Coswig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Coswig
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
Coswig – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška118 m n. m.
Časové pásmoUTC +1
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresMíšeň
Administrativní dělení5 městských částí (okrsků)
Coswig na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha25,9 km²
Počet obyvatel20 512 (2022)[1]
Hustota zalidnění792,6 obyv./km²
Etnické složeníNěmci 98,5 %[2]
Náboženské složeníprotestantství 13,3 %
římskokatolická církev 3,2 %[2]
Správa
Statusvelké okresní město
PrimátorThomas Schubert (nezávislý)
Oficiální webwww.coswig.de
Adresa obecního úřaduKarrasstraße 2
01640 Coswig
Telefonní předvolba03523
PSČ01640
Označení vozidelMEI, GRH, RG, RIE
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Coswig je velké okresní město v německé spolkové zemi Sasko. Leží na pravém břehu Labe na Saské vinné stezce mezi Míšní a Drážďanami. Náleží k zemskému okresu Míšeň a má přibližně 21 tisíc[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší městskou částí je Brockwitz, který byl poprvé zmíněn roku 1013 v kodexu listin „Codex diplomaticus Saxoniæ“. Roku 1571 byla obec a s ní i velká část kostela zničena požárem, zachovala se pouze věž kostela a její renesanční zakončení. Dnešní barokní podoba kostela vznikla v roce 1737. Brockwitzský kostel je dobrým výchozím bodem, odkud se můžete vydat na zážitkovou stezku Brockwitz nebo si prohlédnout faru s výstavou přibližující historii obce.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V centru města se nachází kostel Alte Peter-Pauls-Kirche (Starý kostel Petra a Pavla), který roku 1497 založil rytířský rod Karrassů. Se svou renesanční malířskou výzdobou a rekonstruovanými barokními varhanami patří mezi nejkrásnější saské venkovské kostely. V muzeu Karrasburg se návštěvníci seznámí s největšími zajímavostmi z historie města – jedná se o trvalou výstavu, kterou doplňují různé mimořádné výstavy. Nedaleko odtud se nachází Börse Coswig s neoklasicistním tanečním a koncertním sálem decentně zdobeným štukovými dekoracemi. Na parketu a na galerii po jeho obvodu místo pro více než 600 osob.

V Kötitzu se v malém krajinném parku nachází Villa Teresa – poklad a návštěvnický magnet. Na konci 19. století zde žili manželé a umělci Eugen d'Albert a Teresa Carreño a dnes se vila těší velké oblibě jako Centrum komorní hudby. Vedlejší budova byla roku 2013 společně s Lovosicemi, které jsou partnerským městem Coswig, rekonstruována a nyní nese název Casa Bohemica.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V sousední vinařské obci Sörnewitz projedete kolem nejrůznějších vinařství, kde tamní vinaři nabízejí místní produkty a je zde i malé národopisné muzeum. V údolních nivách řeky Labe se v těchto místech již řadu let pěstuje zdravá arónie. Vysoko nad obcí Sörnewitz se vypíná Boselspitze, která je nejvyšším vyhlídkovým bodem oblasti Spaargebirge a jejíž jižní svahy jsou porostlé vinnou révou.

Údolní nivou v Coswigu vedou trasy s nadregionálním významem, jako je Saská vinná turistická stezka, dálková turistická trasa od Baltského moře po údolí přehrady na Sále / Ostsee-Saaletalsperrenweg nebo Saská svatojakubská stezka. Přímo Coswigem prochází také Labská cyklostezka, která zde míjí například jezero Kötitz a kemp. Z Kötitzu se lze přívozem přepravit do Gauernitzu a využít zde síť cyklistických stezek na levém břehu Labe. Na severovýchod od centra města se rozkládají lesy Friedewald s romantickými rybníky, potoky, vyhlídkami a rozsáhlou sítí turistických cest a cyklostezek.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]
  2. a b Zensus 2011 [online]. Statistische Ämter des Bundes und der Länder [cit. 2018-11-07]. Dostupné v archivu. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]