Couesnon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Couesnon
Základní informace
Délka toku97.8 km
Průměrný průtok7,1 (Antrain) m³/s
SvětadílEvropa (Francie - Pays de la Loire, Bretaň, Normandie)
Pramen
Ústí
Protéká
Fougères, Antrain, Pontorson
Úmoří, povodí
levé přítoky: Talmout , pravé přítoky: Nançon, Minette, Loisance, Guerge
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Couesnon (bretonsky Kouenon) je malá pobřežní říčka pramenící poblíž vodní nádrže Vézins, u obce Saint-Pierre-des-Landes v departmentu Mayenne, která se vlévá do moře v zátoce Mont-Saint-Michel.

Tok[editovat | editovat zdroj]

Délka jejího toku je 97,8 km.[1] Přestože se z velké části nachází na severovýchodě Bretaně (Ille-et-Vilaine), její poslední kilometry vytváří hranici mezi Védovstvím Bretaňským a Vévodství Normandským.

Její koryto kdysi velmi nepravidelně měnilo svůj směr a inspirovalo úsloví: Couesnon ve svém bláznovství přesunulo Mont do Normandie.(Le Couesnon en sa folie[2] a mis le Mont en Normandie ), neboť Mont-Saint-Michel se dnes nachází na normandské části jejího dnešního ústí do moře. Hranice mezi l'Ille-et-Vilaine a departmentem Manche se nachází dnes 4 kilometry od ústí řeky, jejíž velmi rozsáhlé bahniště se zaneslo pískem nebo bylo ucpáno a upraveno lidmi, aby mohl být průtok regulován.

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

Couesnon, Sée a Sélune se podílí na utváření zátoky Mont-Saint-Michel. U břehů se usazuje obrovské množství sedimentů, které vytváří rozsáhlé poldery.

Couesnon, i Sée a Sélune původně zajišťovaly odnášení písku a bahna na širé moře, avšak v 19. století byla říčka Couesnon zregulována, aby byl učiněn konec jejím častým změnám toku, které erodovaly pobřeží. V roce 1969 byla postavena hráz. Tyto různé úpravy, jakož i přístupová hráz k Mont-Saint-Michel jen zrychlily zanesení oblasti bahnem. Aby se zamezilo tomu, že Mont Saint Michel zcela přestane být považován za ostrov, předpokládá se, že bude hráz nahrazena přístupovým viaduktem a přehrazení Couesnonu se bude upraveno tak, aby mohla znovu plnit úlohu odnášení sedimentů do moře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato řeka se stala hranicí mezi Bretaní a Normandií v roce 1009. Předtím to byla Sélune[3] (mezi lety 933 a 1009). O několika desetiletí později došlo k tomu, že změnila směr svého toku, a tak se Mont Saint Michel ocitl v Normandii. Ten však byl určitě normandský také 29. 4. 1204, kdy byl dobyt Filipem II. Augustem a Guyem z Thouars, pokud ovšem změna toku Couesnonu není jen mýtem a Mont Saint Michel nebyl normandský už od roku 1009.

Couesnon byla dlouho psána Coesnon, jak uvádí například Grand vocabulaire françois z roku 1768.

Tapisérie z Bayeux zmiňuje latinský středověký název řeky: Cosnonis.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couesnon na francouzské Wikipedii.

  1. http://services.sandre.eaufrance.fr/Courdo/Fiche/client/fiche_courdo.php?CdSandre=J0--0150#bogus
  2. Vesnice na pravém břehu
  3. Hourlier, Dom Jacques, «Les sources écrites de l’histoire montoise avant 966», in Millénaire monastique du Mont-Saint-Michel, Raymonde Foreville (éd.), t. 2, Vie montoise et rayonnement intellectuel, Paris, Lethielleux, 1966, p. 13-28;

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]