Corjova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Corjova
Poloha
Souřadnice
StátMoldavskoMoldavsko Moldavsko
Corjova
Corjova
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel3 231
Správa
Telefonní předvolba248
PSČMD-4817
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Corjova nebo Korževo (moldavsky: Corjova/Коржова; rusky: Коржево/Korževo; ukrajinsky: Коржова/Koržova) je sídlo na levém břehu Dněstru na východě Moldavska. Corjova má nevyjasněný status a nachází se v tzv. bezpečnostní zóně mezi Moldavskem a mezinárodně neuznanou Podněsterskou moldavskou republikou. Z pohledu Podněstří se jedná o Korževo, součást podněsterského města Dubossary, z pohledu Moldavska o samostatnou obec Corjova v rámci moldavského okresu Dubăsari. Moldavská strana pravidelně organizuje volby starosty obce Corjova (2007, 2011)[1], na což podněsterská strana opakovaně reagovala zatýkáním stávajících starostů a kandidátů[2][3]. Volby starosty roku 2011 se z bezpečnostních důvodů konaly v sousední obci Cocieri, která je pod kontrolou Moldavska. Kvůli nevyjasněné situaci se obec stává častým místem vzájemných provokací[4] a šarvátek mezi podněsterskou milicí a moldavskou policií.

V Corjově se narodil komunistický politik a bývalý prezident Moldavska Vladimir Voronin.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Молдавским "мэром" приднестровского микрорайона Коржево стал коммунист
  2. CORJOVA COUNCILOR HOSPITALIZED IN CHISINAU. transnistria.md [online]. [cit. 22-12-2011]. Dostupné v archivu pořízeném dne 27-09-2007. 
  3. Двое жителей села Коржево, арестованных приднестровской милицией, освобождены. ru.publika.md [online]. [cit. 2011-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-17. 
  4. Лидер Приднестровья освободил организаторов митинга под Дубоссарами