Common

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Common
Common (2018)
Common (2018)
Základní informace
Rodné jménoLonnie Rashied Lynn, Jr.
Jinak zvanýCommon“, „Common Sense
PřezdívkaCommon Sense
Narození13. březen 1972 (52 let)
USA Chicago, Illinois, USA
ŽánryHip hop, Middle-West rap
Povolánízpěvák, textař, herec
Aktivní roky1992 - dosud
VydavateléRelativity (1992-98)
MCA (1999-03)
GOOD Music / Geffen (2004-11)
Warner Bros. (2011-13)
ARTium / Def Jam (2014-nyní)
Příbuzná témataBone Thugs-n-Harmony, Pharrell, Will.i.am, Kanye West, Mary J. Blige
Významná dílaYeti: Ledové dobrodružství
The Odd Life of Timothy Green
LUV
Hell on Wheels
OceněníGrammy cena pro nejlepší R&B píseň (2002)
BET Award for Viewer's Choice (2003)
Grammy cena pro nejlepší R&B píseň (2003)
BET Award for Video of the Year (2003)
Cena Grammy za nejlepší rapové vystoupení dua nebo skupiny (2007)
… více na Wikidatech
Partner(ka)Erykah Badu (2000–2002)
Tiffany Haddish (2020–2021)
Jennifer Hudson (od 2023)
RodičeLonnie Lynn
Webthinkcommon.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lonnie Rashied Lynn, Jr. (* 13. března 1972), známý jako Common (a dříve jako Common Sense), je americký rapper a herec. Jedná se o dvojnásobného držitele prestižní ceny Grammy.

Biografie a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Raná léta[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve čtvrti South Side, Chicago roku 1972. Jeho rodiče se rozvedli roku 1978, po čem se jeho otec, bývalý hráč basketbalové ABA, odstěhoval do Denveru, Colorado. Dále vyrůstal s matkou, ale stále se stýkal i se svým otcem, který mu později zajistil práci u týmu Chicago Bulls. Navštěvoval chicagskou střední školu Luther High School South, kde založil rapové trio C.D.R. Po zakončení střední školy získal stipendium na Florida A&M University, kde dva roky studoval obchodní správu.

1992–1997: Počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Na začátku devadesátých let 20. století mu byl věnován článek v magazínu The Source v rubrice "Unsigned Hype". To vedlo k jeho upsání u nahrávací společnosti Relativity Records v roce 1992, kde vydal singl "Take It EZ". Tehdy začal používat pseudonym Common Sense.

V říjnu poté vydal i své debutové album Can I Borrow a Dollar?. Album nezaznamenalo nějaký velký úspěch, ale pomohlo budovat reputaci.

V říjnu 1994 u Relativity Records vydal své druhé album nazvané Resurrection. To zaznamenalo mnohem více dobrých kritik, a také se již dostalo do žebříčku Billboard 200, kde obsadilo 173. pozici. Lehce úspěšným singlem se stala píseň "Resurrection". Album bylo oblíbené hlavně u mimo mainstreamového posluchačstva.

Písní "I Used to Love H.E.R." z alba Resurrection rozpoutal spor s West Coast rapovou skupinou Westside Connection. Common v písni kritizoval popularitu Gangsta rapu. Skupina odpověděla v písni "Westside Slaughterhouse", Common poté v písni "The Bitch In Yoo". Spor byl součástí East Coast-West Coast hip hop rivalry a skončil ve stejné době jako celá rivalita mezi pobřežími.

Ve stejné době se musel soudit o své umělecké jméno s kalifornskou reggae skupinou stejného jména. Soud prohrál a zkrátil si svůj pseudonym jen na Common.

Album One Day It'll All Make Sense bylo vydáno, téměř po ročním odkladu, v září 1997 jako jeho poslední u Relativity Records, a také poslední, které celé produkoval producent No I.D.. Umístilo se na 62 příčce žebříčku Billboard 200. Alba se v USA prodalo okolo 250 000 kusů. Také znovu sklidilo skvělé kritiky. Singl "Reminding Me (Of Sef)" (ft. Chantay Savage) zaznamenal menší úspěch.

