Craig Armstrong

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Craig Armstrong
Základní informace
Narození29. dubna 1959 (64 let)
Glasgow
Povoláníhudební skladatel, hudební pedagog a skladatel filmové hudby
VydavatelAstralwerks
OceněníCena BAFTA za nejlepší filmovou hudbu (1997)
Cena BAFTA za nejlepší filmovou hudbu (2001)
Satellite Award for Best Original Score (2001)
Zlatý glóbus za nejlepší hudbu (2002)
důstojník Řádu britského impéria
Webcraigarmstrong.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Craig Armstrong (* 29. dubna 1959, Glasgow, Skotsko, Spojené království) je skotský hudební skladatel, důstojník Řádu britského impéria. Je celosvětově znám, především komponováním filmové hudby.

Za své práce získal mnoho ocenění, mimo jiné i cenu BAFTA, Zlatý glóbus nebo cenu Grammy. Jeho nejznámější práce se vztahují k filmům: Láska nebeská, Moulin Rouge!, Romeo a Julie, World Trade Center, Královna Alžběta: Zlatý věk a dalším.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V letech 19771981 vystudoval komponování a hru na klavír na anglické Royal Academy of Music. V té době získal první ze svých ocenění – cenu Charlese Lucase za komponování hudby. Po ukončení svých studií, v roce 1984, pracoval jako specialista na hudbu a tanec ve Strathclyde Regional Council. V letech 19942002 pracoval pro Královskou Shakespearovskou společnost, která mu zadala práci napsat hudbu pro krátký film Broken Heart. V roce 2001 obdržel ocenění BAFTA, Zlatý glóbus, Cenu Amerického filmového institutu, World Soundtrack Award a Golden Satellite Award za hudbu k muzikálu Moulin Rouge!. Stal se velmi populárním a pracoval již s takovými umělci jako Madonna, U2, Luciano Pavarotti nebo Massive Attack.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]