího kola vpředu, pěti pojezdových kol a pohonného kola vzadu. Tank byl osazen motorem Liberty o výkonu 340 HP. I když měl poměrně příznivý měrný tlak na půdu, měl tendenci se v měkkém terénu bořit. Prostor řidiče se nacházel v pravé přední části korby, vlevo byla umístěna nízká věžička vybavená kulometem Besa ráže 7,92 mm, kterou ovládal střelec – mechanik. Věž tanku, která byla ovládána hydraulicky, byla osazena kanónem ráže 40 mm a koaxiálním kulometem Besa ráže 7,92 mm. K zamíření kanónu měl střelec k dispozici teleskopický zaměřovač, nabíječ s velitelem byli vybaveni dvěma periskopy a dvěma průzory po stranách věže. Celkem bylo vyrobeno 5300 tanků Crusader.

Typy tanků[editovat | editovat zdroj]

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader I“

Základní verze.

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader ICS“

Kanón ráže 40 mm (2 pdr) nahrazen houfnicí ráže 94 mm pro přímou palebnou podporu.

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader II“

Došlo zesíleno pancéřování korby a věže. Byla odstraněna věžička s kulometem Besa ráže 7,92 mm.

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader IICS“

Kanón ráže 40 mm (2 pdr) nahrazen houfnicí ráže 94 mm pro přímou palebnou podporu.

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader III“

Crusader III měl zesílené pancéřování a modifikovanou, prodlouženou věž. V ní byl uložen kanón ráže 57 mm (6 pdr) a koaxiální kulomet Besa ráže 7,92 mm. Prostor uvnitř věže byl po montáži tohoto kanónu natolik stísněný, že byla osádka redukována pouze na střelce a velitele, který zároveň plnil funkci nabíječe. Nebyla instalována ani původní věžička s kulometem Besa ráže 7,92 mm.

  • Cruiser Tank Mk.VI „Crusader AA“

Několik tanků Crusader III bylo upraveno na samohybná protiletadlová děla. Původní věž byla odstraněna, na jejím místě byl instalován protiletadlový kanón Bofors ráže 40 mm, chráněný pouze štítem. Později byl kanón ráže 40 mm nahrazen dvojicí kanónů Oerlikon ráže 20 mm v nové, plně uzavřené věži.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Crusader ve službách polské 1. obrněné divize, 1943

Tanky Crusader trpěly častými závadami pohonu, docházelo zejména k častému praskání hřídelí ventilátorů a následnému přehřátí motoru. Ventilace tanku byla velmi špatná, při použití kulometu v přední věžičce byl tank zaplněn nesnesitelným zápachem. Crusadery byly díky nízké siluetě a vysoké pohyblivosti dobrým tankem pro útočné operace. Crusadery rychle pronikaly k nepříteli na vzdálenost pod 500 m, a ihned zahájily účinnou palbu. Na obranné boje se však kvůli slabému pancéřování nehodily. V letech 19411942 tvořily páteř britských tankových sil v Africe. K prvnímu nasazení došlo v červnu 1941 v boji o pevnost Capuzzo v rámci operace „Battleaxe“ – pokusu o záchranu Tobrúku. Z bojových operací byly staženy až v roce 1943, zbývající vozidla byla převedena do zálohy k výcvikovým jednotkám, používala je i Československá samostatná obrněná brigáda, několik tanků bylo nasazeno i v bojích v Itálii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]