Common v roce 2006

2000–2003: MCA éra a Soulquarians[editovat | editovat zdroj]

Kvalita alba One Day It'll All Make Sense vedla k podepsání smlouvy u major labelu MCA Records. Kvůli nahrávání nového alba se Common přestěhoval z Chicaga do New Yorku. Na albu spolupracoval s úzkou skupinou muzikantů, kteří si začali říkat „Soulquarians“. Uskupení tvořili producenti Questlove, D'Angelo, J Dilla, James Poyser a interpreti Mos Def, Bilal a další.

Výsledné album Like Water for Chocolate bylo vydáno v březnu 2000. Album debutovalo na 16. příčce žebříčku Billboard 200 a celkem se ho v USA prodalo přes 500 000 kusů, čím Common získal svou první certifikaci zlatá deska. Album proniklo na trh i v Kanadě. Velký úspěch zaznamenala píseň "The Light", která se umístila na 44. příčce žebříčku Billboard Hot 100 a dodnes je jeho nejúspěšnější písní.

Druhé album u MCA Records a ve spolupráci se Soulquarians nazvané Electric Circus bylo vydáno v prosinci 2002. Album však nebylo propagováno tak jako předchozí. I proto se celkem v USA prodalo "jen" 293 000 kusů. Debutovalo na 47. příčce žebříčku Billboard 200. Vcelku úspěšným se stal singl "Come Close" (ft. Mary J. Blige). Ten se umístil na 65. příčce žebříčku Billboard Hot 100.

Roku 2003 získal svou první cenu Grammy za spolupráci se zpěvačkou Erykah Badu na písni "Love of My life (An Ode to Hip-Hop)".

2004–2009: éra GOOD Music[editovat | editovat zdroj]

Roku 2004 hostoval na písní "Get Em High" rappera a hudebního producenta Kanye West z jeho alba The College Dropout. To vedlo k jeho upsání pod Westův label GOOD Music a k přesunutí smlouvy pod Geffen Records. Album Be bylo vydáno v květnu 2005. Téměř celé ho produkoval Kanye West, který na několika písních i hostoval. Album debutovalo na druhé příčce žebříčku Billboard 200 a prodalo se ho okolo 800 000 kusů, dodnes je jeho nejprodávanějším albem. Album přineslo Commonovi i mezinárodní úspěch. Mimo to bylo i velmi dobře hodnoceno kritiky. Album bylo nominováno na čtyři ceny Grammy. Nejúspěšnějším singlem byla píseň "Go!" (ft. Kanye West & John Mayer). Menší úspěch měly i písně "The Corner" (ft. Kanye West & The Last Poets) a "Testify".

Common v roce 2008

Druhé album pod GOOD Music a celkem již sedmé studiové bylo nazváno Finding Forever. Album debutovalo na první příčce žebříčku Billboard 200, když se ho prodalo 155 000 kusů v první týden prodeje v USA. Celkem se ho v USA prodalo přes 500 000 kusů. Lehce úspěšnými singly se staly písně "The People" (ft. Dwele) a "I Want You" (ft. will.i.am).

Za píseň "Southside" (ft. Kanye West) získal cenu Grammy. Album bylo celkově nomináno na tři ceny Grammy.

Album Universal Mind Control mělo být vydáno pod názvem Invincible Summer v červnu 2008 nakonec bylo vydáno pod změněným názvem v prosinci téhož roku. Album bylo tvořeno ve stylu electro hop, kdy kompletní produkci zajistilo duo The Neptunes, které vede Pharrell. Po vydání sklidilo průměrné kritiky a stejně tak prodej. Debutovalo na 16. příčce s 81 000 prodanými kusy v první týden prodeje v USA. Celkem se v USA prodalo 211 000 kusů. Úspěšnější singl z alba byla píseň "Universal Mind Control" (ft. Pharrell), která se umístila na 62. příčce Billboard Hot 100.

