Conservatoire national des arts et métiers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Conservatoire national des arts et métiers
Logo univerzity
Logo
Motto
'Omnes docet ubique
(Učí všechny všude)
ZkratkaCNAM
Rok založení1794
Typ školyveřejná vysoká škola
Vedení
Prezident (CEO)Gérard Mestrallet
Ředitelka zřizující společnostiChristian Forestier
Počty akademiků
Ostatních studentů90 000
Akademických pracovníků1119 stálých, cca 8000 hostujících
Další informace
SídloPaříž
AdresaRue Saint-Martin, Francie
Zeměpisné souřadnice
http://www.cnam.fr/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Conservatoire national des arts et métiers (česky Národní konzervatoř umění a řemesel), zkráceně CNAM je francouzská veřejná vysoká škola technického zaměření se sídlem v Paříži v historické čtvrti Marais ve 3. obvodu. Škola založená v roce 1794 je určená především pro přípravu zaměstnanců v průmyslu a veřejných službách. Vedle hlavního pařížského sídla má škola na 150 kampusů v metropolitní Francii a zámoří a několik zahraničních center s celkovým počtem 90 000 studentů, především v Libanonu (3800 studentů), v Maghrebu a frankofonní Africe (4000) a také v Asii a Latinské Americe. Škola má minimálně jeden kampus v každém z 27 francouzských regionů. Na škole vyučuje 1119 stálých a 8 000 hostujících učitelů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Školu založil 10. října 1794 duchovní Henri Grégoire (17501831) v Paříži „pro zdokonalení národního průmyslu“. Conservatoire national des arts et métiers a École Polytechnique jsou dvě technické školy založené během Velké francouzské revoluce.

Abbé Grégoire se v roce 1795 stal spoluzakladatelem Francouzského institutu a v roce 1989 byly jeho ostatky u příležitosti 200. výročí Francouzské revoluce přeneseny do Pantheonu. Spoluzakladatelem školy se stal i matematik Alexandre-Théophile Vandermonde.

Škola byla umístěna v bývalém benediktinském převorství Saint-Martin-des-Champs. Dnes se zde nachází knihovna CNAM a Musée des arts et métiers.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Conservatoire national des arts et métiers je veřejná státní instituce vědeckého, kulturního a odborného charakteru, která má statut grand établissement. Patří do gesce ministerstva vyššího vzdělávání a má tři základní úkoly:

  • celoživotní vzdělávání
  • technologický výzkum a inovace
  • šíření vědecké kultury a techniky

CNAM a jeho Musée des arts et métiers každoročně uspořádá na 350 přednášek, výstav a konferencí. Konferencí se účastní na 50 000 účastníků, muzeum navštíví 200 000 návštěvníků, digitální knihovna zaznamená přes 530 000 dotazů.

Organizace výuky[editovat | editovat zdroj]

Škola je od roku 2010 rozdělena na čtyři výuková a výzkumná centra, která zahrnují dvě oblasti rozdělené do sedmi okruhů:

  • průmyslové vědy a informační technologie (měření, analýza a kvalita; inženýrství materiálů; inženýrství mechanických a elektrotechnických systémů; chemie, výživa, zdraví a životní prostředí; inženýrství staveb a energetiky; matematické inženýrství; informatika, elektronika, automatika a systémy)
  • management a společnost (účetnictví, kontrola a audit; ekonomie, finance, bankovnictví a pojišťovnictví; management, inovace, prognostika; právo, práce, zdraví; práce, orientace v zaměstnání, vzdělávání; kultura, informace, technika a společnost; města a území)

Vzdělávání na škole probíhá na seminářích, kolokviích a konferencích zahrnujících všechny oblasti od čisté matematiky a teoretické fyziky přes gnozeologii až po humanitní vědy.

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

Aplikovaný výzkum zahrnuje patenty, pokusy, licence, inovační postupy, přenos technologií, podnikový inkubátor aj. CNAM každoročně organizuje 23 výzkumných týmů, 25 habilitací, absolvuje zde 250 doktorandů a 900 diplomovaných inženýrů. Výzkum je ročně financován částkou 7 miliónů .

Výzkum a další spolupráce probíhá s mnoha veřejnými institucemi (Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives, Centre national d'études spatiales, Centre national de la recherche scientifique, Collège de France, École nationale d'administration, École normale supérieure, École Polytechnique, Institut national de la santé et de la recherche médicale, Institut national de recherche en informatique et en automatique, Pasteurův ústav, Laboratoire national de métrologie et d'essais, Lycée Louis-le-Grand, Pařížská observatoř, Office national d'études et de recherches aérospatiales) i soukromými společnostmi (Alcatel, Bull, Dassault, EDF, IBM, PSA Peugeot Citroën, Renault, Safran, Sanofi).

Síť CNAM[editovat | editovat zdroj]

CNAM zahrnuje celkem 150 výukových center v kontinentální i zámořské Francii a uskupených do 28 regionálních center a několik přidružených center v zahraničí – např. Libanon (od 1970), Španělsko (Zaragoza, od 2002), Německo (Darmstadt), Maroko, Švýcarsko, Haiti (ve spolupráci se Státní univerzitou Haiti), celkem se jedná o 32 partnerských zemí v Evropě, Maghrebu, Africe, na Blízkém východě, Asii a Latinské Americe.

Osobnosti na CNAM[editovat | editovat zdroj]

CNAM v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Škola je zmiňována v několika románech:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Conservatoire national des arts et métiers na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]