Costa Book Awards

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Knižní cena The Costa Book Awards vznikla v roce 1971 pod názvem Whitbread Literary Awards. Od roku 1985 do roku 2006 nesla cena název Whitbread Book Award. V roce 2006, na které připadá 35. výročí ceny, se přejmenovala na Costa Book Awards (na základě převzetí sponzorství společností Costa Coffee, dceřiné společnosti firmy Whitbread).[1]

Každá kategorie má 3 porotce. Porota rozhodující o hlavní ceně Book of the Year Award se skládá z jednoho člena (jedná se o spisovatele) z každé poroty jednotlivých kategorií a dále ze čtyř dalších lidí (včetně předsedy poroty), ze světa literatury, kteří mají rádi čtení a jež sdílejí názory veřejnosti milující knihy. Ocenění jsou udělována nejen za velkou literární hodnotu, ale také za díla, jejichž čtení přináší zábavu a jejichž cílem je tuto zábavu zprostředkovat co nejširšímu publiku.

The Costa Book Awards jsou unikátní z mnoha důvodů, nejen díky tomu, že mají pět kategorií: First Novel, Novel, Biography, Poetry and Children's Book. Je to jediná britská cena, kde jsou porovnávány dětské knihy s knihami pro dospělé.

Od vzniku ceny došlo k ocenění širokého okruhu knih a autorů napříč všemi žánry. Celkovou cenu Book of the Year Award, od jejího prvního vyhlášení v roce 1985, vyhrálo 7 románů, 3 první romány, 5 životopisů, 5 sbírek poezie a jedna dětská kniha.

V únoru 2022 byla ocenění udělena po padesáté a bylo oznámeno, že tím cena končí a již udělována nebude.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Costa Book Awards | History, Winners, & Facts | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2023-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Costa book awards scrapped suddenly after 50 years. the Guardian [online]. 2022-06-10 [cit. 2023-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]