2010–2012: The Dreamer, The Believer[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2010 pracoval na svém devátém studiovém albu The Dreamer, The Believer, které bylo vydáno 2011. Album po letech znovu produkovat pouze No I.D. Bylo vydáno pod společnostmi Think Common Music / Warner Bros. Records. Z alba pochází neúspěšné singly "Ghetto Dreams" (ft. Nas) a "Blue Sky". Alba se k únoru 2012 v USA prodalo 123 000 kusů.[1]

2013–...: éra Def Jam[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 byl upsán k nahrávací a distribuční společnosti Def Jam Recordings. Nové album s názvem Nobody's Smiling začal nahrávat ve spolupráci s labelem ARTium Recordings, který založil hudební producent No I.D., který celé album produkoval. Album bylo vydáno 22. července 2014 a za první týden se ho v USA prodalo 24 000 kusů, tím se umístil ona 6. příčce žebříčku Billboard 200. Celkem se ho v USA prodalo 37 581 kusů.[2] Z alba pochází singly "Kingdom" (ft. Vince Staples), "Speak My Piece" a "Diamonds" (ft. Big Sean), ani jeden se v žebříčcích neumístil.

V roce 2015 obdržel ocenění Zlatý glóbus[3] a Oscar[4] za píseň "Glory" (ft. John Legend), kterou nahrál pro soundtrack k filmu Selma.

V roce 2016 vydal své jedenácté album s názvem Black America Again. Album bylo oceněno kritiky (87 bodů ze 100 na Metacritic), ale bylo komerčním neúspěchem, o první týden prodeje se prodalo 16 000 kusů a tím debutovalo na 25. příčce žebříčku Billboard 200. Z alba bylo vydáno pět singlů, ale ani jeden se v hudebních žebříčcích neumístil.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Common v roce 2009 na "Obama Home States Inaugural Ball"

Herectví[editovat | editovat zdroj]

Common poprvé hrál v roce 2007 ve filmu Smokin' Aces / (Sejmi Eso). Má již za sebou filmy jako American Gangster / (Americký Gangster) (2007), Street Kings (2008), Wanted (2008) nebo Terminátor Salvation (2009).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1997 se mu narodila dcera Omoye Assata Lynn.

Je křesťan a praktikuje v chicagské Trinity United Church of Christ. Určitou dobu se scházel s tenistkou Serenou Williams a zpěvačkou Erykah Badu.

V květnu 2015 obdržel čestný doktorát od výzkumné univerzity Winston-Salem State University (která spadá pod University of North Carolina).[5]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Roku 2006 byl modelem pro značku GAP. Roku 2007 byl tváří módní značky New Era.
  • V roce 2008 se objevil v reklamě pro Lincoln Navigator. Také spustil svou vlastní značku oblečení nazvanou "Softwear", kterou mu financuje společnost Microsoft.
  • V květnu 2011 ho první dáma USA Michelle Obama pozvala do Bílého domu přednášet báseň u příležitosti Čtení poezie. Někteří lidé tuto skutečnost kritizovali. V září téhož roku vydal své memoáry nazvané One Day It'll All Make Sense.
  • Common je vegetarián, přesněji pescetarián, jí totiž ryby. Aktivně se zapojuje v hnutí PETA.

Charita[editovat | editovat zdroj]

Roku 1996 se zapojil do nahrávání alba America is Dying Slowly, které mělo přinést informovanost o nemoci AIDS mezi afroamerickým obyvatelstvem. Akci zaštítila organizace Red Hot Organization. Také je členem hnutí "Knowing Is Beautiful", které v současnosti informuje o nebezpečí nemoci AIDS.

Je zakladatelem neziskové organizace Common Ground Foundation, která se zabývá podporou vzdělanosti.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Album Nejvyšší umístění v hitparádě Ocenění
US 200
US Hip-Hop
US Rap
UK
CAN
1992 Can I Borrow a Dollar? 70 US: /
1994 Resurrection
  • Vydáno: 25. října 1994
  • Vydavatel: Relativity
179 27 US: /
1997 One Day it'll All Make Sense
  • Vydáno: 30. září 1997
  • Vydavatel: Relativity
62 12 US: /
2000 Like Water for Chocolate 16 5 24 US: zlaté
2002 Electric Circus
  • Vydáno: 10. prosince 2002
  • Vydavatel: MCA
47 9 US: /
2005 Be 2 1 1 38 10 US: zlaté
2007 Finding Forever
  • Vydáno: 31. července 2007
  • Vydavatel: GOOD Music, Geffen
1 1 1 35 10 US: zlaté
2008 Universal Mind Control
  • Vydáno: 9. prosince 2008
  • Vydavatel: GOOD Music, Geffen
12 4 1 79 US: /
2011 The Dreamer, The Believer
  • Vydáno: 20. prosince 2011
  • Vydavatel: T.C. Music, Warner Bros.
18 5 4 196 US: /
2014 Nobody's Smiling 6 1 1 138 US: /
2016 Black America Again
  • Vydáno: 4. listopadu 2016
  • Vydavatel: Artium, Def Jam
25 3 3 US: /
2019 Let Love 118 US: /
2020 A Beautiful Revolution (Pt. 1) (EP)
  • Vydáno: 30. října 2020
  • Vydavatel: Loma Vista
US: /
2021 A Beautiful Revolution (Pt. 2) (EP)
  • Vydáno: 10. září 2021
  • Vydavatel: Loma Vista
US: /

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

Rok Album Nejvyšší umístění v hitparádě Ocenění
US Hip-Hop
US Rap
US Ind.
2007 Thisisme Then: The Best of Common
  • Vydáno: 27. listopadu 2007
  • Vydavatel: Relativity Rec., Legacy Rec.
62 23 34 US: /
2010 Go! - Common Classics
  • Vydáno: 11. května 2010
  • Vydavatel: Geffen
- - - US: /

Úspěšné singly[editovat | editovat zdroj]

  • 1995 - "Resurrection"
  • 1997 - "Reminding Me (Of Sef)" (ft. Chantay Savage)
  • 2000 - "The Light"
  • 2002 - "Come Close" (ft. Mary J. Blige)
  • 2005 - "The Corner" (ft. Kanye West & The Last Poets)
  • 2005 - "Go!" (ft. Kanye West a John Mayer)
  • 2005 - "Testify"
  • 2007 - "The People" (ft. Dwele)
  • 2007 - "I Want You" (ft. will.i.am)
  • 2008 - "Universal Mind Control" (ft. Pharrell)
  • 2015 - "Glory" (s John Legend)

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2002 Karamelka Sám sebe Cameo
2006 Dave Chapelle's Block Party Sám sebe Cameo
2007 Sejmi eso Sir Ivy
Americký gangster Turner Lucas
2008 Street Kings Coates
Wanted The Gunsmith
2009 Terminator Salvation Barnes
Dow Jones Dow Jones krátkometrážní film
2010 Noční rande detektiv Collins
Jedině ona Scott McKnight
Bouncing Cats Sám sebe vypravěč
2011 Happy Feet 2 Seymour
Šťastný Nový rok Chino Cameo
2012 LUV Strýček Vincent
Ali 70 from Las Vegas televizní film
Neobyčejný život Timothyho Greena Trenér Cal
2013 Mládeži nepřístupno Bob Mone Segment: „The Pitch“
Podfukáři Agent Evans
Pawn strážník Jeff Porter
2014 X/Y Jason
Every Single Thing Devlin Hatch
Selma James Bevel
2015 Noční běžec Pan Price
Unity Vypravěč dokument
The Wiz Live! The Bouncer / Strážce vchodu do Emerald City televizní speciál
Being Charlie Travis
2016 Holičství 3: Nový sestřih Rashad
Sebevražedný oddíl Monster T
2017 John Wick 2 Cassian
Love Beats Rhymes Coltrane
Megan Leavey Gunny Martin
Událost velkolepých rozměrů Daniel Crawford
2018 Příběh Martin
Here and Now Ben
Útok z hlubin Rear Admiral John Fisk
Saint Judy Benjamin Adebayo
Nenávist, kterou jsi probudil Carlos Carter
All About Nina Rafe
Yeti: Ledové dobrodružství Stonekeeper (hlas)
2019 The Informer Grens
The Kitchen Gary Silvers
2020 Ava Michael
2022 Alice Frank

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2003 Girlfriends Omar díl: „Take This Poem and Call Me in the Morning“
2004 Game Over Cammon
2004 One on One Darius díl: „Cabin Fever“
2011 Single Ladies Mayor Howard díl: „Pilot“
2011–2014 Hell on Wheels Elam Ferguson hlavní role
2013 The Mindy Project Ochranka díl: „Harry & Mindy“
2014 Framework Moderátor
2015 Lip Sync Battle Soutěžící 2. dubna 2015 (vs. John Legend)
2016 Live with Kelly Hostující moderátor 31. května 2016
2017 Simpsonovi Sám sebe díl: „The Great Phatsby“
2017–dosuud Lví hlídka Kiburi (hlas) 7 dílů
2018 The Chi Rafiq 3 díly, také výkonný producent

Videohry[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2007 NBA 2K8 Sám sebe
2009 Wanted: Weapons of Fate Brummel
2009 Terminator Salvation Barnes

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Common v roce 2008
Rok Ocenění Kategorie Práce Výsledek
2001 MTV Video Music Awards Zlomové video „The Sound of Illadelph (Geto Heaven Remix)“ nominace
Grammy Awards Nejlepší rapové sólo vystoupení „The Light“
2003 BET Awards Videoklip roku „Love of My Life (An Ode to Hip-Hop“ (sErykah Badu) vítězství
Cena diváků
Nejlepší kolaborace nominace
Black Reel Awards Nejlepší původní nebo adaptovaná skladba „Love of My Life (An Ode to Hip-Hop“ (sErykah Badu) vítězství
MTV Video Music Awards Ocenění MTV2 „Come Close“ nominace
Grammy Awards N ejlepší skladba napsaná pro film, televizi nebo další vizuální média „Love of My Life (An Ode to Hip-Hop“ (s Erykah Badu)
Nejlepší R&B skladba vítězství
Nejlepší urban/alternativní vystoupení nominace
NAACP Image Awards Nejlepší duo nebo skupina „Love of My Life (An Ode to Hip-Hop“ (s Erykah Badu)
Nejlepší skladba
Nejlepší videoklip
Soul Train Music Awards Nejlepší R&B/Soul sing „Love of My Life (An Ode to Hip-Hop“ (s Erykah Badu)
2005 MTV Video Music Awards Nejlepší hip-hopové video „Come Close“
Vibe Awards Nejopravdovější video „The Corner“
2006 BET Awards Nejlepší hip-hopový umělec Common
BET Hip Hop Awards Hip-hopové video roku „Testify“
Textař roku Common vítězství
MTV Video Music Awards Nejlepší hip-hopové video „Testify“ nominace
Nejlepší režie „Testify“ (režisér: Anthony Mandler)
Nejlepší umělecká režie „Testify“ (umělecký režisér: David Ross)
Grammy Awards Nejlepší rap kolaborace „They Say“ (feat. Kanye West a John Legend)
Nejlepší rapové sólo vystoupení „Testify“
Nejlepší rapové duo / skupinové vystoupení „The Corner“ (feat. The Last Poets)
Nejlepší rapové album Be
NAACP Image Awards Nejlepší umělec Common
Nejlepší hudební video „Testify“
Nejlepší skladba
Soul Train Music Awards Nejlepší R&B/Soulový singl - skupina, kapela nebo duo „Supastar“
Nejlepší R&B/Soul nebo rapový videoklip „Testify“
2007 BET Hip Hop Awards Textař roku Common vítězství
Album roku Finding Forever
Nejlepší hip-hopové video „The People“ nominace
Nejlepší živé vystoupení Common
MVP roku
2008 BET Awards Nejlepší hip-hopový umělec Common
Grammy Awards Nejlepší rapové album Finding Fover
Nejlepší rap sólo vystoupení „The People“
Nejlepší rap duo / skupinové vystoupení „Southside“ (feat. Kanye West) vítězství
NAACP Image Awards Nejlepší umělec Common nominace
2009 BET Awards Nejlepší filmový herec Common
NAACP Image Awards Nejlepší umělec Common
2010 Grammy Awards Nejlepší rap duo / skupinové vystoupení „Make Her Say“ (feat. Kid Cudi a Kanye West)
Nejlepší rapové album Universal Mind Control
2011 Grammy Awards Nejlepší rapová kolaborace „Wake Up Everybody“ (feat. John Legend, The Roots a Melanie Fiona)
2012 BET Awards Nejlepší filmový herec Common
Centric Award Common vítězství
BET Hip Hop Awards Album roku „The Dreamer/The Believer“ nominace
NAACP Image Awards Umělec roku Common
2013 BET Awards Nejlepší filmový herec Common
2014 African-American Film Critics Association Award Nejlepší hudba „Glory“ (s Johnem Legendem) vítězství
BET Hip Hop Awards Impact track „Kingdom“ (feat. Vince Staples)
2015 BET Awards Nejlepší hip-hopový umělec „Glory“ (s Johnem Legendem) nominace
Video roku
Nejlepší kolaborace vítězství
BET Hip Hop Awards Impact track „Glory“ (s Johnem Legendem) nominace
Black Reel Awards Nejlepší původní nebo adaptovaná skladba „Glory“ (s Johnem Legendem) vítězství
Critics' Choice Movie Awards Nejlepší skladba „Glory“ (s Johnem Legendem)
Georgia Film Critics Association Awards Nejlepší původní skladba „Glory“ (s Johnem Legendem)
Grammy Awards Nejlepší rapová kolaborace „Blak Majik“ (feat. Jhené Aiko) nominace
Nejlepší rapové album Nobody's Smiling
Houston Film Critics Society Awards Nejlepší původní skladba „Glory“ (s Johnem Legendem)
NAACP Image Awards Nejlepší filmový herecký výkon ve vedlejší roli Common vítězství
Oscar Nejlepší původní skladba „Glory“ (s Johnem Legendem)
Soul Train Music Awards Skladba roku „Glory“ (s Johnem Legendem) nominace
Ocenění skladatelů The Ashforda a Simpsona vítězství
Nejlepší kolaborace nominace
Zlatý glóbus Nejlepší původní skladba „Glory“ (s Johnem Legendem) vítězství
2016 Grammy Awards Nejlepší skladba napsaná pro vizuální média „Glory“ (s Johnem Legendem)
Nejlepší rapová kolaborace nominace
Nejlepší rapová skladba

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.hiphopdx.com [online]. [cit. 15-02-2012]. Dostupné v archivu pořízeném dne 18-02-2012. 
  2. Andres Tardio: Hip Hop Album Sales: Iggy Azalea, Trey Songz, Ces Cru Archivováno 14. 8. 2014 na Wayback Machine., hiphopdx.com, 13. 8. 2014 (anglicky)
  3. Golden Globes 2015: Complete Winners List!, usmagazine.com, 11. 1. 2015 (anglicky)
  4. Oscars 2015: the full list of winners , theguardian.com, 23. 2. 2015 (anglicky)
  5. Camille Augustin: Winston-Salem State University Presents Common With Honorary Doctorate Degree, vibe.com, 15. 5. 2015 (anglicky)